Fashion

Designers onder de loep: Stella McCartney

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Stella McCartney.

Dat het soms heel handig kan zijn om vrienden en familie op de juiste plek te hebben, daar is Stella  Nina McCartney het levende bewijs van. De achtendertigjarige ontwerpster is al sinds haar geboorte omringd door de grootste sterren der aarde. Haar vader is namelijk Paul McCartney, voormalig zanger bij de wereldberoemde band the Beatles en dat heeft haar bepaald geen windeieren gelegd.

Als meisje van vijftien liep Stella al stage bij Christian Lacroix. Toen zij in 1995 afstudeerde aan het beroemde St. Martins College in Londen gebeurde dit niet cum laude zoals haar studiegenootjes John Galliano en Hussein Chalayan, maar tijdens haar afstudeershow liepen vriendinnen Naomi Campbell en Kate Moss wel gratis voor haar over de catwalk. Dit zorgde voor heel wat publiciteit en haar collectie werd meteen verkocht aan grote warenhuizen in Amerika.  

Na slechts twee eigen collecties ontworpen te hebben mocht Stella in 1997 Karl Lagerfeld opvolgen als hoofdontwerpster bij Chloé. Karl liet niet onopgemerkt dat hij het oneens was met deze keuze. Zo zei hij toen over de aanstelling van Stella: “Chloé had een grote naam moeten aannemen. Dat deden ze, maar één uit de muziek- in plaats van de modewereld. Laten we hopen dat ze even getalenteerd is als haar vader.” Als Stella in 2001 haar eigen label mag uitbrengen onder de Gucci Group neemt haar rechterhand Phoebe Phillo het van haar over bij Chloé. Stella’s eigen collectie wordt een stuk minder enthousiast ontvangen dan voorheen en boze tongen beweren dat het succes bij Chloé vooral te danken was aan de designskills van Phoebe. Stella zelf heeft al meerdere malen beweerd dat ze, ook als ze niet de dochter van een wereldberoemde zanger geweest was, een succesvol ontwerpster zou zijn geworden.

En ondanks de kritiek die elk seizoen weer terugkeert zijn veel vrouwen dol op de ontwerpen van Stella. De vrouwelijke vormen, rustige kleuren en draagbare ontwerpen vormen een scherp contrast met de vaak opvallende en ondraagbare collecties van haar collega’s. Daarnaast laten de shows bij veel bezoekers een happy feeling achter door onder meer het feit dat haar modellen vaak glimlachend over de catwalk lopen. Iets wat zeer ongebruikelijk is in de modewereld. Ook haar laatste campagne, waarbij het model in een bos omringd wordt door Disney figuren als Bambi en Stampertje, is een goed voorbeeld van het speelse tintje dat ze aan veel van haar collecties toevoegt.

Een andere manier waarop de vegetarische Stella zich onderscheidt van veel ontwerpers is het feit dat haar collecties erg diervriendelijk zijn. Ze maakt geen gebruik van bont en leer en ook haar parfums (Stella Two in One & Stella Nude) en huidverzorginglijn (Care) worden op biologische wijze geproduceerd. Dit was ook het geval bij de collectie die zij in 2005 als een van de eerst gastontwerpers voor H&M ontwierp. De collectie bevatte haast exacte kopieën van haar prêt-à-porter collectie en dat zorgde ervoor dat de winkelrekken binnen één dag leeg gekocht waren.

De lijst met beroemdheden die kleding van Stella dragen is haast oneindig. Door haar grote vriendenkring vol celebrities zijn haar ontwerpen vaak op de rode loper te zien. Vriendin Gwyneth Paltrow heeft zelfs een keer toegegeven soms kleding van Stella te dragen die ze helemaal niet mooi vindt, enkel om Stella extra publiciteit te bezorgen. In 2000 ontwierp Stella de trouwjurk van goede vriendin Madonna voor haar (inmiddels gestrande) huwelijk met Guy Ritchie en in 2004 de collectie voor haar Re-Invention Tour.

Opmerkelijk: In 2007 liep het diervriendelijke imago van Stella een flinke deuk op. Sneakers uit de sportcollectie die zij voor Adidas ontwierp bleken namelijk gemaakt te zijn van kangoeroeleer. Volgens dierenrechtenorganisatie PETA heeft Stella nu, al dan niet bewust, alsnog voor de dood van honderden dieren gezorgd.

Door Britte

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved