Lifestyle

6 tips voor een succesvolle blog

Tegenwoordig lijkt het wel alsof er meer bloggers dan non-bloggers zijn. Met zoveel blogs is het lastig om jezelf te onderscheiden en je blog een eigen identiteit te geven. Girlscene's Annemerel blogt al meer dan tien jaar en hoewel er duizenden succesvollere bloggers op de wereld zijn, heeft ze toch een leuke groep lezers om haar heen verzameld in de afgelopen jaren. Vandaag geeft ze zes tips voor een succesvolle blog.

Persoonlijkheid
Ze zeggen niet voor niets 'Be yourself, everybody else is taken'. Zo gaat dat ook met blogs. Je blog moet een eigen persoonlijkheid hebben en het liefst jouw persoonlijkheid (want zoals het gezegde luidt, alle andere persoonlijkheden zijn al bezet). Geef persoonlijkheid aan je blog door te schrijven zoals je praat. Laat lezers zien we je bent en spreek tegen ze alsof het je beste vriendin is. Op deze manier creëer je een band met je lezers.


Bron beeld

Mening
Het is belangrijk om een mening te hebben. Een unieke mening. Wees geen meeloper, maar schrijf alleen wat je echt meent. Je kunt niet de ene week zeggen dat je écht niet van chickflicks houdt en de volgende week dat je zo'n fan bent van de Shopaholic-serie. Dat maakt je niet echt geloofwaardig. Daarnaast is het ook belangrijk om overal je mening bij te geven. Schrijf je over de nieuwe reclame campagne van Doutzen voor H&M? Vertel dan ook vooral wat je van de foto's vindt en wat je van de kleding vindt. Dat is het leuke van een blog, je hoeft niet neutraal te zijn.

Actief
Wees 2.0. Dat betekent; ga in gesprek met de lezer. Heb je een blog geschreven en krijg je reacties? Zorg dan dat je op de reacties reageert. Je hoeft niet op alle reacties te reageren, maar lezers vinden het leuk om met je in gesprek te gaan. Betrek je lezers bij je blog, als je lezers het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van je blog zijn ze eerder geneigd terug te komen. Als je met je lezers in gesprek gaat geef je je lezers het gevoel dat ze belangrijk zijn. En dat zijn ze in feite ook, want als je een succesvolle blog wilt, heb je je lezers hard nodig.


Bron beeld

Waarde
Je blog moet iets van waarde toevoegen. Wat voegt jouw blog toe? Is jouw blog puur voor entertainment, wil je je lezers iets leren, of wil je je lezers op de hoogte brengen van interessante nieuwtjes. Natuurlijk kan je ook een combinatie van deze dingen doen, maar je moet wel goed in je achterhoofd houden wat je met je blog teweeg wilt brengen. Dit kan je ook helpen bij het bedenken van stukken. 

Blijf online
Vergeet je blog niet. Blog minstens een aantal keer per week. De succesvolste blogs plaatsen minstens één keer per dag een nieuwe update. Je hoeft natuurlijk niet iedere te bloggen, je kunt ook van tevoren al stukjes inplannen. Je moet lezers vertrouwen geven, je moet een bron worden waar lezers niet zonder kunnen, je moet in de routine komen van de lezer. Je lezer moet denken 'Goh wat zou ….. vandaag geschreven hebben?'

Werk samen
Het duurde heel lang voordat ik dit zelf doorhad, maar samen werken helpt écht. Gastblogs schrijven voor andere bloggers en websites, acties organiseren met andere bloggers. Doordat je een plekje krijgt op andere blogs, trek je weer een hele groep nieuwe lezers aan. Klinkt heel simpel, ik snap eigenlijk zelf ook niet waarom het voor mij zo lang duurde om hierachter te komen. Maar samenwerken doe je niet alleen met collega-bloggers, ook met je lezers. Zo deed ik eerder dit jaar bijvoorbeeld een Fit For Summer challenge door middel van een Facebookgroep. Hier werd super leuk op gereageerd en lezers nodigden ook weer vriendinnen uit die op die manier ook met mijn blog in aanraking kwamen. Bloggen kan soms best eenzaam zijn, omdat je geen directe collega's hebt, maar door samen te werken met andere bloggers en je lezers ben je toch niet alleen ;-).

Heb jij een blog? Heb jij nog een goede tip voor je collega-bloggers?

Pin inspirerende quotes in Pinbook

Must reads 👀