Lifestyle

‘Groene’ artiesten!

Muziek geeft energie, het maakt je blij en laat je dansen. Goed voor je ziel en je lichaam dus. Maar muziek kost ook energie. De industrie produceert naast leuke hits namelijk ook heel wat CO2, en afval. Vliegreizen en vrachtwagens voor de tours, energie voor licht effecten, bekertjes, poster; het tikt allemaal aan. Toch willen we zo nu en dan van een showtje genieten. Gelukkig zijn steeds meer artiesten goed & groen bezig! MyStyle zet het op een rijtje.

Watch on YouTube

Jack Johnson’s groene studio
Je kunt gerust achterover leunen en genieten van de deuntjes van Jack Johnson. Deze zijn namelijk milieuvriendelijk opgenomen. De surfer heeft zijn studio groen ingericht en bewapend met zonnepanelen. Zelfs de vulling in de muren is van gerecycled materiaal. Ook buiten de studio gaat de zanger door, en gaat hij “vergroend” de wereld rond als hij met zijn band optreedt. Daarnaast heeft Johnson samen met zijn vrouw de Kokua Hawai’i Foundation opgezet om kinderen milieubewust te maken in Hawaï.

Watch on YouTube

Green Music Group
Meer artiesten willen de natuur zo min mogelijk belasten met hun werk. Zo is de Green Music Group ontstaan, met onder andere Maroon5, the Roots, Barenaked Ladies, Linkin Park en Paramore. De artiesten reizen op biodiesel, drinken uit herbruikbare flessen en recyclen. Wat niet groen genoeg is, wordt gecompenseerd. Dat houdt in dat ze bijvoorbeeld bomen planten om de CO2 weer om te zetten in zuurstof, en geld doneren aan onderzoek voor duurzaamheid. Daarnaast maken de bands ook de fans bewust. Incubus Nog een band die ecologisch tourt, is Incubus. Daarnaast hebben ze hun eigen organisatie, Make Yourself Foundation. Genoemd naar een van hun nummers. Deze verzamelt fondsen voor verschillende organisaties, die zich onder andere met het milieu bezighouden.

Watch on YouTube

Ben Sollee
Als je echt helemaal natuurlijk wilt zijn, moet je er ook voor werken. Zo ging de Amerikaanse singer-songwriter Ben Sollee op de fiets touren. Inclusief band en instrumenten fietst hij van een concert naar de andere in zijn thuisland. Ze nemen onder andere hun eigen drumstel en cello mee achterop. Tijdens zijn Ditch The Van Bike Tour bijvoorbeeld, gingen ze van de ene kust van de VS naar de andere.

Watch on YouTube

Radiohead
Nog een band die bewust de wereld rond gaat is Radiohead. Ze zijn er zo serieus over dat de zanger, Thom Yorke, er ooit aan dacht om helemaal niet meer te touren om zo geen negatieve invloed meer te hebben op het milieu. Gelukkig hebben ze hun bussen voorzien van biodiesel, en gaan ze toch door. Ook de enorme scherm achter de band is gemaakt van 14.400 gerecycled plastic flessen. De band steunt ook organisaties zoals Greenpeace en 350.

Florian Wolff, groen uit eigen bodem
In Nederland kunnen we er ook wat van. Ons eigen groene sterretje is Florian Wolff, die met zijn The Green Tour de publiek energie laat leveren. Ook de zon en wind dragen bij, en de led-lampen schijnen dan op het podium. Zijn hele band wordt daar ook van versterkt, en was in 2010 op Lowlands. Florian houdt het niet alleen bij een podium. Alles wat hij maakt laat geen voetafdruk achter, zelfs zijn artwork wordt met milieuvriendelijke inkt gemaakt. Florian een keertje live meemaken? Hij speelt op 27 oktober op het Fair Fashion Festival in Utrecht.

Watch on YouTube

Sting de kikker
Verschillende artiesten zetten hun eigen organisaties op. Zo heeft Sting samen met zijn vrouw de Rainforest Fund opgezet. De instelling houdt zich bezig met het behoud van de oerwoud in Latijns Amerika. Ze werken nauw samen met de plaatselijke bevolking en helpen ook de inwoners. Zo kunnen indianen in het regenwoud ook zelf de natuur helpen behouden. De organisatie werkt zo goed dat er een kikker naar Sting is vernoemd, de Dendropsophus stingi.

Watch on YouTube

John Butler
John Butler zet zich in voor verschillende zaken, en dat is te merken aan zijn teksten. Een goed voorbeeld daarvan is Kimberley. Dit nummer gaat over een regio in Australia, waar ondergronds gas is gevonden. Samen met Save The Kimberley zet Butler zich in voor de bescherming van de natuur in de regio. Het boren aan de kust brengt namelijk de ecosysteem in de bloedmooie Kimberley in gewaar.

Watch on YouTube

Xavier Rudd
Een andere Australiër die zich voor de regio inzet is Xavier Rudd. De zanger steunt al jaren Sea Shepherd, en heeft daar een award voor gekregen. Net als bij John Butler zie je de invloed van zijn activisme terug in zijn muziek. Rudd gebruikt namelijk wel vaker natuur geluiden in zijn nummers, waar ze erg rustgevend van worden.

Zelf iets doen?
Word een beroemde zangeres en maak gebruik van je bekendheid…! Wil je liever alleen onder de douche blijven zingen en toch iets doen? Check dan deze tips:
● Reis met het OV of samen in een auto naar concerten (vermindert je CO2 uitstoot)
● Koop het liefst alleen merchandise die milieuvriendelijk is
● Gooi tijdens concerten of festivals geen bekertjes op de grond, deze worden niet altijd gerecycled
● Gebruik milieubewuste oordopjes (getest door MyStyle!)
● Of, als je dan toch onder de douche staat, gebruik deze doucheradio (ook getest door MyStyle!)
● Stream of download je muziek (tegen betaling uiteraard, zodat je de artiest ook nog steunt). Daarmee voorkom je productievervuiling.

Waar luister jij graag naar?

Door Petra Gama Broeken