Lifestyle

Hoe ga je om met faalangst?

Je hebt het verjaardagsfeestje van je beste vriendin, maar je durft met niemand te praten omdat je bang bent om dicht te klappen. Of je hebt weken geoefend voor die belangrijks wiskundetoets, maar als het moment daar is weet je helemaal niks meer… Herken je een van deze situaties? Dan zou jij weleens faalangst kunnen hebben. Maar hoe ga je er eigenlijk mee om? Dat lees je hier. 

Iedereen is weleens zenuwachtig voor een presentatie of een rij-examen. Dat is volkomen normaal. Meestal ebt het angstige of stressvolle gevoel vanzelf weer weg als eenmaal voorbij is. Maar als de angst en stress langdurig aanhoudt of zo erg is dat je het niet meer onder controle hebt, dan is er meer aan de hand. Het beïnvloedt dan je dagelijks leven. 

Wat is faalangst?
Faalangst is de spanning of angst die je voelt als je moet presteren of als je beoordeeld moet worden. Je bent erg bang dat iets mislukt. Je hebt verschillende soorten faalangst:
1. Cognitieve faalangst
Dit heeft te maken met kennis. Je bent bijvoorbeeld bang om je examen niet te halen, terwijl je goed bent voorbereid.
2. Sociale faalangst
Dit heeft te maken met het contact met anderen. Je durft bijvoorbeeld niet je mening te uiten in een groep of je vindt het eng om met andere mensen te praten.
3. Motorische faalangst
Dit heeft te maken met het lichaam. Je bent bijvoorbeeld bang om op te treden of om een rij-examen te doen. Op zulke momenten voel je je verlamd. 

Hoe weet ik of ik faalangst heb?
Wij kunnen natuurlijk niet beoordelen of jij echt last hebt van faalangst, daarom raden wij het aan om hulp te zoeken (bijvoorbeeld om naar de decaan te gaan) zodat een professional daarover kan beslissen. Er zijn natuurlijk wel een aantal symptomen waaraan je het kan herkennen: 
– Je bent bang om fouten te maken
– Je kunt niet goed met complimenten omgaan
– Als je iets goed hebt gedaan, dan zeg je 'Ik heb gewoon geluk gehad' of 'Het was ook niet zo moeilijk' 
– Je vindt jezelf niet veel waard
– Lichamelijke klachten: prikkelbaarheid, rood worden, versnelde ademhaling en hartslag, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en slaapklachten, zweten


Bron

Nu weten we wat het is, maar hoe ga je ermee om? 

Duidelijkheid
Je hebt last van faalangst, maar weet je waar je dan precies bang voor bent? Laat dat voor jezelf duidelijk worden door je af te vragen voor welke situaties je precies bang bent. Als het concreet is waar je angstig voor bent, dan is het makkelijker te bepalen hoe je het moet oplossen. 

Accepteren
Accepteer voor jezelf dat je faalangst hebt, probeer er niet te veel tegen te vechten. Als je je steeds afvraagt waarom je last hebt van faalangst en waarom het niet gewoon stopt, dan zal dat je angst alleen maar vergroten. Probeer te bedenken hoe je het kunt oplossen. 

Leer anders denken
Piekeren, piekeren, piekeren… Zo gaat het meestal bij faalangst. Je hebt gedachten als 'Ik kan het niet' en 'Ik ben niks waard', dit verergert de faalangst alleen maar. Leer anders denken. Zodra je doorhebt dat je een negatieve gedachte hebt, verdrijf deze dan zo snel mogelijk. Een psycholoog kan hier goed bij helpen. 

Ontspanningsoefeningen
Als je last hebt van faalangst, dan voel je continu stress en spanning. Het kan helpen om ontspanningsoefeningen te doen. Door goed op je ademhaling te letten kun je jezelf kalmeren en zullen de klachten afnemen. 

Visualiseren
Dit is een tip die veel topsporters gebruiken: visualiseer succes. Door jezelf in te beelden dat het goedkomt en dat je het wél lukt, zal de faalangst een stuk minder worden. 


Bron

Relativeren
Vraag jezelf af: Wat is het ergste dat er kan gebeuren? 

Haalbare doelen
Stel haalbare doelen voor jezelf en probeer zelfs het kleinste stapje als een overwinning te zien. 

Gewoon doen
Het is verleidelijk om de situaties waarin je last hebt van faalangst te vermijden. Doe dit niet! Pak het probleem met beide handen aan, laat je niet kisten door de angst. Na verloop van tijd zal je merken dat de situatie helemaal niet zo eng is als je dacht en vervolgens zul je met minder stress en angst aan nieuwe (en voorheen enge) situaties beginnen. 

Fouten maken is oké
Wees lief voor jezelf. Niet alles in het leven kan perfect zijn en fouten maken hoort er nu eenmaal bij. Bedenk je dat een klein foutje echt niet het einde van de wereld is. Straf jezelf niet af voor elk foutje, dat versterkt de angst alleen maar. Wees in plaats daarvan lief voor jezelf en trakteer jezelf op een reep chocola of een klein cadeautje. 

Sporten
Door te sporten raak je adrenaline kwijt en het kan je helpen om dingen op een rijtje te zetten. Bovendien maak je tijdens het sporten een geluksstofje aan. 

Geef niet op
Ook al zit het niet altijd mee, probeer niet op te geven. Als je iets wil, dan kan je het ook! 

Zoek hulp
Heb je voor je gevoel al veel geprobeerd, maar verandert je situatie niet? Zoek dan hulp. Je hoeft het niet in je eentje te doen! Er zijn genoeg mensen die je erbij kunnen helpen, twijfel daarom niet en zoek hulp bij de huisarts of de schoolpsycholoog. 

Heb jij weleens last van faalangst? Heb jij nog tips? 

Bron: leidenuniv, carrieretijger, intermediair, allesoverfaalangst

Bedankt voor de tip, M.! 

Pin je inspiratie in Pinbook