Lifestyle

Toffe opleiding: Brandweer

20

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hierbij ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Simone met haar tofste opleiding ever: brandweer!

Ik ben Simone, ik ben 20 jaar en zoals jullie lezen heb ik de opleiding als “brandweervrouw” gevolgd. Hieronder ga ik jullie hier meer over uitleggen.

Ik zit bij een vrijwillig brandweerkorps, hier kan je bij als je 18 jaar en ouder bent. Toen ik dus 18 werd ben ik van de jeugdbrandweer doorgestroomd naar de vrijwillige brandweer en heb hiervoor de opleiding manschap A gevolgd.


Bron

Het is een pittige opleiding. Je kunt kiezen uit een dagopleiding of avondopleiding. Ik heb gekozen voor de avondopleiding omdat ik hiernaast ook nog de studie pedagogisch medewerker niveau 3 volgde en werkte op een buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf.

De opleiding bestaat uit 3 onderdelen, het eerste onderdeel is de module brand: dit is een cursus van 7-8 maanden en hierin krijg je theorielessen, oefen je op de avonden dat je cursus hebt en je heb ook daarnaast praktijkdagen, een theorie-examen en een praktijk examen. In deze module richt je je volledig op het bestrijden van een brand, wat de gevaren zijn, kennis voor je eigen veiligheid, het redden van slachtoffers maar ook hoe je het beste een brand kan blussen en met welke materialen etc.

Vervolgens heb ik de module ongeval gevaarlijke stoffen gevolgd in verkorte tijd van 7 weken, dit was een dagopleiding. Tijdens deze cursus ga je oefenen in een chemiepak (het ziet eruit als een marsmannetjes pak ;-)). Je leert in deze module vooral over herkennen van gevaarlijke stoffen, het bestrijden hiervan en het behandelen van eventuele slachtoffers die met de gevaarlijke stof in aanraking zijn geweest. Ook hierbij krijg je een theorie-examen en een praktijk examen.


Bron

Als laatste onderdeel heb je nog technische hulpverlening. Bij deze module duurt de cursus ook 7 tot 8 maanden en hierin richt je je volledig op het bevrijden van slachtoffers uit voertuigen, het open knippen van voertuigen, wat de gevaren zijn, en je eigen veiligheid en de veiligheid voor je collega’s en het slachtoffer. Ook leer je niet alleen over ongevallen met voertuigen maar ook met bussen, treinen, vrachtwagens en ook andere voorkomende prioriteiten zoals liftopsluiting, dier in nood (denk hierbij aan: een kat in de boom, koe in de sloot, koe in de gierput, paarden, koeien en varkens uit een brandende stal bevrijden, et cetera) en stormschade. Je oefent hierbij ook in de avonduren, krijg je theorielessen en praktijkdagen. Bij deze module krijg je ook aan het eind van de cursus een theorie-examen en een praktijkexamen en als je dit volledig hebt behaald ben je officieel geslaagd als manschap A. En ben je in het bezit van een rijksdiploma.

Het manschap diploma is het eerste diploma die je haalt en tevens ook verplicht te halen als je bij de brandweer in dienst wilt. Zowel bij vrijwillige brandweer als beroepsbrandweer. In totaal ben ik dus 2 jaar bezig geweest met deze opleiding. Het was soms best pittig, maar heb er zeker geen spijt van. En mocht ik ooit nog van werk willen veranderen of een nieuwe opleiding willen volgen is dit ook mogelijk want binnen de brandweer heb je ook nog meer doorgroeimogelijkheden qua opleidingen en functies, dus wie weet in de toekomst.

Wil jij net als Simone dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Simone

LOVE dit artikel
6 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

20 reacties

 • 5 jaar geleden ebru

  die foto is egt grappig

  en heel sterk

 • 5 jaar geleden fleur

  Kijk voor meer leuke studententips op www.nederlandsstudentenleven.nl

  Of volg ons op Facebook; www.facebook.com/nederlandsstudentenleven

  Liefs X

 • 5 jaar geleden Sharonn112

  Super leuk! Zelf jaren actief geweest als jeugdbrandweerlid en nu bezig met de opleiding voor manschap A... en ik kan zeggen dat het de leukste en uitdagendste opleiding is die er bestaat!

 • 5 jaar geleden Renée - redacteur Girlscene (redactie)

  @ Natascha: I see. Foutje bij het inplannen! Daarna is het artikel weer offline gegaan.

 • 5 jaar geleden Natascha

  Dit artikel is al voorgekomen, kijk maar de reacties die al meer dan 30 dagen oud zijn..

 • 5 jaar geleden abmis

  respect!

 • 5 jaar geleden maroon5

  Het is echt vet om te lezen dat zelfs meisjes de brandweer opleiding kunnen doen. En dat het niet perse een mannen opleiding hoeft te zijn! Super!!

 • 5 jaar geleden Renée - redacteur Girlscene (redactie)

  @Autumndragon: Dit is het enige artikel over deze opleiding, ik heb het even gecheckt.

  @ hixviviannex: Heftig... Dat is inderdaad geen goede timing. Ik heb dat nieuws zelf niet meegekregen en dit artikel stond al op de planning, vandaar dat het online is gekomen.

 • 5 jaar geleden Achilles

  hixviviannex heb je een link? Met google vind ik namelijk niets...

 • 5 jaar geleden marah

  Heb echt respect voor je ! Echt supermooi

 • 5 jaar geleden hixviviannex

  Na het ongeluk gister, waarbij een brandweervrou (moeder) haar dochter verloor toen ze een auto aan het blussen was, zonder op dat moment te weten dat het haar dochter was, vind ik dit niet echt een gepast post op een gepast moment...

 • 5 jaar geleden banaboo

  @AutumnDragon dat dacht ik nou ook...

 • 5 jaar geleden D.M.

  Herkenbaar! Mijn vader werkt voor de brandweer en zit bij de vrijwillige brandweer!

 • 5 jaar geleden Janine

  Respect! Een vriend van mij is ook brandweerman, zij moeten ook de overblijfselen van het spoor af schrapen als er iemand voor de trein is gesprongen. Een ontzettend zwaar beroep, maar voor mij een beroep wat ik heel erg respecteer!

 • 5 jaar geleden MerlinEmrys

  Is dit artikel niet al eens verschenen?

 • 5 jaar geleden Ville88

  Supervet

 • 5 jaar geleden Perronita

  Stoer !

 • 5 jaar geleden Seagold

  Supergaaf!

 • 5 jaar geleden xNickyata

  Wauw klinkt spannend!

 • 5 jaar geleden Mary

  Mijn broer gaat deze opleiding ook doen. Maar de toelatingstest is wel echt zwaar. Naast een sporttest is er ook een psychologische test. En als je als vrouw deze opleiding gaat doen moet je wel echt sterk in je schoenen staan. De meesten die de opleiding doen zijn namelijk mannen.

 1. 1