Beauty

10 haarmythen uitgelegd

50

Moet je wel of niet je haar elke dag wassen en krijg je grijze haren van stress? Dilemma's, dilemma's... Maar de vraag is of deze issues waar zijn of dat het een enkeltje richting het land der fabelen verdient. Als je een discussie voert over haar verven tijdens de zwangerschap of dat je haar moet spoelen met bier, weet je in ieder geval de juiste antwoorden. Girlscene legt namelijk 10 haar mythen uit.


bron

Stress en grijze haren
Het was altijd maar de vraag of je echt grijs haar krijgt van stress. Er is geen bewijs, totdat een New Yorkse universiteit een onderzoek publiceerde. Stresshormonen kunnen wel degelijk bijdragen aan grijze haren. De onderzoekers testten het op muizen, maar waarschijnlijk hebben andere zaken, zoals ziekte en genen, ook te maken met (vroegtijdig) grijs worden. 

Elke dag haren wassen
Het is maar de vraag of je elke dag je haar moet wassen of niet. De één vindt het overbodig, de ander vindt het een must. Of je elke dag je haar wast is aan jou, maar als je het wel doet droog je je haren meer uit dan wanneer je niet elke dag je lokken insopt met shampoo. Veel wassen leidt namelijk tot het droger worden van het haar, omdat je de natuurlijke oliën en proteïnen wegwast. Je hebt dan meer producten nodig om je hoofd in goede conditie te houden en je merkt dat je vaker je haar moet wassen, want het wordt sneller vet. Volgens haarspecialisten kun je het beste je haar twee keer per week wassen of als het heel vies is drie keer. Gelukkig bestaat er droogshampoo om het wassen een dag uit te stellen! 

Wil je het wel elke dag wassen? Gebruik dan een (verzorgende) shampoo die bij jouw haartype past. Dan wordt je haar niet zo droog dan wanneer je een goede reinigende, en dus uitdrogende, shampoo gebruikt.

Grijze haren trekken 
Way back, toen Totally Spies op televisie was, geloofde bijna iedereen dat je meer grijze haren krijgt als je er één grijze uittrekt. Inmiddels is het duidelijk dat het niet waar is. Elk haarzakje produceert een haar en niet meerdere en het heeft geen invloed op de kleur. Het is eigenlijk geen goed idee om de grijze haren eruit te halen. Te veel haren trekken heeft hetzelfde als te veel wenkbrauwharen epileren. Je blijft achter met kale plekjes.

Haaruitval door vlechten en paardenstaarten
Wie draagt haar haren niet in een paardenstaart of een hippe vlecht? Makkelijk, snel en je haren zijn meteen uit je gezicht. Nu blijkt dat je haar er door uitvalt. De haarstijlen trekken aan het haar. Hierdoor ontstaat er 'spanning' op het haar wat mogelijk het afbreken van haar tot gevolg heeft.

Ziek worden door nat haar
Waarschijnlijk zegt iedere moeder tegen haar kinderen dat je niet met nat haar naar buiten moet gaan, omdat je dan ziek wordt. Dit is een fabel, omdat ziekte of verkoudheid ontstaat door bacteriën en virussen. Met een natte kop naar buiten is niet het fijnste gevoel ter wereld, maar het maakt je dus niet ziek. Wel als je vervolgens ondergeproest wordt door snot en bacteriën van een ander, maar dat ligt niet aan je haar. ;-)

Haren met koud water naspoelen
Een klassieker: je wordt verteld om je haren na te spoelen met koud water om de haarschubben te sluiten. Bovendien zou je haar er lekker van gaan glanzen. Bespaar je de koude stralen over je lichaam. Wie vindt dat nou fijn?! Het voelt hoogstens als een oppepper, maar verder doet het niets voor je kapsel. Temperatuur heeft namelijk geen invloed op het sluiten of openen van haarschubben. Het is zelfs zo dat (veel) water ervoor zorgt dat het haar er dof uitziet.


bron

100 keer haar kammen per dag
Je moet per dag 100 keer met je borstel door het haar gaan voor lushious hair. Het tegenovergestelde is waar: beperk het kammen van je haar tot een minimum. Anders breekt je haar sneller af en dan krijg je gespleten haarpunten. 

Haar verven tijdens zwangerschap
Je moet absoluut je haar niet verven als je zwanger bent! Rustig maar, je kunt nog steeds een coupe soleil nemen als het zover is. Met de huidige formules van haarverf hoef je niet bang te zijn dat het schadelijk is voor de baby. Er is niet veel kans dat de chemicaliën in de maternale bloedstroom komen. 

Het is belangrijk dat er geen formaldehyde in de verf zit, dus check de ingrediëntenlijst.

Haargroei door oesters
Haargroei door het eten van oesters? Die oesters hebben veel bijwerkingen! De waarheid is dat oesters goed zijn voor het gezond houden van haar door zink en proteïne, maar dat je haar er niet harder van gaat groeien. Gezond haar groeit beter, omdat het minder snel afbreekt. Maar door alleen het eten van oesters heb je niet binnen een maand een volle bos met haar.

Haar wassen met bier
Sterk en volumineus haar door haar te wassen met bier... Het klinkt veelbelovend. Je haar spoelen met bier zorgt eerder voor droog haar dan gevoed haar. Helaas! De alcohol overheerst (uitdrogend effect), waardoor het werk van de proteïne en gist eigenlijk voor niets is. Bespaar dus je geld en voorkom dat je haar naar bier ruikt. 

Kende jij de antwoorden op deze haarmythen al?

Bron: elle.com, kapsels.net, womansday

Laat je inspireren in Pinbook

LOVE dit artikel
29 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

50 reacties

 • 5 jaar geleden Arianenas

  http://arianenas.weebly.com

 • 5 jaar geleden Femke

  Bier helpt juist wel heel goed voor glanzend haar?

 • 5 jaar geleden HairNinja

  Trouwens, van nat haar word je wel ziek, niet omdat je haren nat zijn, maar omdat je dan kou vat. En vlechten is juist goed vokr je haar omdat het dan de haarzakken stimuleert om te groeien en het wordt steviger

 • 5 jaar geleden MadHatter

  Beetje raar dat jullie in een eerder artikel het tegenovergestelde beweren: "Koud water aan het eind van een douchebeurt zorgt voor minder frizziness en geeft je haren meer glans" WAAR! Warm water zorgt ervoor dat je haar vocht verliest en zorgt er voor dat je haar helemaal droog wordt. Koud water zorgt er juist voor dat het buitenste laagje om je haren sluit en dat je haar dus vocht vast kan houden, waardoor het minder droog en wild is en meer glanst." (http://www.girlscene.nl/p/3795/haarfeiten)

  Make up your mind Girlsceneredactie.. En bovendien, elle.com is niet de meest betrouwbare bron. Ik (en waarschijnlijk een hoop andere lezers) zou het erg op prijs stellen als jullie meer onderzoek zouden doen en niet alles klakkeloos over zouden nemen.

 • 5 jaar geleden nynkiee

  er klopt hier niet veel van want bier maakt je haar zacht en glanzend en als je het uitspoel ruik je het ook al niet meer

 • 5 jaar geleden positive colourful

  Handigg

 • 5 jaar geleden Choi

  Zeiden ze niet in een oude girlscene artikel dat je je haar juist wél met koud water moet spoelen?

 • 5 jaar geleden Essie_x

  Dan ga ik me toch afvragen waarom mijn haar zeker wel zachter is als ik het uitspoel met koud water..

 • 5 jaar geleden xxfab

  en ik altijd de douche koud zetten

 • 5 jaar geleden Chloor

  alpacamybags - ja, ben ik het wel een beetje mee eens eigenlijk..

 • 5 jaar geleden Tarataart

  Maar wat als je je haar nu was met alcoholvrij bier? Dat zou dan toch wel moeten werken.

 • 5 jaar geleden avalon

  Jammer dan, was mijn haar bijna dagelijks. Doe waterpolo en dan moet je wel wassen al dat chloor in je haar...en neen een badmuts helpt daar niet tegen want sluit nooit 100% af

 • 5 jaar geleden Sanne_

  Je haar met koud water uitspoelen is wel beter dan warm water want van warm water droogt je haar sneller uit.

 • 5 jaar geleden Sanne

  Sorry maar veel van deze weetjes zijn niet waar. Ik heb het aan mijn kapper gevraagd of het uitmaakt dat je je haar elke dag wast en dat maakt helemaal niks uit en als je je haar 100x op een dag kamt gaan de haarschubben dicht zitten en daar door wordt je haar sneller vet. Ook heb ik mijn haar best vaak in een strakke staart of vlecht en heb nog al mijn haar en bijna geen haaruitval, ik heb net zoveel toen ik dat niet deed.

 • 5 jaar geleden YaoiAme

  Ik wou precies hetzelfde zeggen als Anke haha

 • 5 jaar geleden Anke

  Je wordt niet ziek van het hebben van nat haar maar doordat je haar nat is krijg je het koud en als je het koud hebt, ben je vatbaarder voor bacteriën en virussen. Daarom zeggen je ouders dat, er zit wel een kern van waarheid in en is dus niet volledig onwaar ...

 • 5 jaar geleden PagesOfMyDiary

  Als je doucht zonder je haar te wassen moet je er ook voor zorgen dat her niet nat wordt want daar wordt je haar vettig van!

 • 5 jaar geleden alpacamybags

  Ik vind de bronnen niet geheel geloofwaardig. Waarom gaan jullie nooit op zoek naar specialisten?

 • 5 jaar geleden AbsolutelyChuffed

  Ik weet dat je haar elke dag wassen niet goed is, maar mijn haar valt de tweede dag altijd enorm lelijk (het is niet vet ofzo), als ik het gewassen heb valt het gewoon een stuk mooier. Dus als ik de deur uit moet was ik het altijd!

 • 5 jaar geleden Tessa

  Ik spoel mijn haar altijd uit met koud water voor de zekerheid! Weet ik nu dat ik me dat akelige klusje kan besparen, haha

 • 5 jaar geleden NEZ

  Wow handig artikel! Haren met koud water naspoelen dacht dat, dat werkte vertelde Mascha van Beautygloss eens! Ga ik niet meer doen dus, aangezien het niet helpt. Ik zelf heb nooit mijn haar gewassen met bier, maar Mascha had het ook eens gedaan en toen dacht ik wel dat het zou werken. Maar ik dacht al van: Alcohol droogt het toch juist uit? Bedankt!

 • 5 jaar geleden Mphor

  Ik zou toch echt zweren dat mijn haar echt mooi glanst na carnaval :'D Al dat bier haha

 • 5 jaar geleden HairNinja

  ..

 • 5 jaar geleden Traveler

  Grappig dat sommigen nog stug blijven volhouden dat sommige dingen wel werken.

 • 5 jaar geleden Jessica

  Grappig om te lezen! Een vriendin van mij wast altijd als ze doucht haar haar, dus als ze een keer twee keer per dag doucht, wast ze ook twee keer haar haar. Echt bizar haha

 • 5 jaar geleden vielamode

  ook een mythe is de kreet 'dit voedt je haar' die je vaak op shampooverpakkingen ziet. Haar bestaat uit dode cellen en kan dus niet gevoed worden. Wat de verpakkingen eigenlijk bedoelen is dat ze door 'vocht' aan het haar te binden zorgen dat het haar meer water vast houdt.

  http://www.quest.nl/vraag-en-antwoord/artikel/hoe-kun-je-haar-voeden

 • 5 jaar geleden PrettyPrincess

  Ik spoel shampoo altijd uit met koud water. Door koud water krijg je geen vet haar

 • 5 jaar geleden BrowniePie

  Ik was mijn haar maar 2 keer peer week en veel mensen vinden het vies. maar mijn haar stinkt niet en wordt niet vet dus ze geloven het niet -.-

 • 5 jaar geleden Hieperdepieper

  Je haar verven tijdens de zwangerschap wordt juist toch wel afgeraden omdat de kleur anders kan uitpakken dan het gewenste resultaat ivm hormonen.

 • 5 jaar geleden Lala9107

  @quotelover

  Sorry maar ik moest even heel hard lachen !

 • 5 jaar geleden NOYOUDONT

  Haren met koud water naspoelen

  <

  ik doe dit altijd... oops

 • 5 jaar geleden Chocolateduck

  En alcoholvrij bier dan??

 • 5 jaar geleden Paradise.

  Haha, laatst hadden wat vrienden en ik over hoevaak we ons haar waste. Een vriend wast serieus elke dag zijn haar :o

 • 5 jaar geleden iLove3.141592

  @MantenDesign Hoezo dat? Ze hebben net toch uitgelegd waarom het een mythe is

 • 5 jaar geleden iLove3.141592

  Die mythe van het ziek worden van nat haar komt doordat als je nat haar hebt (en het buiten niet volop zomer is), je het sneller koud krijgt, je lichaam doet meer moeite om zichzelf warm te houden en vervolgens ben je meer vatbaar voor virussen en bacterien. Net zoals je in de winter niet in je bikini moet gaan lopen.

 • 5 jaar geleden MantenDesign

  Bier is geen mythe

 • 5 jaar geleden Guess♥

  @quotelover natuurlijk rilt het haar niet echt, maar zo noemen ze het. Net als dat je een ei laat schrikken, het ei schrikt natuurlijk niet echt maar je laat het in koud water vallen zodat je het makkelijk kan schillen.

  Ik vind zulke artikelen erg leuk! Maar van het koude water en het bier geloof ik niet echt, als mensen het doen/gebruiken en het lijkt te werken, weet ik niet wat ik moet geloven. Bovendien gaat de alcohol en de gist er toch uit als je het bier een dag laat staan? Of heb ik dat verkeerd begrepen.

 • 5 jaar geleden kuzzz

  echt handig deze weetjes

 • 5 jaar geleden flowerchild

  Handig, hier heb ik echt iets aan

  en voel me nu slim omdat ik mn haar 2x per week ben gaan wassen.

 • 5 jaar geleden NachoCheese

  @quotelover Dat je haar een rilling krijgt? waar heb je dat van hahaha, haar bestaat uit eiwitten. Het heeft ook geen zenuwcellen ofzo

 • 5 jaar geleden Watermelon

  Hitte droogt je haar uit, dus heet water toch ook? Dus dan is koud water toch juist goed? Bij mij voelt mn haar dan wel beter. Leuk artikel verder!

 • 5 jaar geleden Little Notes

  Van met koud water naspoelen wordt mijn haar wel altijd gladder en glanzender, ik weet niet wat het doet, maar het helpt wel op een of ander vlak.

  Wel echt een leuke blog!

 • 5 jaar geleden miss kletskous

  super blog =)

 • 5 jaar geleden OPERA

  Goed artikel!

 • 5 jaar geleden AppeltjeEitje.

  goed artikel! hier heb ik zeker wat aan!

 • 5 jaar geleden justagirl

  Ik dacht dat je haar met koud water naspoelen ervoor zorgt dat je haar een rilling krijgt en het zo ietsje meer groeit?

 • 5 jaar geleden kittykat

  Luscious, niet 'lushious'

 • 5 jaar geleden ijsbergsla

  ****** Ik heb voor niks zo'n lange tijd, elke keer weer kou geleden. Poor me.

 • 5 jaar geleden miss.candy

  Handuuugh

 1. 1