Lifestyle

Huisgenoot regels: tips om de vrede te bewaren

Het is super gezellig om samen te wonen met vrienden of andere studenten! Met z'n allen eten, uitgaan, films kijken en bovenal geen gezeur van de ouders. Je ruimt je kamer op wanneer je zin hebt en als je drie dagen pasta wil eten, doe je dat. Op de lange termijn ontstaan bijna altijd irritaties. Girlscene weet raad.

Regels
Om oorlog te voorkomen en de rust te bewaren, is het aan te raden om regels op te stellen zodra je gaat samenwonen. Dan is het voor iedereen helder wat je verwacht van elkaar. Bespreek alles: van vaste avonden waarop jullie samen eten tot het meenemen van scharrels in jullie huis.

Communiceren
Als je samenwoont zorg je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. Als je terugdenkt hoe irritaties ontstaan, kom je vaak bij hetzelfde punt terecht. Het begint klein en het wordt steeds erger en erger. Als je ervoor kiest om niets te zeggen, ontploft de bom op een moment dat het jou even te veel wordt. Als jouw huisgenoot weer een telefoongesprek voert om 1 uur 's nachts of nogmaals vergeet om zijn of haar bord op te ruimen, kan het net de druppel zijn die de emmer laat overlopen. Wil je een ruzie of een heftige discussie voorkomen? Communiceer dan met elkaar. Spreek uit dat je het vervelend vindt dat je huisgenoot er een rommeltje van maakt. Vertel diegene dat je het niet fijn vindt als hij of zij zo maar je kamer binnenstormt. Eigenlijk is de oplossing heel simpel… Bespreek het. 🙂 Maar hoe breng je de boodschap zo tactisch mogelijk over? Praat in de ik-vorm. "Ik vind het vervelend om het dopje op jouw tandpasta te draaien." Dat klinkt beter dan: "Jemig, draai nou eens een keer die dop op de tandpasta!"

Respect
Ga respectvol om met de eigendommen van huisgenoten. En datzelfde geldt natuurlijk voor hen. Het is niet hygiënisch om een mascara te delen met iemand die vaak een ooginfectie heeft en die ene ketting heeft misschien een belangrijke betekenis. Vraag aan huisgenoten of je iets mag lenen of de appel van een ander mag opeten. Dat mag je ook eisen van jouw medebewoner(s).


Bron

Corvee
Een takenlijst geeft houvast als het op schoonmaakklusjes aankomt. Zet alles op de lijst om misverstanden te voorkomen. Afwas, stofzuigen, dweilen, tafel afnemen, koken, keuken/woonkamer/badkamer opruimen, schoonmaken, vuilnis buitenzetten, wc rol vervangen… 😉

Dieren
Niet onbelangrijk is de dierenregel. Wat is toegestaan en wat absoluut niet? Het is fijn als mensen rekening houden met jouw kattenallergie en dat je niet de hond/cavia/konijn van iemand anders hoeft uit te laten en eten te geven. 

Evalueer
Af en toe is het goed om samen om de tafel te zitten en te bespreken hoe het gaat in het huis. Uit jouw ergernissen en huisgenoten kunnen op dat moment ook hun hart luchten. Deze 'vergadering' is een soort informele bijeenkomst waar jullie alles bespreken wat betreft het samenwonen. Met een drankje en een hapje erbij kun je prima alle punten overbrengen, toch?

Roy van Dijk schreef hier een toepasselijk artikel over huisgenoten. Girlscene geeft nog een laatste tip: pas op de mannelijke huisgenoten als je de zaken niet ongemakkelijk wilt maken.

Heb jij huisgenoten? Hoe ga jij met irritaties om?

Bron: LaurenConrad.com, mens-en-samenleving.info.nu

Pin je inspiratie in Pinbook