Fashion

FAQ: De perfecte BH

Een paar weken geleden schreven we een artikel over het vinden van de juiste BH. Daarop kregen we super veel vragen. Lezeres Marjolein werkt al een aantal jaar in een lingerie speciaalzaak en weet dus precies waarop je moet letten als je een BH gaat kopen. Ze heeft al jullie vragen die jullie in de reacties stelden, beantwoord en heeft een soort Frequently Asked Questions geschreven. Op deze manier koop je dus écht nooit meer een verkeerde BH.


Bron beeld: Weheartit

Ik heb altijd ruimte over in mijn beha cup, betekent dit dat de beha te groot is?
Nee hoor, dit hoeft zeker niet te betekenen dat je bh te groot is. Er zijn allerlei verschillende modellen bh's: de één is ontwikkeld voor de volle borst, de ander is ontwikkeld voor de kleine borst. Het belangrijkste is dat de beugel netjes om de borst heen sluit en je hele borst in de bh cup zit. Dit kun je checken door je armen naar beneden te laten hangen en te kijken of de beugel achter je 'okselplooi' valt. Als dit zo is snijdt de beugel niet in je borst en kun je hier ook geen last van krijgen. Sommige vrouwen hebben niet veel borstvolume, maar wél een brede borst.

Om hun beugel breed genoeg te krijgen zodat hij de hele borst omvat moet je daardoor soms naar een C of zelfs een D cup. En dan hier het bekende probleem: je hebt ruimte over in de cup en je bh wijkt van de borst! Het beste om te doen bij zo'n probleem is een bh te zoeken die niet zoveel volume nodig heeft om 'm op te vullen. Vraag bij een lingeriespeciaalzaak eens naar de 'hartvorm' van Marie Jo. Dit is een bh die wél die brede beugel heeft, maar niet zoveel volume in de cup. Deze sluit dus altijd mooi aan!


Bron beeld: Weheartit

Is het echt zo dat een 70D hetzelfde is als een 75C?
De beugel is in deze bh's even groot; alleen de omvangsmaat verschilt. Zodra je de omvangsmaat 5 centimeter groter pakt, wordt de cup automatisch ook een maat groter. Draag je een 75B en is de omvang iets te groot terwijl de cup wel goed zit? Ga dan naar een 70C. Is de cup te klein en de omvang wel goed? Ga dan naar een 75C. Is de omvang te klein en de cup wel goed? Dan pak je een 80A.

Ik moet altijd mijn bandjes op het strakst doen om mijn bh te kunnen dragen, klopt dit wel?
Elk lichaam verschilt en dus is het erg handig dat je de bandjes van je bh kunt verstellen. Heb je je bandjes al op het strakst gedaan maar schuift je bh nog steeds? Grote kans dat je een te grote omvangsmaat draagt. Als wij iemand in de winkel opmeten trekken we de centimeter erg strak aan: een centimeter rekt immers niet mee en een bh wel! Omdat de leverancier de bh vaak maakt zodat je hem op het strakste haakje kan dragen, raden wij liever aan de bh op het laatste haakje te dragen: dan kun je 'm altijd nog iets strakker doen als hij na verloop van tijd iets uitrekt. Als je op meet mag je er dus ook 3 tot 5 centimeter vanaf trekken! Zodra je bh goed strak zit gaat hij niet meer schuiven op je rug en blijft het achterpand horizontaal met de voorkant. Op die manier hoef je je bandjes ook niet eindeloos te verstellen; je bh blijft al stevig zitten doordat je omvangsmaat goed is.


Bron beeld: Weheartit


Ik heb een F (of G) cup maar ben erg smal.. hoe vind ik een goed passende (en leuke!) bh?
Kun je in de meeste winkels alleen maar vormeloze oma-bh's vinden en ben je op zoek naar iets leuks? Kijk dan eens naar bh's van PrimaDonna Twist. Dit merk heeft erg leuke modellen in grote maten in hippe printjes en kleuren. Je bent voor zo'n bh helaas wel wat meer geld kwijt.. denk aan 70 a 80 euro. Hier heb je echter wel jaren plezier van, mits je goed voor je bh zorgt en 'm vaak genoeg wast. Heb je niet zoveel geld over voor een bh? Freya heeft ook erg leuke bh's voor grote maten! Deze kosten rond de 50 euro. Nog steeds prijzig maar wederom; het is het waard!

Ik durf niet zo goed naar een lingeriewinkel om mijn maat op te laten nemen of naar bh's te kijken… hoe pak ik dit aan?
Vervelend dat je je niet helemaal prettig voelt met het shoppen voor lingerie.. het kan namelijk super leuk zijn! Mijn tip is om vooral duidelijk te zijn naar de verkoopster: vertel haar precies naar wat je op zoek bent. Wees ook niet bang om te zeggen wat je budget is, dan kan zij haar zoektocht daarop aanpassen. Het verschilt natuurlijk per winkel maar in mijn ervaring mag je bij een goede lingeriespeciaalzaak altijd alles passen, zonder de verplichting om iets te kopen. Kom een keer langs op een rustig moment en vertel dat je niet zo goed weet wat je maat is en benieuwd bent naar hoe verschillende modellen zitten. Je kunt hier gerust bijzeggen dat je nog niet weet of je iets gaat kopen, maar in ieder geval even wil kijken en voelen of het wat is.


Bron beeld: Weheartit

Ik ben onzeker over mijn borsten en vind het vervelend als de verkoopster met me meekijkt
Ten eerste hoef je je nergens zorgen over te maken: iedere borst is anders. Ik heb heel wat borsten (in bh's) gezien en ik kan uit ervaring zeggen dat echt geen enkele borst hetzelfde is. Een verkoopster kijkt eigenlijk ook nooit naar de borsten zelf, maar ziet alleen de bh erom heen. Dat klinkt gek, maar het is ons vak om te kijken of de bh goed zit; hoe de borst er ook uit ziet. Wij streven er daarom ook naar om voor elke vorm borst een geschikt model te vinden!


Bron beeld: Weheartit
 

Hoe moet ik mijn bh wassen? 
Wat veel mensen niet weten (inclusief ik zelf een aantal jaar geleden!) is dat je een bh juist vaak moet wassen. Om de twee keer dragen om precies te zijn. Je draagt een bh heel dicht op je huid en het is dus niet zo gek dat een bh na een aantal keer dragen vies is doordat je bijvoorbeeld zweet. Ook het vet uit je huid tast de elastische vezels in een bh aan waardoor de rek er sneller uit gaat. Door een bh regelmatig te wassen zorg je ervoor dat de stof schoon blijft en je veel langer plezier hebt van je bh! Je kan dit in een handwasje doen, maar je kunt je bh ook in een waszakje in de wasmachine doen. Vouw dan de cups met de goede kant naar binnen dicht. Zorg dat je niet warmer dan 30 graden wast en er geen zware dingen zoals spijkerbroeken en handdoeken bij doet. Gewoon een kort wasprogramma en schoon is je bh!


Dankjewel Marjolein, er is ons weer een hele hoop duidelijk geworden!

Must reads 👀