Designers onder de loep: Marc Jacobs

Fashion door Redactie

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Marc Jacobs.

De Amerikaanse modeontwerper Marc Jacobs is een van de populairste ontwerpers van dit moment. Naast zijn eigen collecties voor Marc Jacobs, Marc by Marc Jacobs en Little Marc Jacobs is hij hoofdontwerper bij Louis Vuitton. Maar naast een druk leven als ontwerper is het privéleven van Marc Jacobs ook veelbesproken.

Marc Jacobs werd op 9 april 1963 in New York geboren als zoon van Joodse ouders. Wanneer zijn vader overlijdt als Marc nog maar zeven jaar is gaat hij met zijn moeder, zusje en broertje bij zijn oma wonen. Van haar leert Marc breien en vanaf dat moment is zijn interesse in de mode gewekt. Als hij in 1984 afstudeert aan ‘Parsons The New School For Design’, is zijn oma diegene die zijn collectie handgebreide sweaters produceert. Met deze collectie wint hij een ‘Perry Ellis Award’ en wordt hij bij Perry Ellis in dienst genomen.

In 1993 ontwerpt hij de bekende ‘grunge’ collectie voor Perry Ellis. De modewereld is in lichte shock door de zwerverachtige looks die Marc de catwalk op stuurt. Ook bij Perry Ellis vinden ze dit iets te heftig en Marc wordt ontslagen. Toch wint hij voor diezelfde collectie dat jaar de ‘Women’s Designer of the Year Award’ van de ‘Council of Fashion Designers of Amerika’ (CFDA), een van de belangrijkste prijzen die een modeontwerper kan ontvangen. In 1987 won Marc Jacobs ook al de ‘New Fashion Talent Award’ die ook wordt uitgereikt door de CFDA. Hiermee was hij op vierentwintigjarige leeftijd de jongste ontwerper ooit die zo’n belangrijke prijs won.

Een jaar eerder, in 1986, richtte Marc samen met zakenpartner Robert Duffy een eigen bedrijf op en brengt hij zijn eerste collectie onder zijn eigen naam uit. In 1993 richten ze samen Marc Jacobs International Company op, het bedrijf van waaruit Marc nog steeds zijn collecties uitbrengt. Ook in zijn eerste collectie hiervoor zijn weer veel van de grunge invloeden te zien waardoor hij werd ontslagen bij Perry Ellis. De collectie heet ‘Post Grunge Glamour’ en de modellen dragen onder andere visnetpanty’s en legerlaarzen. In 2006 kwam deze look weer helemaal terug, mede door de kledingstijl van de Olsen twins. Vanaf 1994 brengt Marc ook een mannenkledinglijn onder zijn eigen naam uit.

Marc wordt in 1997 aangenomen bij het grote Franse modehuis Louis Vuitton dat al sinds 1854 bestaat. Hij ontwerpt dat jaar de eerste confectie collectie voor Louis Vuitton en vooral de accessoirelijn wordt onder Marc een enorm succes. De tassen met LV logo zijn haast niet maar uit het straatbeeld weg te denken en worden veelvoudig illegaal gekopieerd. Voor Louis Vuitton werkt Marc Jacobs samen met verschillende kunstenaars. Ondermeer de Nederlandse Julie Verhoeven en graffitiartiest Stephen Sprouse voorzagen het klassieke LV logo van een nieuw uiterlijk. De samenwerking met Takashi Murakami was misschien wel het meest succesvol. Hij zorgde ondermeer voor de kleine kersjes en bloemetjes op het ruitvormige monogram.

In het voorjaar van 2001 werd Marc by Marc Jacobs gelanceerd. Dit is een jongere en goedkopere lijn in vergelijking met Marc Jacobs. De kleding is vaak voorzien van leuke printjes, vrolijke kleurtjes en grappige details. De wat meer volwassen lijn Marc Jacobs kenmerkt zich door de vrouwelijke kleding die elk seizoen weer compleet verassend is. Marc lijkt haarfijn aan te voelen wat vrouwen precies willen dragen, zelfs als ze dit zelf nog niet eens weten. In totaal heeft Marc maar liefst zeven CFDA awards gekregen voor zijn werk.

Celebrity’s zijn dol op Marc Jacobs en dat geldt ook andersom. Hij verschijnt regelmatig met Kate Moss aan zijn arm op feestjes en maakt veelvuldig gebruik van bekende gezichten in zijn campagnes. Zo was kindsterretje Dakota Fanning te zien in speciaal voor haar kleiner gemaakte Marc Jacobs kleding en kroop Victoria vorig jaar nog ongegeneerd uit een enorme papieren tas. Voor Louis Vuitton hebben de afgelopen jaren onder andere Scarlett Johansson, Uma Thurman, Keith Richards en Madonna model gestaan. Onlangs werd bekend dat het Nederlandse model Lara Stone volgend seizoen Madonna vervangt als gezicht van de campagne.  

De laatste jaren verschijnt Marc Jacobs zelf ook regelmatig in de roddelbladen. In het begin van zijn carrière was hij nog een wat mollige nerd met vettig haar, maar eind 2006 verscheen hij als herboren op de catwalk. Hij was niet alleen afgekickt van de drugs, zijn buikje was een heuse sixpack geworden, zijn bleke huid zongebruind en zijn haar gemillimeterd. Tenslotte had hij zijn bril ingeruild voor een paar lenzen en dit alles heeft ervoor gezorgd dat niet alleen zijn kleding, maar ook Marc zelf, inmiddels erg gewild is. Afgelopen zomer trouwde de ontwerper met de Braziliaanse Lorenzo Martone en volgens Out Magazine is Marc de op vijftien na machtigste homo van Amerika.

Opmerkelijk: Na zijn make-over besloot Marc zijn nieuwe lichaam met een aantal wel erg aparte tatoeages te versieren. Onder andere Spongebob Squarepants, een Simpson versie van Marc zelf en een rode M&M prijken op zijn bovenarmen. 

Door Britte