Lifestyle

11 tips zodat jij een was-pro wordt!

12

Misschien heb je het al weleens meegemaakt: je shirtje komt íets kleiner uit de was dan dat het er in ging, er zitten ineens allemaal bolletjes op of de kleur is helemaal vervaagd. Je kleding wassen is nog niet zo makkelijk als het lijkt! Of je nou op jezelf woont, thuis weleens helpt met de was of hier nog helemaal niets van weet: wij hebben elf handige wastips op een rij gezet zodat jij een ware was-pro wordt!

1. Temperatuur

Het eerste wat je doet is naar het label op de kleding zelf kijken. Er hangt (bijna) altijd wel een labeltje aan waar precies op staat op welke temperatuur het kledingstuk gewassen moet worden. De algemene regels zijn als volgt: hele fijne en gevoelige stoffen moeten koud gewassen worden, warm is voor makkelijke stoffen of stoffen die wat viezer zijn en heet water is voor beddengoed, handdoeken en héle vieze kleding die niet te gevoelig is.


Bron: weheartit

2. Houd wit WIT!
Wanneer je witte kledingstukken er grauw of grijzig uit gaan zien, denk dan de volgende dingen: je gebruikt niet genoeg - of het juiste- wasmiddel om je kleding schoon te krijgen, de wastemperatuur is te laag om je witte kleding goed schoon te krijgen of je kleding wordt minder wit doordat het gewassen wordt met té vieze andere kledingstukken. Was de vieze of grauwe nog een keer met een drupje bleekmiddel dat geschikt is voor jouw kleding.

3. Voorkom kleurvervaging
Het is zo jammer als jouw perfecte zwarte skinny ineens niet meer zo zwart is, maar een slap aftreksel van zwart. Was je donkere kleding binnenstebuiten en laat het ook op deze manier drogen. Op deze manier voorkom je slijtage en vervaging. Check ook even goed de (geadviseerde) watertemperatuur: het kan te heet zijn voor jouw diepgekleurde kledingstukken. 

4. Voorkom krimpen
Stop met je droger de schuld geven van het laten krimpen van je kleding! De meeste kledingstukken krimpen namelijk tijdens het wassen. De beste manier om ervoor te zorgen dat jouw maatje M niet in een XS verandert is, wederom, goed op het label kijken. Als je bang bent dat bepaalde stukken krimpen, was ze dan op zo'n laag mogelijke temperatuur en hang je was uit om te drogen in plaats van de droger te gebruiken. 

5. Kleur op kleur!
Voorkom dat je al je kleding ineens een roze gloed krijgt. Check dus de kleurvastheid van bepaalde (felgekleurde) kledingstukken! Dit kun je checken door een stuk van je kledingstuk nat te maken en te kijken of de verf uitloopt, of het in een (was-) bak met water te leggen en het water te checken als het kledingstuk er uit is. 


Bron: fleurstains

6. Let op de delicate was
Doe je fijne en delicate kledingstukken (denk aan kanten slipjes, bh's, zijden blousjes) niet in de was tussen grove kledingstukken, of überhaupt in de wasmachine als deze geen 'fijnwasprogramma' heeft. Doe je bh's altijd in een apart waszakje in de wasmachine. Als je twijfelt of je een bepaald kledingstuk in de was moet gooien of niet, was het dan voor de zekerheid met de hand! Om dat te doen vul je een bak of wasbak met koud of lauw water en voeg je een paar druppels mild wasmiddel toe. Laat je kleding een paar minuten weken en 'roer' het wat heen en weer. Geef wat extra aandacht aan vlekken als je die hebt. Spoel je kleding hierna twee keer uit met koud water. Om je fijne kleding te drogen, leg het plat tussen twee witte handdoeken en druk het voorzichtig aan. Laat je kleding liggend of hangend verder drogen.

7. Niet te veel wasmiddel
Less is more is het credo als het gaat om wasmiddel. Volg de aanwijzingen die achterop de fles staan en gebruik minder als je twijfelt. Te veel wasmiddel is slecht voor je wasmachine en je kleding wordt er niet schoner van. 

8. Sorteer
Een van de belangrijkste tips om je kleding mooi te houden is om je was goed uit te zoeken en te verdelen. Felle kleuren bij felle kleuren, donkere kleuren (paars, blauw, groen) bij donkere kleuren, donker bij donker, wit bij wit, beige tinten bij beige tinten, etc. Niet alleen kleuren maar ook stoffen kun je bij elkaar sorteren. Maak een fijn wasje van wat gevoelige kledingstukken of juist een van alleen (spijker-) broeken. 

9. Het juiste wasmiddel
Nadat je je kleding hebt gesorteerd in verschillende 'wasjes', is het ook belangrijk om het juiste wasmiddel te kiezen. Er zijn speciale wasmiddelen voor alle soorten kleding: voor witte, zwarte, gekleurde, fijne of wollen was. Zo blijft je kleding langer op kleur en mooi. 


Bron: visualizeus

10. Laat het niet liggen
Doe je was liever niet in de wasmachine voordat je naar bed gaat of voordat je voor heel de dag het huis verlaat. Wanneer je was klaar is en het blijft nog uren in de wasmachine liggen wordt de geur er niet beter op, en de stof kan 'verstikken'. Ze zijn moeilijker uit de kreukels te halen en kunnen er wat smoezelig uitkomen. 

11. Behandel vlekken meteen
Wanneer je een mop spaghettisaus of een druppel koffie op je kleding laat vallen, reageer dan meteen. Hoe langer de vlek op de kleding blijft zitten zonder er iets aan te doen, hoe dieper hij intrekt op de stof. Behandel de vlek meteen met water, wasmiddel of Dreft (tegen vetvlekken) en gooi het zo snel mogelijk in de wasmachine. 

Wassen jullie veel zelf en hebben jullie iets aan deze tips gehad?

LOVE dit artikel
32 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

12 reacties

 • 5 jaar geleden parawhxre

  READ THIS YOU WILL BE KISSED ON THE NEAREST FRIDAY BY THE LOVE OF YOUR LIFE. NOW YOU'VE STARTED READING THIS, DON'T STOP. THIS IS FREAKY.

  1) say ur name 10 times

  2) say ur mums name 5 times

  3) say ur crush name 3 times

  4) PASTE THIS TO FOUR OTHER COMMENTS IN 143 MINUTES. WHEN YOUR DONE PRESS F6 AND YOUR CRUSH NAME WILL APPEAR IN BIG LETTERS ON THE SCREEN. THIS IS SO FREAKY BECAUSE IT ACTUALLY WORKS

 • 5 jaar geleden Josje

  Ik was mijn kleren altijd binnenstebuiten met biotexpoeder en op 30 graden hehe. Tip voor kleren met eeuwige zweetlucht: pleur azijn in je was. Hierdoor word de was trouwens ook zacht en de azijnlucht valt heel erg mee. Nog een tip; gooi een paar dopjes parfum bij de was, gaat het lekker van ruiken.

 • 5 jaar geleden DinjaDONUT

  Handig! Ik prop alles altijd er maar in, half dopje wasspul en wasmachine op miniwas :p

 • 5 jaar geleden NEZ

  hahah Handig artikel

 • 5 jaar geleden ThisTooShallPass

  Van dat azijn heb ik nog nooit gehoord, handig! Ga ik eens proberen. Gebruikte altijd extra wasverzachter erbij

 • 5 jaar geleden ThisTooShallPass

  Ik woon sinds kort op mezelf en heb altijd te weinig was om echt op kleur etc te sorteren. Gooi altijd gewoon alles bij elkaar, 40 graden (zo heet douche ik ook, dus dat leek me dus wel een goede temperatuur, haha). En op vollen toeren draaien, daarna even ophangen et voíla!

 • 5 jaar geleden Sonja

  Ik heb inderdaad ook de azijntip: ik doe het altijd in het bolletje met een klein beetje wasmiddel ; werkt perfect!

  http://ohmymacushla.blogspot.nl/

 • 5 jaar geleden Bogpeat

  Ik gebruik nooit wasverzachter. In plaats daarvan gooi ik een scheutje azijn erbij. Dit zorgt ervoor dat zweetgeur uit je kleding gaat, zorgt ervoor dat was niet verkleurd, het is goed voor de wasmachine en je was ruikt gewoon prima, lekker neutraal. + het is cheap. Wordt ik een blije student van

 • 5 jaar geleden Damon_master_piece

  bonte 30 graden lange was

  witte was 30 fijne was zwart 30 fijne was

  handoeken theedoeken (beddengoed ) oude 60 maar als nieuwe beddengoed 30 graden lange was

 • 5 jaar geleden MORIARTY

  Bij de Action heb je Colour Catcher doekjes, die stop je gewoon bij je was in en zo'n doekje neemt dan alle kleuren op die van je was af komen. Het werkt echt, wij stoppen nu alle kleuren (behalve wit) bij elkaar en niets verkleurt

 • 5 jaar geleden MamavanChloë

  Goeie Sophie, ik was bh's namelijk in de wasbak met 2 scheutjes (dopje van de wasverzachter) in de wasbak... Ga dat eens doen.

  Wat betreft deze tips... Ik knip uit de meeste kleding die labeltjes omdat het jeukt en/of prikt... we nemen er dus altijd de gok maar op of het goed gaat :P

 • 5 jaar geleden Sophie

  tip voor als je geen waszakje bij de hand hebt: je BH in een sok stoppen werkt ook heel goed en kapotte panties kun je ook heel goed hergebruiken als waszakje

 1. 1