Lifestyle

Negatief zelfbeeld? Zo kom je ervan af!

Denk je regelmatig 'Ik ben niet goed genoeg' of 'Ik ben saai'? Haal je goede cijfers, heb je veel vrienden en heb je een goede relatie met je ouders, maar voel je je toch een enorme loser? Dan zou het zomaar kunnen dat je een negatief zelfbeeld hebt. Dat is heel vervelend voor jezelf en bovendien vaak niet nodig. Girlscene helpt je om alle negatieve gedachten te verjagen. Tijd voor een nieuwe versie van jezelf. Want je bent het waard! 


Bron

Een negatief zelfbeeld is een denkpatroon. Iemand met een laag zelfbeeld ziet zichzelf als waardeloos, niet goed genoeg. Als je hier last van hebt, dan beïnvloedt dat elke gedachte en elke handeling. Uit een onderzoek is gebleken dat meiden met een laag zelfbeeld veel meer kans hebben om iets te doen met een jongen waar ze achteraf spijt van krijgen. Ook zijn mensen met een negatief zelfbeeld sneller geneigd om te beginnen met drank, drugs en roken. Een laag zelfbeeld kan uiteindelijk leiden tot depressies of angststoornissen. 

Een negatief zelfbeeld is heel vervelend. Meestal is dat nergens voor nodig. Sommige meiden vinden zichzelf bijvoorbeeld te dik, terwijl anderen dit helemaal niet vinden. Of je voelt je een nietsnut op school, terwijl je geen een onvoldoende hebt. De meeste negatieve gedachten zijn dus helemaal niet reëel. Een laag zelfbeeld uit zich bij iedereen anders. Sommigen trekken zichzelf heel erg terug, terwijl anderen juist heel brutaal en stoer doen om het maar niet aan anderen te laten merken. Inderdaad, mensen die super zelfverzekerd overkomen kunnen ook last hebben van een laag zelfbeeld. 

Reden genoeg om het negatieve zelfbeeld om te zetten in een positief zelfbeeld. Wij zetten een paar stappen op een rijtje die je kunnen helpen! 

Stap 1: Hoe komt het?
Om je negatieve zelfbeeld te verbeteren is het belangrijk om eerst te bedenken waar de negativiteit vandaan komt en wanneer je er het meest last van hebt. 
– Heb je er altijd al last van gehad?
– In welke situaties heb jij het meeste last van negatieve gedachten?
– Op welke leeftijd kreeg je er last van?
– Waren/zijn er mensen bij als je negatieve gedachten hebt? 

Stap 2: Wat zijn mijn gedachten? 
Vaak heb je zelf helemaal niet door dat je een negatief zelfbeeld hebt. Want op dat moment heb je écht het gevoel dat je er helemaal niks van kan en dat anderen er simpelweg beter in zijn. Girlscene moedigt je aan om je gedachten eens te ordenen. Wat denk je gedurende de dag over jezelf? Zeg je weleens 'goed gedaan' tegen jezelf of geef je jezelf alleen maar op je donder als iets niet helemaal ging zoals je wilde? Het kan helpen om dit in een boekje bij te houden. 

Stap 3: Verjaag het gemene stemmetje 
Mensen zijn vaak heel hard tegen zichzelf. En vaak is dat nergens voor nodig! Als je een fout maakt, wat denk je dan? Mensen die last hebben van een negatief zelfbeeld, zullen eerder denken 'Wat ben je toch een loser, je kan ook niks', terwijl anderen gewoon denken 'Volgende keer beter'. Degene die 'Wat ben je toch een loser' tegen je zegt is het gemene stemmetje. Vang het gemene stemmetje en verjaag hem. Dit heeft wat tijd nodig, denk aan een paar dagen. 

Stap 4: Think positive
Oké, je weet nu dat je negatief denkt en je hebt het gemene stemmetje verjaagt. Nu is het een kwestie van positief denken. Vervang het gemene stemmetje met een lieve versie. Een stemmetje die je regelmatig een complimentje geeft. Merk je dat het gemene stemmetje weer opduikt? Krijg je weer negatieve gedachten? Stop het zo snel mogelijk en vervang het met een positieve gedachte. 

Stap 5: Waar ben je goed in?
Een negatief zelfbeeld heeft ertoe geleid dat je denkt dat je nergens goed in bent. Of tenminste, nergens in uitblinkt. Dit is het resultaat van het gemene stemmetje, maar het is nu tijd om in te zien dat je echt wel wat bereikt hebt. Zet voor jezelf op een rijtje wat je goed doet. Goed rapport gehaald? Zijn je ouders altijd blij met je? Kunnen jouw vriendinnen altijd op je rekenen? Heb je een goed functioneringsgesprek gehad op je bijbaantje of stage? Het kleinste dingetje mag al op het lijstje staan, houd je niet in! Count your blessings, you're luckier than you think. 

Stap 6: Accepteer jezelf
Een hele grote en belangrijke stap is acceptatie. Heb respect voor jezelf. Want als je geen respect hebt voor jezelf, wie dan wel? Accepteer wie je bent, van binnen en van buiten. Realiseer je dat jij iets hebt wat iemand anders nooit zou kunnen hebben. Iedereen heeft iets speciaals! Het idee dat je goed bent zoals je bent, geeft al rust. Een paar gedachten die bij acceptatie kunnen helpen: 
– Stop met vergelijken!
– Heb jezelf lief. 
– What doesn't kill you makes you stronger.
– Only you can make yourself feel bad 

Heb jij last van een negatief zelfbeeld? Heb jij nog tips om ervan af te komen? En welke tip ga je gebruiken? 

Bron: dosomething, psycholoogutrechtoost, wikihow, psychologiemagazine

Pin je inspiratie in Pinbook

Must reads 👀