Designers onder de loep: Donna Karan

Fashion door Redactie

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Donna Karan.

Veel grote ontwerpers staan bekend om hun kleding die er op de catwalk zo mooi uit ziet, maar in het echte leven vaak erg ondraagbaar is. Dat is bij de ontwerpen van Donna Karan niet het geval. Zij is juist bekend geworden door haar praktische en draagbare kleding voor drukke carrière vrouwen.

Donna is op 2 oktober 1948 geboren in Queens. Met een vader die kleermaker is en een moeder die werkt als model heeft ze haar interesse in mode hoogstwaarschijnlijk van haar ouders geërfd. Op haar veertiende maakt Donna dan ook al zelf kleding die ze op haar eigen school verkoopt. Twee jaar later slaagt ze en gaat ze naar ‘Parsons The School For Design’. Hier studeert ze echter maar twee jaar want ze besluit om te gaan werken bij Anne Klein, een bekende ontwerpster in Amerika. In 1971 heeft ze zich omhoog gewerkt tot het ontwerpteam van Anna Klein en daar wordt ze erg gewaardeerd. Een jaar eerder is ze getrouwd en samen met haar man krijgt ze een dochter, genaamd Gabrielle. Het huwelijk houdt acht jaar stand. Als Anne Klein in 1974 overlijdt, is Donna diegene die het stokje van haar over mag nemen en wordt ze hoofdontwerpster. In 1983 vindt ze een nieuwe man met wie ze besluit te trouwen. Ze blijft tot 1989 ontwerpen voor Anne Klein.

In 1985 begint Karan voor zichzelf en lanceert ze haar eerste collectie onder haar eigen naam. Ze heeft onmiddellijk succes met haar ‘seven pieces’ collectie met de naam ‘Essentials’. Deze bestaat uit praktische, elegante kledingstukken voor Amerikaanse zakenvrouwen. Het blijkt een gat in de markt te zijn. Vrouwen treden steeds meer toe tot het bedrijfsleven en Donna is een van de eerste ontwerpsters die hier op inspeelt. De ‘Essentials’ lijn bestaat onder andere uit blazers, leggings en elastische bodysuits. De kleding wordt uitgevoerd in stretch jersey, een erg comfortabele stof. De belangrijkste kleur is zwart. Donna is een van de uitvindsters van het zogenaamde ‘Power Dressing’. Ietwat mannelijke pakken die toch charmant zijn voor zakenvrouwen en jurkjes die ook naar kantoor gedragen kunnen worden; het is precies waar de drukke zakenvrouw met een gezinsleven behoefte aan blijkt te hebben.

In 1988 breidt Donna haar imperium op een slimme wijze uit. Ze richt een iets jongere en goedkopere lijn op die geïnspireerd is op het snelle leven in New York, genaamd Donna Karan New York (afgekort DKNY). De lijn wordt een ongelooflijk succes en Donna kan hiermee gezien worden als de eerste ontwerpster die een ‘zustercollectie’ uitbrengt naast de grote hoofdcollectie. Inmiddels is dit een bekend gegeven in modeland. D&G, Marc by Marc Jacobs en Just Cavalli zijn maar een aantal bekende broertjes en zusjes van grote modemerken die haar voorbeeld gevolgd hebben. Een van de grootste successen die Donna met DKNY geboekt heeft is het ‘Delicious parfum’, waarvan het flacon de vorm van een appel heeft. Het parfum is er inmiddels in uitvoeringen en is een van de best verkochte parfums ter wereld. 

Donna Karan wordt wereldwijd geroemd om haar multifunctionele kleding. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘DKNY Cozy’, die ze dit jaar opnieuw in haar collectie heeft opgenomen. Het originele ontwerp hiervan komt uit 1990, maar dit jaar is het multifunctionele wikkelvestje uitgebracht in allerlei nieuwe kleuren. Hij kan op maar liefst twaalf verschillende manier gedragen worden en is er ook nog eens in verschillende materialen. Een ander multifunctioneel kledingstuk is de ‘Donna Karan Infinity Dress’. Het jurkje, dat op negen verschillende manieren kan worden gedragen, werd dit najaar uitgebracht en eigenlijk nu al een klassieker.  

De stijlvolle maar praktische ontwerpen van Donna zijn ook een succes bij celebrities. Model en actrice Milla Jovovich is een van haar trouwste fans. Ze zit altijd vooraan bij de fashionshows, geeft achteraf nog wat positief commentaar aan de toegestroomde pers, poseerde in een reclame campagne voor Donna Karan en wordt privé ook vaak gesignaleerd in haar ontwerpen. Ze prijkt bovenaan de lijst bij veel Best Dressed verkiezingen. Zo ook afgelopen jaar, in een zwarte jurk van, natuurlijk, Donna Karan. Andere celebrities die ook regelmatig in Donna Karan worden gespot zijn Molly Sims, Lindsay Lohan en Megan Fox.

Opmerkelijk: dat Donna Karan volledig achter haar ontwerpen staat, blijkt wel uit het feit dat ze zelf alleen maar kleding uit haar eigen collecties draagt. Het zou zelfs zo zijn dat elk ontwerp eerst door haarzelf gedragen wordt voordat het in de collectie mag worden opgenomen. Zo kan ze perfect testen of het kledingstuk naast mooi, ook functioneel is en lekker zit. 

Door Britte