Fashion

Tips om shoppen in Primark te overleven

Primark… Het is een love it of hate it-winkel. Shoppen in een winkel waar de kleding relatief weinig kost is natuurlijk hartstikke leuk, maar de keerzijde daarvan is dat er veel mensen op afkomen. Heel veel! Primark is helemaal hot en daarom opent de kledingketen komende jaren maar liefst acht nieuwe filialen in ons land. Maar wat zijn de ultieme shoptips om de Primark als een overwinnaar te verlaten? Lees dan verder.

Je moet de juiste instelling en stemming Primark instappen, omdat je al snel overdonderd wordt door de hoeveelheid kleding, schoenen, tassen, accessoires en bovenal: mensen. En mensen met kinderwagens. Hier zijn de tips van Girlscene.

1. De juiste stemming
Als je iemand bent die snel chagrijnig of agressief wordt van veel mensen om je heen in een kleine ruimte is de Primark op woensdagmiddag of in het weekend niet de winkel waar je heen wilt. Wil je rustig shoppen en alles op je gemak bekijken en passen? Ga dan 's ochtends naar Primark of helemaal aan het einde van de middag. Primark kleding zou je eigenlijk altijd moeten passen omdat de maten soms verschillen of de pasvorm net iets anders is. Dat leidt tot de volgende tip…

2. Makkelijke kleding
Draag makkelijke kleding als je op bezoek gaat bij Primark. De meeste mensen zijn er niet vies van om de kleding in de winkel te passen als de rijen bij de paskamers lang zijn. Een strak wit topje en een strakke broek zijn ideaal, omdat je zowel jurken, rokjes en bovenkleding kunt passen. Leggings zijn niet geschikt, tenzij je het niet erg vindt als anderen jouw onderbroek door je legging zien schijnen. Ieder z'n ding. 😉 Over je top kun je vervolgens een vest of een shirt dragen en een jas, afhankelijk van het weer. 

3. Primark tas
Bij de ingang van Primark liggen grote winkeltassen die niet heel handig zijn qua grootte en formaat, maar wel nuttig zijn tijdens het shopavontuur. De tas is groot genoeg om elk kledingstuk en elke armband in te doen. Neem meteen de grote zak mee zodra je de winkel binnenstapt, zodat je later niet met armen vol kleding terug moet naar de ingang van de winkel.

4. Kledingmaat op de hangers
Heel handig, die kledingmaten die met een sticker op de hangers geplakt zijn. Maar let op: de hanger en het kledingstuk hebben niet altijd dezelfde maat. Check dus altijd het label of de maat overeenkomt met de hanger zodat je geen miskoop doet.

5. Prijzen
De afgelopen tijd zijn de prijzen bij Primark omhoog gegaan. Het is nog steeds heel betaalbaar, maar soms is het net zo duur als H&M. Een vest kost al snel € 14. Bekijk de kwaliteit van de kledingstukken en vraag jezelf af of je bij andere winkels niet meer krijgt voor dat basic item. Andere niet-basic kledingstukken zijn vaak niet verkrijgbaar in andere winkels, dus die kun je natuurlijk wel meenemen als je het de moeite waard vindt. Let ook op de stof van bijvoorbeeld blouses. Sommige stukken zijn namelijk van mooie stof en sommigen zijn van goedkopere (statische) stof waar je snel in zweet.

6. Daglicht
Deze tip geldt niet alleen voor Primark, maar voor elke winkel. Door belichting ziet kleding er vaak beter (soms slechter) uit en de kleuren lijken buiten niet hetzelfde als in de winkel. Bij twijfel is het verstandig om even naar de deur of een raam te lopen om te zien hoe de stof en kleur er in daglicht eruitzien. Vooral met net-niet kleuren is dit een aanrader.

7. Respect
Het kan er nogal hectisch aan toegaan in de Primark. Op drukke momenten is het net als de Drie Dwaze Dagen in de Bijenkorf… Je kunt geen pad uitlopen of je wordt geblokkeerd door een medeshopper of er stopt pardoes weer iemand voor je neus waardoor je bijna over diegene heenvalt. Adem in, adem uit. Doe rustig aan en haast je niet. Probeer je niet druk te maken om anderen en laat die kinderwagens voor wat het is. Laat de gemene kant in jou niet naar boven komen. Je bent niet de enige die de drukte vervelend vindt. Maak daarom ook ruimte met je grote Primark zak vol kleding, want deze dingen nemen veel ruimte in beslag. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. 🙂

8. Winkels
Kies je ervoor om naar de kleinere winkels te gaan in Hoofddorp of Rotterdam of de grotere in Zaandam en Almere? Zaandam is over het algemeen vrij rustig in vergelijking met Rotterdam waar veel meer mensen heengaan. Als je tegelijkertijd ook een bezoekje wilt brengen aan Zara moet je niet naar Zaandam gaan, tenzij je daarna naar Amsterdam gaat. Kijk daarom op de websites van de steden welke winkels er zijn die je graag bezoekt.

9. Telefoonbereik 
In Primark heb je vaak geen bereik met je telefoon. Spreek daarom een plek af waar je de anderen weer ontmoet als je met meerdere mensen naar Primark gaat. Als je elkaar kwijtraakt weet je in ieder geval dat de rest buiten wacht of bij de ingang bijvoorbeeld. 

10. Bij twijfel niet doen
Dit geldt eigenlijk altijd, maar als je twijfelt moet je het niet doen. Is de rij bij de kassa de moeite waard om op te wachten of misschien is het helemaal niet druk en ben je zo aan de buurt. Weeg de voor- en nadelen af en koop (of niet). 

11. Collecties
Doe voor je trip naar Primark inspiratie op! Girlscene plaatst regelmatig de laatste Primark collecties, dus dan heb je een idee wat er in de winkels hangt. 

Wat zijn jouw tips om goed te shoppen in Primark?

Geïnspireerd op dit artikel van Lifesplash.

Must reads 👀