Lifestyle

10 tips om beter te slapen!

Ken je dat gevoel? Je ligt ein-de-lijk na een lange dag in bed. Je was heel de dag moe, maar nu je in bed ligt lijkt die vermoeidheid spontaan verdwenen. Je kijkt op de klok, 23.00u.. 23.30u, 23.50.. 0.15u… 0.30u.. 1.30u.. ARGH! Wanneer val je nu een keer in slaap? Je moet er over een paar uur alweer uit. Wij geven je vandaag 10 tips voor een betere nachtrust.

1. Eet 's avonds geen grote maaltijd
Eet 's avonds geen zware maaltijd. Dit is heel erg belangrijk. Een grote zware maaltijd zorgt ervoor dat je spijsvertering nog lang overuren maakt. Een kleine maaltijd zorgt er juist voor dat je lichaam meer rust nodig heeft, omdat je niet veel extra energie in je lichaam gestopt hebt. 


Bron beeld: Weheartit

2. Drink niet te veel alcohol
Huh? Maar als ik alcohol gedronken heb val ik juist zo lekker in slaap? Klopt. Maar de slaap die je krijgt na een aantal wijntjes of cocktails is een stuk minder goed. Dit komt doordat alcohol uitdrogend werkt. Soms word je midden in de nacht wakker met extreme dorst, soms word je de volgende dag wakker met hoofdpijn. Dan kun je wel lekker geslapen hebben, erg fris voel je je de volgende dag natuurlijk niet.

3. Zorg voor een rustig hoofd & gekalmeerd lichaam
Het is heel erg belangrijk dat je rust in je hoofd hebt voordat je gaat slapen. Heb je een miljoen dingen die je nog wilt doen en kun je er 's avonds in bed alleen maar aan denken? Denk dan maar zo: morgen weer een dag. Bang om je goede ideeën te vergeten? Schrijf ze dan op. Krijg de gedachten uit je hoofd en op papier, zodat je vervolgens rustig kunt slapen.

Ook een rustig en gekalmeerd lichaam zorgt voor een betere nachtrust. Een lekkere warme douche voor het slapen, zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en ontspannen spieren = betere nachtrust.


Bron beeld: Weheartit

4. Regelmaat
Regelmaat is belangrijk. Verwacht niet dat je na een – extreem slecht slaapritme – ineens van 22.30u tot 7.00u als een roosje slaapt. Uit onderzoek is gebleken dat je lichaam drie dagen nodig heeft om aan je slaapritme te wennen.

Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, idealiter is dit tijdstip voor 23.00u en probeer er elke dag op hetzelfde tijdstip weer uit te gaan. Blijf na het gaan van je wekker niet te lang liggen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want wie wordt er wel gelukkig van het geluid van de wekker? Maar doe net alsof het een pleister is, zwier je benen uit bed en zeg tegen jezelf 'Yihaaaa een nieuwe dag!'

You can do it!

5. Drink geen cafeïne
Cola, koffie, redbull, het zit allemaal vol met het stofje cafeïne, dit zorgt voor een opwekkend gevoel. Natuurlijk is het een heel leuk idee, als je doodmoe bent op kantoor en wakker wilt blijven. Maar cafeïne kan ervoor zorgen dat je 's avonds nog steeds niet kunt slapen en verstoort op deze manier je slaapritme.

Drink 's avonds liever ook geen thee (behalve thee zonder cafeïne natuurlijk) en chocola, ook hierin zitten opwekkende stofjes die je slaap niet ten goede komen.

6. Sport regelmatig
Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je 's avonds heerlijk kunt slapen. Sporten vreet energie. Maar, let wel op.. 's Avonds sporten is misschien niet zo'n goed idee als je moeite hebt met slapen. Vooral cardio zoals hardlopen zorgt juist voor meer energie en dat wil je 's avonds voor het slapen gaan natuurlijk voorkomen. Overdag sporten is dus een beter idee.


Bron beeld: Weheartit

7. Geen stress
Lig je in bed en kun je niet slapen, ben je al uren naar de wekker aan het staren? Wij hebben één tip voor je: NIET DOEN! Dat zorgt alleen maar voor stress en stress zorgt er weer voor dat je niet kunt slapen. 

Probeer een (saai) boek te lezen, probeer aan iets leuks te denken (iets waar je wel over zou willen dromen), maar kijk niet op de wekker.

8. Drink water
Drink voldoende water. Tijdens het slapen verlies je heel veel vocht. Wil je niet 's nachts wakker worden met een droge mond? Zorg dan dat je genoeg gedronken hebt. Maar overdrijf het ook niet, je wilt natuurlijk ook niet wakker worden omdat je naar het toilet moet.

9. Zorg voor een donkere slaapkamer
Een heel klein beetje licht in je slaapkamer is al storend voor je slaapcyclus. Denk aan straatlantaarns, nachtlichtjes, zelfs het lampje van je wekker. Iedere lichtbron, hoe klein ook, heeft een negatief op je slaap. Probeer je kamer dus zo goed mogelijk te verduisteren.


Bron beeld: Weheartit

10. Geen telefoon naast je bed
Leg jij ook standaard je telefoon naast je bed voordat je gaat slapen? Niet doen.. Voor je het weet zit je in een Twitter-Instagram-Facebook-Nu.nl-Twitter-Instagram-Facebook-Nu.nl-cirkel waar je niet meer uit kunt komen. 

Maar er zijn meer redenen om je telefoon 's nachts weg te leggen. Uit sommige onderzoeken blijkt dat elektromagnetische straling de slaap kunnen verstoren. Vooral de straling van mobiele telefoons zou de slaap kunnen beïnvloeden, maar ook draadloos internet en andere elektronische apparatuur waar spanning op staat geeft straling af. De onderzoekers raden je aan om je telefoon niet in je slaapkamer te leggen en je elektronische apparaten zoveel mogelijk uit te schakelen.

Heb jij moeite met slapen? Kom jij 's avonds makkelijk in slaap? Heb jij nog tips voor een goede nachtrust?

Bron: Apartmenttherapy.com / Gezondheidsnet.nl / Disovery.com