Lifestyle

Tips om een slechte adem tegen te gaan

Wie is het niet overkomen? Een slechte adem terwijl je vlakbij iemand zit. Of docenten die net koffie naar binnen hebben gewerkt en vervolgens over je schouder hangen. Brrr! Erg charmant is een stinkende mond niet en je hebt er vaak last van als je er niet op zit te wachten. Goed, de stinkende geur moet aangepakt worden. Girlscene to the rescue! Zeg maar dag tegen de misselijkmakende geur en hallo frisse adem.

Water 
Een slechte adem ontstaat door bacteriën in je mond en vooral op je tong. Maar hoe ontstaat dat? De bacteriën in je mond gaan een gevecht aan met de proteïne in slijm en voedsel, met name suiker en melkproducten. Dan komen er zwavelverbindingen vrij en ontstaat er een vieze adem door de bacteriën. Heel scheikundig allemaal, dus wat doe je tegen een stinkende mond? Water drinken! Water neutraliseert de geur. Kies dan voor tapwater of mineraalwater. In ieder geval iets zonder suiker, anders creëer je weer die vicieuze cirkel van suiker die een slechte adem veroorzaken. 

Door sommige medicatie, zoals antidepressiva, krijg je een droge mond. Daarom is het extra belangrijk dat je genoeg water drinkt. Je blijft op die manier niet alleen gehydrateerd, maar je gaat ook de vieze geur uit je mond tegen.


bron

Groente
Groente die uit veel vezels bestaan boosten je speekselaanmaak. Dat zorgt er vervolgens voor dat de geur veroorzakende bacteriën weggespoeld worden. Selderij en komkommer zijn twee voorbeelden van deze groentes. Knapperige groentes gaan tandplaque – en dus bacteriën – tegen op je tanden en tandvlees. Quick tip: houd 90 seconde lang een schijfje komkommer tussen je tong en gehemelte om de vieze geur te limiteren. 

Groene thee
Groene thee is nog zo'n slechte adem killer. In groene thee zitten polyfenolen die tijdelijk de geuren tegengaan. Ook bij groene thee is het belangrijk dat je het zonder melk en suiker drinkt, want door die twee producten krijg je juist die niet zo prettige geur in je mond. Pepermuntthee is nog een smaak die je op je lijstje kunt zetten. Dat gaat geur en knoflooksmaak tegen. 

bron

Tea tree olie
Olie, laat staan tea tree, is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt om een slechte adem tegen te gaan. Tea tree doodt bacteriën, waardoor het ideaal is voor meiden die last hebben van onzuiverheden. Aangezien je mond ook veel bacteriën bevat, kun je eens tea tree olie proberen. Een paar druppeltjes op je tandenborstel is genoeg. Ga met de borstel over je tong en tandvlees heen voordat je het uitspuugt. De olie doodt de bacteriën die de geur veroorzaken. 

Suikervrije kauwgom
Het is inmiddels duidelijk dat je door suiker juist een stinkende adem krijgt. Het is daarom dubbel als je een kauwgompje neemt tegen een slechte adem, terwijl er suiker in zit. Tegenwoordig zijn er veel suikervrije kauwgom varianten te koop die makkelijk verkrijgbaar zijn. Dit is een simpele manier om de geur weg te krijgen zonder extra suiker binnen te krijgen.

Mondwater
De meest effectieve manier om mondwater te gebruiken, is door allereerst je tanden te poetsen. Poets je tanden, tong en tandvlees. Vervolgens pak je de mondwater erbij. Gorgel op z'n minst een halve minuut om meteen de bacteriën in je keel te doden. Mondwater waar alcohol in zit werkt het beste van allemaal. Kun je niet zo goed tegen de alcohol omdat je zere wangen en tong krijgt? Probeer dan een alcoholvrije mondwater en gorgel extra goed. 


bron

Onderliggende problemen
Ook al doe je nog zo je best om die slechte adem onder controle te houden, soms lijkt het niet over te gaan. Als het een serieus probleem wordt, moet je nagaan of er misschien onderliggende problemen zijn. Misschien heb je problemen met je lever of reflux (terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm), maar het kan ook zijn dat je last hebt van diabetes of een sinus infectie. 

Mondhygiëne
Tot slot de meest voor de hand liggende oplossing… Zorg goed voor je mond. Poets je tanden goed, zorg voor je tong en tandvlees en flos regelmatig. Als je kort je tanden poetst is het niet zo gek als je een vieze smaak of een slechte adem hebt. Suiker en andere plak blijven achter in je mond en je raadt vast wel wat er dan gebeurt… 😉 Ga ook met regelmaat naar de tandarts. Twee keer per jaar is niet overbodig. Een bezoekje aan de mondhygiënist doet ook wonderen. Daar kun je bijvoorbeeld een keer per jaar heengaan. Zo is je mond op en top verzorgd! 

Zorg jij goed voor je mond? 

Bron: realsimple, sheknows, medicinet

Inspireer anderen in Pinbook