Lifestyle

Hoe kun je iemand troosten?

13

Het kan soms best lastig zijn om iemand te troosten. Als iemand in je omgeving een dierbare heeft verloren of bijvoorbeeld ernstig ziek is, wil je er natuurlijk voor die persoon zijn. Maar soms is het moeilijk in te schatten waar diegene behoefte aan heeft. Het is in ieder geval altijd goed om te laten weten dat je er voor die persoon bent. Lees hier wat je eventueel nog meer zou kunnen doen in zo'n situatie.

♥ Praat
Veel mensen voelen zich vaak ongemakkelijk als er iemand veel verdriet heeft. Dit komt omdat je misschien niet zo goed weet wat je moet doen en omdat je niet precies begrijpt wat de ander doormaakt. Het allerbelangrijkste en het minste wat je kunt doen, is om te vragen of diegene erover wil praten.

sad
bron: Facebook

♥ Luister vooral
Heeft diegene behoefte aan een gesprek? Luister dan vooral goed naar die persoon. Het is namelijk niet belangrijk hoe jij over zo'n situatie denkt. Het allerbelangrijkste is dat de persoon om wie het gaat het gevoel heeft dat ze haar verhaal kwijt kan en dat ze wordt gesteund in de moeilijke periode.

♥ Kom niet met oplossingen
Het kan voor de ander heel frustrerend zijn als je met allerlei oplossingen komt ondanks dat je dit goed bedoelt. Iemand met veel verdriet zit hier vaak niet op te wachten en wil juist gehoord worden. Vaak weet je toch niet precies wat de ander voelt en meemaakt.

Wat als diegene er niet over wil praten?
Het kan heel goed zijn dat iemand met veel verdriet het moeilijk vindt om over de situatie te praten. Laat dan weten dat je er voor die persoon bent door er gewoon vaar diegene te zijn. Aanwezig zijn is dan al genoeg. Je kan bijvoorbeeld ook zeggen dat als diegene nog wil praten, zij jou kan bellen of naar je toe kan komen als ze daar behoefte aan heeft.

♥ Afleiding
Het kan soms heel fijn zijn voor iemand als diegene even wordt afgeleid van haar verdriet. Als diegene er behoefte aan heeft kun je een wandeling maken samen of gewoon even een filmpje kijken.

♥ Kom langs met iets
Ga langs bij die persoon en neem bijvoorbeeld een mandje met wat lekkers mee, zoals chocolade of ijs en een mooie kaart erbij. Als je niet goed weet wat je moet zeggen kan zoiets kleins al een mooi gebaar zijn en kun je iemand toch een beetje troosten.

♥ Fysiek contact
Weet je even helemaal geen woord uit te brengen en wil je toch laten merken dat je er voor die persoon bent? Het ligt eraan hoe close jullie zijn, maar je kunt iemand altijd troosten door een arm om iemand heen te slaan of een dikke knuffel te geven.

hug
bron: Facebook

♥ Check regelmatig hoe het gaat
Als er net iets vervelends is gebeurd, waardoor diegene verdrietig is, wil bijna iedereen die persoon wel troosten. Dat is logisch, want het is net gebeurd. Na de gebeurtenis gaan toch veel mensen weer door met het leven, dit is ook logisch, maar voor de persoon met veel verdriet kan dit best moeilijk zijn. Blijf dus regelmatig checken hoe het met die persoon gaat door het simpelweg gewoon te vragen. Het kan de ander troost en steun geven dat jij nog aan haar denkt. Let op dat je niet gaat stalken. Neem dus alleen contact op als je al een tijdje niks meer hebt gehoord.

Vind jij het moeilijk om iemand te troosten of heb je zelf nog goede tips?

Bedankt voor de tip Laura!

Pin inspirerende quotes in Pinbook

LOVE dit artikel
26 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

13 reacties

 • 5 jaar geleden Zehraa013x

  Als iemand verdriet heeft help ik heb sowieso al. Ik kan er niet tegen als iemand verdrietig is

 • 5 jaar geleden Sweetdj

  Taylor Lautner op de laatste foto

 • 5 jaar geleden CL

  Snel en makkelijk geld verdienen?

  https://www.cash4girls.nl/aanmelden.php?ref=66979

  Ik heb al meer dan 20 euro verdient en je hoeft alleen maar mails te lezen!

 • 5 jaar geleden Raven, timeless...

  echt heel handig! goede tips!

 • 5 jaar geleden InLoveWithHim

  Goed artikel, goede tips.

  Maar dit artikel was er een paar maanden terug ook al, val niet te vaak in de herhaling Girlscene!

 • 5 jaar geleden Anna

  @amber @thechain, inderdaad je kan hem nu ook nog vragen hoe het nu met hem gaat

 • 5 jaar geleden TheChain

  Amber, het is nooit te laat om iets te doen

 • 5 jaar geleden Pencil

  Heel fijn artikel!

 • 5 jaar geleden miss.candy

  Heel handig dit artikels! U go girl(scene)

 • 5 jaar geleden Just Eveline

  Goed artikel, heel handig!

 • 5 jaar geleden #Mijneigenblog

  goed artikel!! alleen voor mij iets te laat, de opa van mn vriendje is een maand geleden overleden, toen wist ik niet echt wat ik moest doen.. maar goed dat jullie dit doen!

 • 5 jaar geleden Floor

  Fijn zo een artikel! Ik sta er altijd heel onhandig bij, omdat ik niet weet wat ik moet doen

 1. 1