Food

Hoe gezond is gezonde chocola?

11

Chocola gezond? De meningen zijn er over verdeeld. Dat melkchocola minder goed voor je is dan super pure chocola is bij iedereen wel duidelijk. Maar hoe gezond is super pure chocola nu eigenlijk precies?

Over het algemeen is de opvatting, hoe puurder de chocola, hoe gezonder. Hoe hoger het percentage cacao (en dus hoe lager het percentage melk en suiker), hoe beter het voor je lichaam is. Maar naast gewone super pure chocola, heb je ook rauwe cacao. Dit is chocola die niet boven de 38 graden verwarmd is. Doordat de chocola niet verhit is, een proces waarbij veel vitaminen en mineralen verloren gaan, heeft deze chocola meer gezonde stofjes. 

Rauwe cacao wordt door veel mensen gezien als een wondermiddel. Het is volgens hen goed voor hart- en bloedvaten, je hersenen en je bloeddruk. Er zijn zelfs fabrikanten die zeggen dat hun chocola beschermt tegen kankercellen en dat het werkt als een afslankproduct. 

Eén van die fabrikanten is de Amerikaanse fabrikant MXI, zij maken kleine chocolaatjes die ze Xoçai noemen. In deze chocolaatjes zitten niet alleen rauwe cacao, maar ook Acaibes (Vitamine C), in combinatie is het een ware antioxidanten-bom.  De chocolaatjes worden ook in Nederland verkocht via particulieren die de chocolaatjes via een netwerk verkopen. Deze chocolaatjes beloven echt je leven te veranderen, chronische ziektes, spierziektes, overgewicht, met deze chocolaatjes is het allemaal verleden tijd.

Althans... Dat wordt beweerd door de fabrikant. Onderzoekers hebben nooit aangetoond dat cacao daadwerkelijk dat effect heeft. Het enige dat is aangetoond, dat sommige stofjes in cacao een positief effect hebben op de bloeddruk, maar die stofjes zitten niet alleen in rauwe cacao, ook in gewone chocolade. Alle andere claims van het bedrijf zijn overigens door de SFSA (European Food & Sfaety Authority) afgekeurd.

 

Een ander bedrijf dat chocolade repen maakt met rauwe cacao is Lovechock. Lovechocok is een Nederlands bedrijf dat repen met biologische rauwe cacao maakt. Lovechock doet geen uitspraken over de gezondheidsvoordelen, maar staat wel heel erg voor het feit dat de repen op een super eerlijke en milieuvriendelijke manier geproduceerd worden. Het folie dat om de repen zit bijvoorbeeld, is gemaakt van houtpulp dat na 90 dagen afbreekt in de natuur.

Of deze chocola gezonder is dan een gewone reep chocola? Daar zijn de meningen dus over verdeeld. Mensen die geloven in rauw voedsel zijn van mening dat rauwe cacao veel beter voor je is dan verhitte cacao, maar uit onderzoek blijken heel veel verschillende dingen, er is geen eenduidig oordeel.

Ons advies; geniet met mate! Je hebt maar een klein stukje (pure) chocola per dag nodig voor de gezondheidsvoordelen. Kies voor chocola met een zo hoog mogelijk cacao percentage, dan krijg je de meeste cacao en de minste suiker en melk binnen.

Eet jij graag pure chocola? Of kies jij liever voor melkchocolade? Heb jij weleens rauwe cacao geproefd?

Bron: Radar, Nourish My Life, Holistic Help

LOVE dit artikel
4 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

11 reacties

 • 5 jaar geleden Caroline

  Mijn broer zegt dat pure chocolade helemaal niet gezonder is en het 'onderzoek' dat daarvoor was, is gesponsord door de chocoladeindustrie.

 • 5 jaar geleden Suikerbiet

  rauwe chocolade lijkt me heel bitter, maar heel puur vind ik we lekker

 • 5 jaar geleden Homeiswheretheheartis

  hmmm rauwe chocola is egt lekker!! men moeder koopt het altijd via de groothandel voor ons thuis duur maar zeker waard,

  en het is egt bewezen dat rauwe chokola beter is

  dat is meer vanwege de kleur en zoetstoffen die er niet bij zijn toegevoegt

  de smaak is wel egt wennen maar is egt lekker!!!!!!!! aanrader

 • 5 jaar geleden Rieke

  raar artikel..

  deze fabrikant zegt dit over zijn product met cacao. da's allemaal niet bewezen.

  er is ook een nederlandse fabrikant. wat vind jij daar nou van??

  inderdaad iets anders dan je zou verwachten bij de titel "hoe gezond is donkere chocola", dit gaat over rauwe cacao en vage producten die we toch niet kopen

 • 5 jaar geleden Chantal

  Deze repen zijn niet zozeer gezonder door de rauwe cacao, want daar zijn inderdaad de meningen over verdeeld. Het gaat erom dat deze repen niet gezoet zijn met gewone suiker.

  Dit soort repen zijn gezoet met kokosbloesemsuiker / kokosbloesemnectar wat een veel beter effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Ook zitten er meer mineralen in. Van deze chocola krijg je dus geen suikerkick.

  Ik eet ze af en toe, ze zijn erg lekker, maar je moet inderdaad pure chocolade wel lekker vinden. Helaas zijn ze ook erg duur!

  Als je meer houdt van melkchocolade kan je chocolade van Ombar proberen. De Probiotic Coconut bijvoorbeeld smaakt echt naar melkchocolade, maar dat is het niet. Ook gezoet met kokosbloesemsuiker. Echt een aanrader!

 • 5 jaar geleden Cakey

  Ik koop vaak Lovechock om bij het ontbijt het te laten smelten in een bord brinta

  Super lekker. Ik koop Lovechock omdat ik dacht dat het gezonder is dan chocorepen met suiker en toevoegingen. En rauwe cacao is gewoon lekker. Melkchoco en wit vind ik vies.

 • 5 jaar geleden Soepstengel

  Huh, ik had een heel ander soort artikel verwacht bij de titel

 • 5 jaar geleden blues

  Melkchocolade voor mij! (:

 • 5 jaar geleden Corde Bono

  Pure chocola ughh nee liever niet. Ik weet wel dat dat gezonder is, maar neee ik wil liever melkchocolade

 • 5 jaar geleden xXMainiacxX

  jakkes ik haat pure chocola ik eet gewoon altijd melkchocolade veel lekkerder

 • 5 jaar geleden Youssraaa

  Pure chocola

 1. 1