Lifestyle

Girls issues: SOS! Ik ben verlegen

30

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag een meisje dat vrij verlegen is en niet veel durft te zeggen als ze met vriendinnen is, of mensen die ze net leert kennen.

Lieve Girlscene,

Er is iets waar ik al een tijdje mee zit, ik ben vaak verlegen. Altijd als ik nieuwe mensen leer kennen zijn ze gelijk al van het vele praten en ik zeg bijna niets, ik wil het wel maar durf het gewoon niet.

Laatst leerde ik nieuwe mensen kennen maar in het begin was ik heel stil later in de week werd het wel minder ik moet vaak gewoon eerst 'm'n plekje vinden' voordat ik veel durf te praten. Maar later hoorde ik van één van die meiden dat de rest over mij aan het roddelen was omdat ik zo stil was altijd. Ik zit hier heel erg mee en wil gewoon niet zo verlegen zijn.

Ook spreek ik bijna nooit meer af met mijn vriendinnen, ik moet vaak het initiatief nemen om het te vragen doe ik dat niet, gebeurt het ook gewoon niet. Terwijl ze wel vaak met andere mensen afspreken. Ik vind dit erg rot omdat ik hier best depri van word ik wil ook gewoon gezellig kunnen afspreken ik hou totaal niet van alleen zijn, maar ik durf ze ook niet te vragen of ze willen afspreken.

Hebben jullie tips om van mijn verlegenheid af te komen?

Liefs Anoniem

Lieve Anoniem,

Wat vervelend voor je dat je zo verlegen bent en daardoor niet zo zeker van jezelf bent. Het is niet makkelijk om daarmee te moeten leven.

Maar geloof ons, het kan allemaal veranderen. Je bent echt niet de enige die verlegen is en je bent ook echt niet de enige die daarmee zit. En écht, je kunt hier overheen komen/groeien.

Drie soorten mensen
Je hebt mensen die heel makkelijk praten, die zich heel snel overal op hun gemak voelen en zich nooit onzeker voelen. En je hebt ook mensen (zoals jij) die zich juist niet gelijk op hun gemak voelen en zichzelf daarom wat voorzichtiger opstellen. Maar er is ook nog een derde groep, misschien nog wel de grootste groep. Deze bestaat uit mensen die ook onzeker zijn over zichzelf en daarom juist gaan praten. Niet alleen over zichzelf, maar ook over anderen en wat zij zeggen over anderen is niet altijd even aardig. Ze doen dit om zichzelf beter te voelen, te laten zien dat zij zogenaamd beter zijn dan een ander.

Roddelaars
En dat zijn dus de mensen die over jou roddelen omdat je volgens hen niet genoeg praat. Denk daar de volgende keer aan als je weer eens hoort dat er geroddeld wordt over jou. Dat zijn mensen die zichzelf beter willen voelen en daarom andere mensen zwart proberen te maken. Dat zegt meer over hen, dan over jou.

Maar goed, daar hebben we je probleem niet meteen mee opgelost. Of misschien toch wel... wanneer jij je namelijk beseft dat je niet de enige met jouw 'probleem' bent, durf je een volgende keer misschien makkelijker met iemand te praten. Onthoud, 75% van de mensen vindt het spannend om met onbekenden te praten, de één gaat hier alleen anders dan de ander mee om.

Vriendinnen
Waarom moet jij altijd initiatief nemen om af te spreken met vriendinnen? Mensen denken vaak in eerste instantie aan zichzelf. Klinkt egoïstisch, maar zo is het grootste gedeelte van de bevolking nu eenmaal en vooral jonge meiden hebben hier een handje van. Waarschijnlijk hebben ze niet eens door dat ze jou nooit vragen.

Meiden vinden het leuk als ze lekker met vriendinnen kunnen lachen, praten en zichzelf kunnen zijn. Jij vindt dit waarschijnlijk ook, maar je vindt het wel lastig. Probeer je hier over heen te zetten. Richt je op één vriendin, de vriendin waar je op dit moment al het beste mee kunt praten. Bouw een band op met haar en leer op deze manier makkelijker te converseren. Op deze manier gaat het bij de tweede 'vriendin' alweer makkelijker om deze band op te bouwen en op dezelfde manier met haar in gesprek te gaan. 

You can do it!
Misschien zal jij je nooit 100% op je gemak voelen in een groep mensen waar je niemand kent, maar dat hoeft ook helemaal niet. Respecteer jezelf, hou van jezelf, geloof dat jij het waard bent om vriendin mee te zijn en zet die eerste stap. Misschien krijg je er buikpijn van, misschien duurt het een week, twee weken of een maand voordat je die eerste stap durft te zetten. Maar zet die stap, want je kunt het.

Liefs,
Girlscene

LOVE dit artikel
16 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

30 reacties

 • 5 jaar geleden it'ssophie

  Dit probleem heb ik ook. Ik praat veel met een jongen op whatsapp, maar ik ben simpelweg té verlegen om hem aan te spreken in het openbaar, echt stom eigenlijk.. Ik ben langzamerhand steeds minder verlegen. Geloof me, echte tips bestaan hier niet voor, je zult vooral een hoop geduld moeten hebben.

 • 5 jaar geleden Claudia Gootjes

  don´t worry ! ik was vroeger ook zo ! ben nu 22 en sinds een paar jaar is dat echt veranderd heb het heel af en toe nog bij sommige mensen maar niet zo erg meer als een paar jaar terug ! eigenlijk heeft me baan erg geholpen sinds ik met mensen werk praat ik makkelijker !!

 • 5 jaar geleden Appelmoes

  Ik herken dit heel erg goed.. Soms duurt het wel 2 jaar voordat ik wat meer ga praten.. Ik voel me nu alleen bij me beste vriendin & thuis op me gemak. Op verjaardagen van familie gaat het nu ook steeds beter!

  Be positif that's the spirit!

  Don't forget to love yourself!

  En het belangrijkste.. Ga nooit veranderen of meelopen achter mensen aan!!!

  Jij bent wie je bent, en iedereen is uniek. Vergeet dat nooit!!

 • 5 jaar geleden Jissa

  Mensen die zich op de achtergrond houden zijn vaak heel aardig, simpelweg omdat alle !@#$%^& tussen de schreeuwlelijkerds zitten...

 • 5 jaar geleden Itjustme

  Begin eerst van jezelf te houden dan pas kan je van een ander houden !

 • 5 jaar geleden Marjati

  Heel herkenbaar! Ik ben zelf ook erg verlegen en vind dat wel eens vervelend. Ik kan er eerlijk gezegd niks aan doen. Ik heb geprobeerd om steeds uit m'n ''comfort zone'' te stappen, maar zo zit ik gewoon niet in elkaar. Op het internet leg ik eerlijk gezegd makkelijker contact dan in het echt.. misschien heeft dit te maken met het feit dat mensen je écht moeten leren kennen i.p.v. dat ze je gelijk vooroordelen nadat ze je hebben gezien. Al moet ik zeggen dat mensen op het internet je net zo hard kunnen vooroordelen als in het echt, maar dit ''zie'' of ''merk'' je meestal niet.

  Maar ik heb vaak het gevoel dat mensen me gewoon niet moeten en dat zorgt er ook voor dat ik terughoudend ben. Ik heb namelijk zelf vaak meegemaakt dat dat ook het geval was. Maar ik neem het ze niet kwalijk, want ik doe het zelf ook.

  Maar al met al vind ik dat er goeie tips zijn gegeven!

 • 5 jaar geleden Guusje

  Heel herkebaar, ik ben nu absoluut niet meer zo verlegen maar het is wel eens anders geweest. Ik heb eens gehad dat ik op vakantie het nieuwe meisje in de groep jongeren was en ik kijk altijd graag de kat uit de boom. Maar in plaats van dat dat geaccepteerd werd zei een meisje dat ik arrogant was. Ik was zo overdonderd want zo zit het helemaal niet. Ik kijk graag eerst naar mensen, beetje kijken met wie ik overweg kan en als mensen een grote bek hebben en je telkens overschreeuwen dan kan ik daar niks mee. Mijn tip is wel; zorg dat als je ergens binnen komt je mensen aankijkt, lacht en jezelf duidelijk voorstelt. Je mag er zijn en je hoeft je niet weg te stoppen. Vaak hebben andere mensen met een grote mond ook last van onzekerheid maar zij lossen het helaas anders op. Succes

  Oh en nog even dit filmpje, het is van TEDx en dat is vaak wel interessant. Het gaat over een mevrouw die verteld dat ze introvert is dat dat inderdaad vaak niet geaccepteerd word door de maatschappij. Maar zij vind juist dat we heel veel hebben aan introverte mensen

  http://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts.html

 • 5 jaar geleden Pinkyyy

  Ik was altijd superverlegen, en ben het nu ook nog een beetje. Het is super erg verbeterd vanwege mijn uitwisseling en mijn werk. Het probleem is dat je moet durven en gelukkig lukt me dat steeds meer

 • 5 jaar geleden sophie

  Heel herkenbaar wat dit meisje zegt! Ik ben heel verlegen bij nieuwe mensen... Daarom leer ik meestal nooit nieuwe mensen kennen, terwijl ik dit wel zou willen. Er zijn een paar meisjes in mijn klas die heel aardig zijn, maar als ik dan met ze wil gaan praten weet ik nooit over wat! Daardoor komen er heel veel awkward stiltes en denken zij ook van: oké.. Beetje saai meisje dit enzo. Zijn daar ook nog tips voor? Om het ijs te breken?

 • 5 jaar geleden Damon_master_piece

  herkenbaar mensen hebben altijd snel mening klaar liggen wat een saai mens zeg!!!

  mensen moet niet zo snel oordelen,mensen kunnen kat uit boom kijken en later wel babbel box zijn.

  Ik heb namelijk ook,als ik mensen kan toe vertrouwen dan pas praat ik meer maar in het begin heb ook moeite om me hele verhaal lijn buiten te hangen.

  als ik goed voel bij mensen dan pas praat meer anders ook niet.

 • 5 jaar geleden Legaly-blond

  Heel herkenbaar, dat is ook een van de redenen waarom ik niet meer met mijn beste vriendin van de middelbare omga.

 • 5 jaar geleden Glitch

  Ik was heel verlegen, maar daar ben ik zo goed als overheen gegroeid.

  Maar nog praat ik niet zo veel, dit is gewoon omdat ik niet weet waarover ik dan moet praten! :/ Daarom word ik vaak ook stil genoemd...

 • 5 jaar geleden Senna

  ik had dat ook heel erg dat als ik ergens nieuw ben niet weet wat ik moet zeggen, nog steeds heb ik dat een beetje alleen al minder erg als vroeger. ik merk zelf maar dat is wat bij mij is gebeurd. naar mate je ouder word iets volwassener word en uiteindelijk gaat het praten van zelf. als je het niet durft gewoon proberen! De gene tegen wie je praat zal van zelf ook wel wat dingen aan jou vragen en dan word het gesprek al veel makkelijker!

 • 5 jaar geleden wobsik

  Wow dit is zo herkenbaar!

  ik heb het precies hetzelfde, op zich wel fijn om te horen dat er meerdere mensen zijn zo.

 • 5 jaar geleden Nikki

  Zo herkenbaar!

 • 5 jaar geleden riemkehoi

  Echt een herkenbaar probleem! Ik ben vaak ook erg verlegen als ik nieuwe mensen ontmoet waarvan ik weet dat ze belangrijk worden, bijvoorbeeld in een klas. Als het mij niet kan schelen dan ben ik helemaal niet verlegen, bijvoorbeeld als ik op stap ga. Best raar. Maar handige tips!

 • 5 jaar geleden nienke

  Hele goeie tips girlscene! Ik vind het verhaal van Anoniem super herkenbaar. Ik doe precies hetzelfde, eerst afwachten, beetje kat uit de boom kijken en daarna pas voorzichtig mensen aanspreken.

 • 5 jaar geleden Anna

  vroeger was ik altijd erg verlegen. dat hield in dat ik als ik nieuwe mensen leerde kennen niet veel durfde te zeggen. maar na verloop van tijd begon ik wel meer te praten (als ik zag dat ze wel aardig waren enzo).

  maaar tegenwoordig heb ik een soort angst onwikkelt die niet weggaat. en dat is nog vervelender (en nog weer wat erger dan verlegen). want dan blijf je zelfs na lange tijd nog stil.

  maar ja sowieso blijven proberen (niet je helemaal afsluiten enzo)... anders komt er nooit verbetering. al moet ik er wel bij zeggen dat je wel jezelf moet blijven. niet dat je enorm veel wilt gaan praten terwijl dat helemaal niet in je karakter ligt. want dan streef je naar iets wat hoogstwaarschijnlijk niet gaat lukken.

  ik ben nog steeds super angstig. maaar ik kan wel zeggen dan ik meer durf dan bv. 2 jaar terug. dus er zit verbetering in. en jij bent zeg maar alleen maar verlegen (dat is nog niet zo heel erg bedoel ik, dat zijn wel meer mensen).

  ik vind het trouwens wel altijd vervelend als mensen het per se moeten zeggen dat je zo stil bent... ik bedoel óf je had dat zelf al wel door óf dat had je nog niet door (en is het ook niet zo heel leuk om te horen, want het is niet echt positief bedoelt meestal).

 • 5 jaar geleden asdfghjkl;

  Zo herkenbaar, maar zelfs bij mn beste vrienden ben ik stil en verlegen, en ook eens onzeker er bij, Ik vrees dat het niet over zal gaan omdat ik er al aan heb proberen te werken door in de pauzes me in het gesprek te mengen, maar meestal praten mensen gewoon over me heen dus blijf ik stil en luister ik dan maar.. Ik vind het echt heel jammer want doordat ik zo stil ben heb ik een paar keer ruzie met een hele goede vriend gehad... Ik hoop heel erg dat ik en met mij alle anderen met zo een probleem er snel van af zijn.

 • 5 jaar geleden Lin'

  Ik ben vooral verlegen in grote groepen waar ik niemand echt goed in ken. Het is al beter dan een aantal jaar geleden, zo ben ik nu bijvoorbeeld minder stil in kleine groepjes waar ik de mensen ook niet ken. Ik denk dat ik nooit iemand zal zijn die het hoogste woord zal hebben in een grote groep, en dat vind ik ook niet erg, maar het wordt vervelend op het moment wanneer het je tegenhoudt in bepaalde dingen. Zoals met mijn studie kan het erg lastig zijn wanneer je in studiegroepjes niet veel zegt, omdat het dan lijkt alsof je niet geïnteresseerd bent en geen initiatief toont. Ik zou daarom toch wel minder verlegen en stil willen zijn.

  Wat mij helpt is om er gewoon actief mee bezig te zijn, en mezelf gewoon te dwingen af en toe iets te zeggen; zodra je eenmaal één ding hebt gezegd is de rest van het gesprek ook zoveel makkelijker.

 • 5 jaar geleden The girl next door

  Ik ben in het begin vaak ook heel stil, zo ook deze vakantie. Ik leerde een hele groep mensen kennen, maar ik hoorde van iedereen dat ik zo stil was en bijna niks zei. Toe we af en toe met wat kleinere groepjes gingen, hoorde ik dat ik meer praatte en zo leuk spontaan was. Ik ging met een aantal mensen meer praten en één van de jongens die ik toen leerde kennen is nu één van mijn beste vrienden. Het zit gewoon niet in mijn karakter om in een grote groep veel te praten, maar in kleinere groepjes ben ik juist heel spontaan. Probeer je open op te stellen en ook af en toe met mensen apart te praten, die ook bij die grote groep horen. Zo kom je eerder los omdat je je al iets meer vertrouwd voelt. Succes!

 • 5 jaar geleden Ellenvh (:

  Zo herkenbaar! Ik ben ook stil/verlegen. Maar totaal niet onzeker ofzo. Het is gewoon hoe ik ben. Ik heb gewoon niet zoveel te zeggen als anderen, ik denk liever na voordat ik iets zeg. Ik heb echt zo vaak gehoord dat ik stil ben maar als je me beter kent kan ik echt de meest onzinnige dingen zeggen haha.

  Ik ben liever stil dan dat ik mensen kwets of een grote mond heb tegen anderen.

 • 5 jaar geleden Roos

  Herkenbaar. Maar bij mij is het gewoon heel erg mijn karakter. Ik praat alleen veel bij mensen wie ik me op mijn gemak voel.

  Mensen doen wel alsof verlegen zijn een slecht ding is. En dat alleen de mensen die veel praten er toe doen. Ik heb zo ontzettend vaak gehoord dat ik te stil ben en dat ik dat moet veranderen. Waarom zou je dat veranderen? Je bent goed hoor zoals je bent. Dus mijn enige tip is: Onthoud dat je goed bent zoals je bent. Hoe vaak ze ook tegen je zeggen dat je te stil bent. Het is juist leuk dat je niet zoals hen bent.

 • 5 jaar geleden *silvana*

  ik heb het ook vooral 3 jaar geleden ik was zo onzeker dat ik niks durfden te zeggen en toen op mijn nieuwe school zeiden ze dus vaak dat ik stil was en dat maakte me nog meer onzeker en als ik wat zei zeiden ze kan jij praten ?

  Het is nu een stuk minder omdat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen maar ben nu met een opleiding begonnen al 5 weken en nu ben ik weer best stil ook omdat ik nog niet gewend ben aan alles, maar het komt vast goed

 • 5 jaar geleden skyshine

  Ik had dat ook vroeger, nou ja een jaar geleden en ik ben nog steeds ook best verlegen. Maar laatste tijd betrap ik me er steeds vaker op dat ik heel veel praat. Zoek een groep waar je je fijn en gelukkig bij voelt en dan komt alles vanzelf. Vorig jaar had ik een best wel stomme klas, ik praatte weinig en was een beetje een grijs muisje. Dit jaar is mijn klas en heel aardig, ik merk ook meteen dat ik veel praat en soms zin heb om weer naar school te gaan omdat mijn klas en vrienden zo leuk zijn. Just be yourself en uitedelijk komt het goed.

  xxx mil

 • 5 jaar geleden Hartje<3

  Heel herkenbaar! Ook dat met die vriendinnen, maar ik heb het opgelost door met vriendinnen van sport, muziek enz. af te spreken, die vroegen mij dan ook

 • 5 jaar geleden Merel

  dare to try ! probeer over de app wat meer te praten en dan in real life. u can do it babe

 • 5 jaar geleden Tender

  wow herkenbaar !

 • 5 jaar geleden cynthia

  herkenbaar xoxo

 • 5 jaar geleden eendenfan

  ik heb juist het zelfde probleem ik begrijp je compleet

  xoxoxmy

 1. 1