Fashion

Designers onder de loep: John Galliano

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: John Galliano.

John Galliano

Met zijn theatrale shows voor Dior en sublieme oog voor detail is John Galliano een van de meest creatieve ontwerpers van dit moment. Al twintig jaar lang weet hij elk seizoen de modewereld te verbazen en ook zijn eigen outfits doen vaak denken aan een verkleedpartij. Zijn droom om de geschiedenis in te gaan als een van de grootste ontwerpers van deze tijd, lijkt elk seizoen realistischer te worden.

John werd in 1960 geboren in Gibraltar, de geboorteplaats van zijn vader. Zijn moeder is Spaanse en uit zijn ‘kleurrijke jeugd’, waarin hij omringd wordt door alle denkbare stoffen, geuren en kleuren, put John nog altijd inspiratie. Op zijn zesde verhuist de familie Galliano naar Engeland, een ware cultuurshock voor John. Alleen al door de opvallende kledingstijl van hem en zijn broer en zus begrijpen de Engelse kinderen niks van hun, en hetzelfde geldt andersom. Op de middelbare school is John een middelmatige student, maar dat verandert zodra hij naar Central Saint Martins College of Art & Design gaat in Londen. Hij besteedt al zijn tijd aan studeren en eindeloos schetsen in de bibliotheek en dit werpt in zijn examenjaar zijn vruchten af. Zijn afstudeercollectie‘Les Incroyables’ is geïnspireerd op de Franse revolutie en krijgt alleen maar lovende reacties. John studeert cum laude af en krijgt een hele etalage van warenhuis Brown tot zijn beschikking om de collectie te tonen.

Haute Couture show najaar 2009

Maar de vliegende start van zijn carrière en de lancering van zijn eigen lijn in 1984, zorgen er niet voor dat John vanaf dat moment zorgeloos kan gaan ontwerpen. De modewereld is dol op hem (in 1988 wordt hij verkozen tot British Designer of the Year) maar zijn collecties zijn niet erg commercieel, waardoor er niet genoeg geld in het laatje komt. Meerdere keren gaat hij bijna failliet en door alle rompslomp die de shows in Londen met zich meebrengen besluit hij vanaf 1991 in modemekka Parijs te gaan showen. Ook hier leidt hij in het begin een weinig glamorous bestaan en zwerft hij langs kennissen voor een slaapplaats. Anna Wintour gelooft echter in hem, haalt een vriend over om zijn huis aan John te lenen en regelt investeerders in New York. De eerste collectie die John in Parijs showt bevat slechts negen kledingstukken van dezelfde goedkope zwarte stof en onder andere Kate Moss en Cindy Crawford lopen gratis als vriendendienst in zijn show. Ondanks de beperkte financiële middelen is de modewereld ook nu weer laaiend enthousiast en het tij lijkt te keren voor John.

Galliano’s eigen kledinglijn voorjaar 2010 en Dior Couture voorjaar 2010

Uit financiële overwegingen accepteert John in 1995 een baan als hoofdontwerper bij het Franse modehuis Givenchy. Hiermee is hij de eerste Engelse ontwerper ooit die bij een Frans modehuis aan de slag gaat. Twee jaar later wordt hij vervangen door Alexander McQueen en krijgt John de leiding over modehuis Christian Dior. Hier lijkt hij helemaal op zijn plek. De supervrouwelijke jurken met strak ingesnoerde tailles en enorme hoepelrokken waarmee Dior zo beroemd werd na de Tweede Wereldoorlog, passen precies in de romantische en theatrale stijl van John Galliano. Naast de pret-à-porter en haute couture collecties houdt John zich ook bezig met de reclamecampagnes en etalages van de Dior winkels. Hij wordt nog altijd geroemd om zijn loyaliteit naar de geschiedenis van het modehuis en weet ook de langzaam uitstervende couturecollecties levendig te houden. Inspiratie doet hij op tijdens zijn vele reizen en dit zorgt elk seizoen weer voor een ander, verassend en tot in de kleinste details doorgevoerd thema.

Reclamecampagne  Dior voorjaar 2009

In 2007 vierde John dat hij tien jaar voor Dior werkte en dat het modehuis zelf inmiddels al zestig jaar bestaat. Dit ging gepaard met een prachtige coutureshow waar ook de wat oudere topmodellen als Naomi Campbell, Stella Tennant én de Nederlandse Karen Mulder in meelopen. Het paleis van Versailles is de locatie van de show, hier komen de overdadige jurken nog meer tot hun recht.

John Galliano met modellen na de modeshow

Celebrities hullen zich maar wat graag in een van de prachtige Dior jurken als ze naar de Oscars of Golden Globes gaan. Cate Blanchett, Charlize Theron en Sarah Jessica Parker paraderen regelmatig over de rode loper in een duizenden dollars kostende haute couture jurk van John’s hand. Ook in de reclamecampagnes komt af en toe een bekend gezicht voorbij. De kleindochter van Elvis stond op haar vijftiende al model voor het parfum Miss Dior Chérie en Charlize Theron is al jaren het gezicht van J’Adore Dior.

Charlize Theron & Sarah Jessica Parker in Dior Couture

Opmerkelijk: terwijl andere ontwerpers vaak wat schuchter zijn en na hun shows alleen even achter de coulissen vandaan komen om hun hand op te steken, maakt John ook hier een hele show van. Zijn outfit is altijd perfect aangepast aan het thema en zijn ererondje bestrijkt vaak de gehele catwalk. De afgelopen jaren is hij onder andere als astronaut, Napoleon, stierenvechter, piraat en boer op het plankier verschenen.

John Galliano als Napoleon en als boer

Catwalkfoto's: Style.com

Door Britte

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved