Beauty

Huid probleemzones uitgelegd

Bijna iedereen heeft wel last van een muffin top of een vetrolletje hier en daar. Naast lijf probleemzones zijn er ook huid probleemzones in het gezicht. Maar waardoor ontstaan donkere kringen onder de ogen en waarom krijg je altijd puistjes op je voorhoofd? En het belangrijkste: wat doe je er tegen? Girlscene legt de huid probleemzones uit.


Bron

Puistjes
Over puistjes probleemzones alleen kun je al een heel artikel schrijven. Puistjes komen het meest voor op de wangen, kin, voorhoofd, kaak, tussen de wenkbrauwen en op de slapen.
Wangen: te veel suiker en vet eten of door roken
Kin: hormonen, vaak tijdens of voor de menstruatie
Voorhoofd: te weinig water drinken en/of te vet eten
Kaak: stress of spanning
Tussen de wenkbrauwen: te veel vet eten of door regelmatig alcohol drinken
Slapen: te weinig slaap of een vieze kussensloop

Wil je puistjes voorkomen? Helemaal voorkomen werkt niet altijd, door hormonen bijvoorbeeld, maar helpt wel deels. Drink 1,5 liter tot 2 liter water per dag, verschoon je beddengoed regelmatig, reinig je gezicht 's ochtends en 's avonds, slaap voldoende en zorg ervoor dat er geen shampoo- of conditioner restjes achterblijven na het wassen van je haar.

Oplossing: eet gezond en gebruik producten tegen puistjes. Pas op dat deze producten niet te agressief en uitdrogend zijn voor de huid. Lush Grease Lightning is een populair product. Daarmee stip je de onzuiverheden aan, waarna ze sneller verdwijnen.

Donkere kringen
Concealer is je beste vriend als je er niet wakker uitziet door donkere kringen onder je ogen. Die donkere kringen hebben verschillende oorzaken:
– te weinig slaap
– zon
– ogen wrijven
– genetisch bepaald

Te weinig slaap is vaak een van de oorzaken van donkerheid onder de ogen. Zorg dat je genoeg uren slaap meepakt 's nachts. Het kan ook zijn dat jouw donkere kringen genetisch bepaald zijn. Dan is de kleur meestal blauw/paars. Heb je meer last van een bruine kleur onder je ogen? Dat komt door hyperpigmentantie. Hyperpigmentatie ontstaat door blootstelling aan de zon of (veel) wrijven in de ogen. 

Een andere oorzaak is een slechte vertering van eiwitten. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B6 en foliumzuur. Ga het tegen met multivitaminen of eet bijvoorbeeld meer varkensvlees, vis, eieren, peulvruchten, spinazie, bonen, broccoli en sinaasappels.

Tot slot kunnen roken, te kort aan ijzer, dehydratatie, zout en een slechte werking van de nieren van invloed zijn op donkere kringen.  

Oplossing: draag een zonnebril als het zonnig is en gebruik een SPF. Een oogroller die caffeïne bevat is vooral 's ochtends lekker en 's avonds een oogcrème met retinol om zichtbare bloedvaten te verminderen. 


Bron

Verkleuring/pigmentatie
Last van verkleuringen of pigmentatie in je gezicht, zoals donkere plekjes of blijvende roodheid? Dat heeft vaak te maken met de zon. Littekens worden vaak donkerder en meer zichtbaar wanneer de zon op je onbeschermde huid schijnt. Melasma is hiervan een voorbeeld: 'donkere, puisterige vlekken'. De kleur van melasma is bruin, maar wordt lichter in de winter. Een oorzaak van melasma is vaak de pil. Raadpleeg je huisarts even als je hier last van hebt en er mee zit! 

Hyperpigmentatie ontstaat door een ontsteking van de huid, zoals acne, eczeem of littekens. Whitening sheet masks zijn niet voor niets populair in Azië.  De ingrediënten die de huid bleken doen wonderen voor hyperpigmentatie. Speciale peelings geven een nog beter effect. 

Oplossing: Smeren, smeren, smeren met SPF! Het liefst met minimaal factor 30.  De zon maakt huidverkleuringen nog donkerder. Daarom is het verstandig om nooit onbeschermd de zon in te gaan. Kiehl's heeft een fijne SPF 50 in de collectie. 's Avonds kun je een crème gebruiken waar soja inzit. Soja helpt om verkleuringen te vervagen, zoals deze van Nivea.

Wat is jouw 'probleemzone'? En wat doe je er tegen?

Bron: mens-en-gezondheid, realsimple, urbanlotus, modewijzer

Pin je inspiratie op Pinbook

Must reads 👀