Lifestyle

Toffe opleiding: Brandweer

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hierbij ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Simone met haar tofste opleiding ever: brandweer!

Ik ben Simone, ik ben 20 jaar en zoals jullie lezen heb ik de opleiding als “brandweervrouw” gevolgd. Hieronder ga ik jullie hier meer over uitleggen.

Ik zit bij een vrijwillig brandweerkorps, hier kan je bij als je 18 jaar en ouder bent. Toen ik dus 18 werd ben ik van de jeugdbrandweer doorgestroomd naar de vrijwillige brandweer en heb hiervoor de opleiding manschap A gevolgd.

Bron

Het is een pittige opleiding. Je kunt kiezen uit een dagopleiding of avondopleiding. Ik heb gekozen voor de avondopleiding omdat ik hiernaast ook nog de studie pedagogisch medewerker niveau 3 volgde en werkte op een buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf.

De opleiding bestaat uit 3 onderdelen, het eerste onderdeel is de module brand: dit is een cursus van 7-8 maanden en hierin krijg je theorielessen, oefen je op de avonden dat je cursus hebt en je heb ook daarnaast praktijkdagen, een theorie-examen en een praktijk examen. In deze module richt je je volledig op het bestrijden van een brand, wat de gevaren zijn, kennis voor je eigen veiligheid, het redden van slachtoffers maar ook hoe je het beste een brand kan blussen en met welke materialen etc.

Vervolgens heb ik de module ongeval gevaarlijke stoffen gevolgd in verkorte tijd van 7 weken, dit was een dagopleiding. Tijdens deze cursus ga je oefenen in een chemiepak (het ziet eruit als een marsmannetjes pak ;-)). Je leert in deze module vooral over herkennen van gevaarlijke stoffen, het bestrijden hiervan en het behandelen van eventuele slachtoffers die met de gevaarlijke stof in aanraking zijn geweest. Ook hierbij krijg je een theorie-examen en een praktijk examen.


Bron

Als laatste onderdeel heb je nog technische hulpverlening. Bij deze module duurt de cursus ook 7 tot 8 maanden en hierin richt je je volledig op het bevrijden van slachtoffers uit voertuigen, het open knippen van voertuigen, wat de gevaren zijn, en je eigen veiligheid en de veiligheid voor je collega’s en het slachtoffer. Ook leer je niet alleen over ongevallen met voertuigen maar ook met bussen, treinen, vrachtwagens en ook andere voorkomende prioriteiten zoals liftopsluiting, dier in nood (denk hierbij aan: een kat in de boom, koe in de sloot, koe in de gierput, paarden, koeien en varkens uit een brandende stal bevrijden, et cetera) en stormschade. Je oefent hierbij ook in de avonduren, krijg je theorielessen en praktijkdagen. Bij deze module krijg je ook aan het eind van de cursus een theorie-examen en een praktijkexamen en als je dit volledig hebt behaald ben je officieel geslaagd als manschap A. En ben je in het bezit van een rijksdiploma.

Het manschap diploma is het eerste diploma die je haalt en tevens ook verplicht te halen als je bij de brandweer in dienst wilt. Zowel bij vrijwillige brandweer als beroepsbrandweer. In totaal ben ik dus 2 jaar bezig geweest met deze opleiding. Het was soms best pittig, maar heb er zeker geen spijt van. En mocht ik ooit nog van werk willen veranderen of een nieuwe opleiding willen volgen is dit ook mogelijk want binnen de brandweer heb je ook nog meer doorgroeimogelijkheden qua opleidingen en functies, dus wie weet in de toekomst.

Wil jij net als Simone dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Simone

Must reads 👀