Designers onder de loep: Sonia Rykiel

Fashion door Redactie

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Sonia Rykiel.

De echte fashionista’s kennen haar al langer, maar bij het grote publiek zal de 79-jarige Sonia Rykiel vooral bekend zijn vanwege haar samenwerking met winkelketen H&M dit najaar. De eerste beelden van de lingeriecollectie die 5 december in 1500 winkels in Nederland komt te hangen, zijn inmiddels bekend. Vanaf 20 januari hangt er ook een voorjaarscollectie voor dames en meisjes tussen de anderhalf en acht jaar in de rekken. Deze collectie zal vooral bestaan uit knitwear items, veel wol dus. En dat is ook precies Sonia’s specialiteit. In 1970 heeft ze de bijnaam ‘Queen of knitwear’ gekregen van Women’s Wear Daily .  

De van oorsprong Russische en joodse Sonia werd in 1930 geboren in Parijs. Op haar zeventiende mocht ze al de etalages van een kledingwinkel ontwerpen en inrichten. Ze trouwde met de eigenaar van de kledingwinkel Laura in Parijs, scheidde vijf jaar later weer van hem, maar het huwelijk bleek toch goed van pas te zijn gekomen. Toen ze in 1962 namelijk geen fijne zachte truien voor tijdens haar zwangerschap kon vinden, besloot ze zelf aan de slag te gaan. Een leverancier van haar man kreeg de zware taak om de perfecte trui te ontwikkelen. Dat Sonia niet snel tevreden was bleek toen de trui zeven keer teruggestuurd moest worden voordat deze aan haar eisen voldeed. Maar de trui met de naam ‘Poor boy Sweater’ werd een hit en toen hij op de cover van ELLE kwam te staan was de doorbraak van Sonia een feit.

In 1968 opende ze haar eigen winkel in Parijs en haar aparte vrouwelijke kleding werd al snel een succes. De kleding van Sonia kenmerkt zich vooral door de aparte, gebreide items, sweaters met teksten erop en veel gebruik van zwart, strass-steentjes, kant en streepjes. Ook was ze in 1974 de eerste ontwerpster die de stiksels van de kleding aan de buitenkant plaatste. Twee jaar later lanceert ze de term ‘la Démode’ (de niet-mode) voor haar eigen lijn. Hiermee wil ze duidelijk maken dat haar breisels tijdloos zijn en dat vrouwen meer gebruik moeten maken van hun hoofd bij het kleden van hun lichaam. In 1980 wordt de roodharige ontwerpster uitgeroepen als één van de tien meest elegante vrouwen ter wereld.

De collecties van Sonia worden geshowd tijdens Paris Fashionweek en daar staan haar shows bekend als een feestje om naar toe te gaan. Lachende modellen die over de catwalk dansen, voorzien van glitterende kattenoortjes en vossenmaskers, zilveren confetti all over the place, tijdens een show van Sonia kan je werkelijk alles verwachten. Ook tijdens de fashionweek voor dit najaar, waar Sonia het 40-jarig bestaan van haar label vierde, wist ze haar publiek weer te verassen. De modellen fluisterde tijdens hun loopje zinnen in de oren van het verbaasde, maar vooral geamuseerde publiek. Zo was er een model in een zwarte bont jas die zei: “I’m a black fox, I’m a foxy girl!” en een ander: “I’m wearing sunglasses because I’m a star!”.

Het 40-jarig bestaan van Sonia Rykiel werd groots gevierd in Parijs. Zo was er een tentoonstelling met een overzicht van haar collecties door de jaren heen in het museum La Musée des Arts Décoratifs. Maar het bijzonderste was een modeshow die dochter Nathalie speciaal voor, en ter ere van, haar moeder had georganiseerd. Dertig modellen showde outfits die ontworpen waren door bekende designers en geïnspireerd op het excentrieke uiterlijk van de ontwerpster en haar voorgaande collecties. Zo had Martin Margiela een jurk ontworpen die enkel leek te bestaan uit een grote pruik van oranje bont en Jean Paul Gaultier een half afgebreide jurk waar de enorme breipennen nog uitstaken. De ontwerpster zelf gaf achteraf aan compleet verrast  te zijn door de show: “Ik was zo verbaast. Ik zag al die modellen gekleed als mij daar lopen en dacht, wat is dit? Het was te gek, een geweldige verassing.”

Naast de pret-à-porter collectie is er ook het iets jongere en goedkopere Sonia by Sonia Rykiel, een speelse accessoirecollectie met tassen, zonnebrillen en sieraden, een schoenencollectie, de mannenlijn Rykiel Homme, Sonia Rykiel Lingerie, een beautylijn en verschillende parfums voor dames en heren. De dochter van Sonia, Nathalie Rykiel heeft de parfums en lingeriecollectie ontwikkeld en is inmiddels ook nauw betrokken bij het ontwerpen van de kleding- en accessoirecollecties. Toen zij zwanger was heeft ze in 1987 de kinderlijn van Sonia Rykiel ontwikkeld, genaamd Rykiel Enfant. Grote kans dus dat zij de ontwerpster op leeftijd binnen niet al te lange tijd zal opvolgen.

Tip: De bijzondere modeshows van Sonia Rykiel zijn erg leuk om te zien en de meeste zijn gewoon op Youtube te vinden. 

Door Britte