Lifestyle

Help! Ik ga samenwonen!

Je bent al een tijdje samen met je vriend. De ene avond slaap je bij hem, de volgende komt hij bij jou. Wat een gedoe, eigenlijk moet je op allebei de plekken je spullen hebben en dus sleep je jezelf iedere dag een ongeluk met al je spullen. Je lijkt wel een zwerver met al die spullen die je dagelijks meesleept. Omdat jullie het gesleep, gedoe en de dubbele huur (niet onbelangrijk!) zat zijn, besluiten jullie om samen te gaan wonen. Maar eh.. wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken?


Bron beeld: Weheartit

Kopen of huren?
Er zijn meerdere vormen van samenwonen. Jullie kunnen samen een huis kopen, hij (of jij) kan een huis kopen, of jullie gaan huren. Als jullie samen een huis gaan kopen, kiezen jullie voor de meest serieuze vorm van samenwonen, jullie gaan namelijk samen een hypotheek nemen. Mocht het fout gaan in jullie relatie, dan zitten jullie waarschijnlijk nog steeds met de hypotheek. Dat is wel iets om (heel goed) over na te denken. In dat geval is het aangaan van een samenlevingscontract geen overbodige luxe.

In een samenlevingscontract leggen jullie de 'serieuze' dingen vast. Wat gebeurt er als het fout gaat tussen jullie? Wat doen jullie dan met de hypotheek. Wat is van jouw, wat is van hem? Als jullie een samenlevingscontract tekenen zijn jullie geregistreerd partners.

Sluit compromissen
Als je alleen bent, heb je heel veel vrijheid en zijn alle keuzes aan jou. Maar ben je samen, dan moeten jullie beslissingen samen nemen. Je kunt niet verwachten dat hij met alles wat jij zegt instemt en andersom geldt hetzelfde. Wil jij de slaapkamer wit? Geef hem dan een donkere muur in de woonkamer.

Bespreek je geldzaken
De meeste ruzies ontstaan om geld, zeker als jullie allebei niet zoveel te besteden hebben. Zet daarom van te voren al jullie geldzaken op een rijtje. Wie koopt wat? Wat kopen jullie samen? Hoeveel geld komt er iedere maand binnen, hoeveel willen jullie sparen, hoeveel geld mag er op aan eten? Als je dit soort dingen van te voren bespreekt en duidelijk opschrijft, zul je hier later waarschijnlijk minder discussies en ruzies over krijgen.

Open een gezamenlijke rekening
Een gezamenlijke rekening is heel erg handig, je wilt niet continu met elkaar overleggen wie er aan de beurt is om de boodschappen te betalen. Belangrijk is wel dat je van te voren moet afspreken wat er precies van deze rekening gekocht gaat worden. Niet dat jij 's ochtends je koffie bij Starbucks koopt van het geld van de gezamenlijke rekening, als hij nog te zuinig is om een zak chips te kopen waar jij uiteindelijk ook van eet..


Bron beeld: Weheartit

Overzicht geeft rust
Houd een huishoudboekje bij. Dat klinkt heel erg saai, maar dit is zeker in het begin heel handig. Dan weet je namelijk precies waar je geld heen gaat. Als je een paar maanden een huishoudboekje bijhoudt en het gaat goed, kun je er eventueel mee stoppen, maar zeker voor de eerste maanden, wanneer alles nog nieuw is, is het handig om een huishoudboekje bij te houden.

Let op dubbele verzekeringen en abonnementen
Bekijk welke verzekeringen jullie hebben en kijk of jullie niet dezelfde verzekeringen hebben, dat is zonde, want dan betaal je dubbelop. Ook is het vaak voordeliger om samen een verzekering af te sluiten.

Blijf vriendje en vriendinnetje
Het feit dat jullie nu samenwonen, betekent niet dat jij van zijn vriendin ineens verandert bent in zijn moeder. Natuurlijk mag je hem verzorgen, maar je bent niet zijn verzorger, je bent zijn vriendin. Zorg dat jullie ook echt vriendje en vriendinnetje blijven. 

Iets anders dat makkelijk gebeurt wanneer jullie samenwonen, jullie spreken niet meer af. Jullie leven samen, maar doen niet echt meer dingen samen. Omdat jullie samenwonen, hoeven jullie niet meer af te spreken om elkaar te zien en dus leven jullie een beetje langs elkaar heen. Spreek af dat je minstens één keer in de week date-night hebt, een avond waarop jullie samen zijn. Lekker koken, een drankje drinken in de stad, een filmpje kijken. Date-night dus.

Denk jij al aan samenwonen, of woon jij al samen?  Waar liepen jullie tegenaan toen jullie net samen gingen wonen? Hebben jullie nog tips voor Girlscene-lezeressen?

Bronnen: Nibud, Wijzeringeldzaken, Belastingdienst
Pin je inspiratie in Pinbook