Designers onder de loep: Christophe Decarnin van Balmain

Fashion door Redactie

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Christophe Decarnin van Balmain.

Jasjes met brede schouders, gescheurde en gebleekte jeans, shirtjes voorzien van studs en pailletten. Waarschijnlijk hebben jullie allemaal wel iets voor het komende seizoen in de kast liggen dat aan deze trends voldoet. Maar wisten jullie ook dat al dit moois door eigenlijk maar één man de modewereld in is geholpen? Christophe Decarnin van het modehuis Balmain heeft met zijn sexy rockchic looks een ware hype ontketend.

Nadat zelfs Oscar de la Renta Balmain niet meer kon redden, ging het bijna 60 jaar oude modehuis  in 2003 ten onder. Twee jaar later werd de verlegen Franse ontwerper Christophe Decarnin aangesteld om Balmain nieuw leven in te blazen. De ontwerper werkte daarvoor bij Paco Rabanne maar werd pas echt succesvol bij Balmain. Hij brak met de oude tradities van het huis en dat leverde ongekend succes op. De kleding die hij ontwerpt neigt soms in de ietwat ordinaire richting, maar is vooral erg rock & roll, sexy en ontzettend glamorous. Iedere it-girl wil haar afgetrainde lichaam showen in de jurkjes die eigenlijk niet korter kunnen. Dat Decarnin nooit een woord tegen de pers zegt zorgde ervoor dat the New York Times hem onlangs omschreef als ‘kleurloos en verlegen’. De kleding die hij ontwerpt is echter alles behalve dat.

een jeans van 2000 euro....

Aan al dit moois hangt natuurlijk wel een prijskaartje, een hele dure zelfs in het geval van Balmain. Inkopers en editors wisten niet wat ze hoorde toen de prijzen van de collecties bekend werken in 2005. Maar zelfs al leek de kleding op het eerste gezicht onbetaalbaar, de collecties vlogen de winkel uit. Inmiddels hebben Givenchy en Prada de prijzen ook naar boven opgeschroefd. De voornaamste reden hiervoor is om de koper het gevoel te geven dat zij écht een exclusieve investering doen als zij een jurkje afrekenen van dezelfde prijs als een luxe auto. Want als je eenmaal een échte Balmain in de kast hebt hangen, gaat deze natuurlijk wel een leven lang mee.

Ook het afgelopen seizoen waren de prijzen weer hoog als vanouds. Warenhuizen dachten dat Decarnin deze keer echt te ver was gegaan, met een kapot gescheurde jeans van meer dan 2.000 euro.  Maar niets bleek minder waar. De broek werd een hit en was in Londen en op Net-a-porter.com binnen no-time uitverkocht. Hetzelfde geldt voor de collectie van dit najaar. Een peperdure driekwart jeans bezet met swarovski steentjes is wederom in een oogwenk uitverkocht op internet. Daarnaast is er een harembroek bezaaid met pailletten voor meer als 6.700 euro te koop, een jasje van haast 8.000 euro en natuurlijk de kenmerkende  mini-jurkjes met een prijskaartje van 15.000 euro. Dat Balmain zich niks aan lijkt te trekken van de kredietcrisis moge duidelijk zijn.

En wie zich hier ook niks van aan lijken te trekken zijn de talloze celebrities die gespot worden in kleding die je haast wel moet verzekeren. Kate Moss, rockchick van het eerste uur, is uiteraard groot fan. Maar ook Rihanna, Beyoncé en Victoria Beckham verschijnen regelmatig op feestjes, gehuld in een ontwerp van Decarnin.

Opmerkelijk: Een wel erg bijzondere fan van Balmain was Micheal Jackson. Een paar maanden voor zijn overlijden werd hij een aantal keer gezien in vrouwenkleding (!) uit de collectie van dit najaar.

Door Britte