Designers onder de loep: Zac Posen

Fashion door Redactie

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Zac Posen.

Terwijl het bij de meeste designers een tijdje duurt voordat ze daadwerkelijk doorbreken, is Zac Posen op zijn negenentwintigste al een zeer succesvol ontwerper. Hij groeide op in de wijk Manhattan in New York, zijn vader was een kunstenaar en zijn moeder een advocate.

Op jonge leeftijd was Zac al erg geïnteresseerd in mode. Zijn Joodse opa en oma hadden een synagoge waaruit hij stiekem keppeltjes stal om jurkjes van te maken voor zijn poppen. Ook ontwierp hij op de middelbare school outfits voor zijn klasgenootjes. Na gestudeerd te hebben aan Saint Ann’s School mocht hij een jaar stage lopen bij de bekende Amerikaanse ontwerpster Nicole Miller. Hierna won hij een stage bij The Metropolitan Museum of Art en volgde hij een één jaar durende vooropleiding fashion design aan Parsons The New School of Design in New York. In 1999 slaagde Zac en vervolgens vertrok hij naar Londen omdat hij toegelaten was op het gerenommeerde Central Saint Martins College of Art en Design. Hier maakte hij in zijn tweede jaar al een jurk die opgenomen is in de collectie van het Victoria en Albert Museum in Londen. De bruine jurk bestaat volledig uit lange dunne reepjes leer. Zijn grote doorbraak kwam datzelfde jaar nadat Naomi Campbell hem vroeg een jurk voor haar te ontwerpen. Vanwege dit succes besloot hij in 2001 om vroegtijdig met de opleiding te stoppen.

Na zijn terugkeer in New York werkte hij vanuit het huis van zijn ouders verder aan zijn eigen bedrijf, genaamd Outspoke LLC. Zijn eerste eigen modeshow vond plaats in 2002 tijdens New York Fashionweek en de tickets voor de show waren erg gewild. Anna Wintour en voormalig presidentsdochter Barbara Bush zaten front row, Manolo Blahnik had de schoenen ontworpen en de bekendste modellen droegen zijn kleding. De pers was erg enthousiast, ondanks dat de collectie door een aantal critici wel érg commercieel gevonden werd. Maar dat is juist de kracht van Zac Posen’s ontwerpen. Hij ontwerpt precies wat vrouwen willen: op en top vrouwelijke jurken waar beroemdheden maar al te graag mee over de rode loper paraderen. Een goed voorbeeld hiervan is de prachtige collectie die hij ontwierp voor de lente en zomer van 2008.

Zijn collecties staan vooral bekend om de stijlvolle glamourjurken waar actrices in Hollywood maar geen genoeg van kunnen krijgen. En terwijl de modepers eerst dacht dat de Zac Posen ‘gekte’ wel weer over zou gaan, is hij nu nog steeds razend populair. Zijn jurken kenmerken zich doordat ze de vrouwelijke vormen accentueren en geïnspireerd zijn op jurken uit de jaren ’30 en ’40. Ze doen denken aan de Hollywood jurken die je in oude films ziet en zijn hierdoor vaak tijdloos. Regelmatig zijn de ontwerpen van Zac te zien op de rode loper. Celebrities dragen maar al te graag een jurk van zijn hand naar belangrijke uitreikingen en feestjes. Rihanna, Lucy Liu, Kate Winslet, Nathalie Portman, Leighton Meister en onze eigen Doutzen Kroes zijn maar een kleine greep uit het grote aantal bekende klanten van Zac.

Maar vorig jaar konden ook de iets minder rijke fans van Zac een kledingstuk van hem bemachtigen. Hij ontwierp een betaalbare collectie voor de warenhuisketen Target. De collectie bevatte onder andere een goedkope replica van een jurk die Katherine Heigl, bekend van Grey’s Anatomy, naar de Emmy Awards in 2007 droeg. Naar verwachting zal Zac dit jaar ook zijn eerste parfum op de markt brengen.

Opmerkelijk: In 2006 werd Zac Posen vereeuwigd in plastic. Hij werd namelijk nagemaakt als Ken pop en een bijpassende Barbie droeg een jurk uit zijn laatste collectie. Het poppenduo is wel zeer prijzig, op Ebay betaal je er als snel rond de 400 dollar voor. De Barbies zijn dan ook vooral bedoeld voor verzamelaars.

Door Britte