Lifestyle

Op kamers: hoe maak je schoon?

Jaaa, eindelijk heb je een studentenkamer. Nu kan het echte leven beginnen! Maar na een tijdje kom je er toch achter dat er veel meer bij komt kijken. Schoonmaken bijvoorbeeld. Nu we onze moeder niet meer om de haverklap kunnen roepen voor een vlekje, moeten we toch echt het heft in eigen hand nemen. Gelukkig hoef je het niet helemaal alleen te doen; Girlscene heeft wat schoonmaaktips op een rijtje gezet!

Laten we bij het begin beginnen. Wat moet je eigenlijk allemaal in huis hebben aan schoonmaakmiddelen en -spullen?

Schoonmaakmiddelen
– Alles reiniger
– Schuurmiddel (Cif)
– Ruitenreiniger zoals Glassex
– Bleek/chloor of een goede toiletreiniger
– Afwasmiddel
– Wasmiddel
– Ontkalker/schimmelreiniger
– Schoonmaakazijn
– Soda
– Ontvetter
– Biotex


Bron

Schoonmaakspullen
– Schuurspons 
– Spons voor het glazenwassen
– Zeemlap
– Borstel met steel
– Ruitenwisser
– Microvezeldoekjes
– Dweil/mop
– Handschoenen
– Stofzuiger
– Stofdoek
– Keukenpapier

Goed, je hebt alle schoonmaakmiddelen. Maar wat nu? Girlscene zet een paar tips op een rij. 

Hoe maak je een aangekoekte pan schoon?
Oei, je hebt je afwas iets te lang laten staan en de pan is nu helemaal aangekoekt. Het is een hels karwei om het laagje uit de bodem van de pan te schrapen. Gelukkig zijn er wat tips:
– Vul de pan met water en Biotex en laat dit even koken. Laat even afkoelen en schrob het er daarna uit. 
– Vul de pan met water en soda. Laat even koken en laat het daarna op een laag vuurtje los weken. Dit kan ook met waspoeder of afwasmiddel. Let op: maak aluminium pannen nooit schoon met soda. 
– Vul de pan met een laagje azijn en laat dit even intrekken. Het vuil weekt binnen enkele minuten los en is dan gemakkelijk uit de pan te halen.


Bron

Hoe maak je de magnetron schoon? 
De magnetron draait in veel studentenhuizen overuren. Op gegeven moment is de magnetron zo vet, dat hij wel een flinke schoonmaakbeurt kan gebruiken. Een vette magnetron is gemakkelijk schoon te maken met citroen. Verwarm een halve citroen enkele minuten op laag vermogen of verwarm en bakje met warm water en citroensap in de magnetron. Ook een bakje met water met een beetje ammonia kan helpen. Zet de magnetron even aan en de vette aanslag is gemakkelijk te verwijderen. 

Hoe laat je een rooklucht verdwijnen?
Iel, je kamer stinkt helemaal naar rook! Wat nu? Een rooklucht verdwijnt door schaaltjes met azijn te plaatsen. Ook kun je 's nachts een natte doek ophangen in je kamer. Deze neemt de geur op. Heb je een rooklucht in je kleding? Hang je kleding dan over een hete verwarming, of laat het buiten luchten. 

Hoe krijg je de ramen blinkend schoon?
De ramen kun je schoon krijgen door ze te lappen met een van de volgende middelen: water met daarin een gepelde ui, een sopje van soda, azijn, ammonia en water of met een sopje van glansspoelmiddel. Je kunt de gelapte ramen streeploos krijgen door ze te drogen met een oude krant. Heb je aanslag op de ramen? Dit kun je het beste verwijderen met spiritus en keukenrol.


Bron

Hoe reinig je het tapijt?
Als je iets hebt geknoeid op het tapijt, dan is het belangrijk dat je het er niet inwrijft! De vlek wordt dan moeilijker te verwijderen. Vlekken kun je deppen met een doek en eventueel wat schoonmaakmiddel. Zijn de vlekken hardnekkig? Verwijder dan eerst het grootste deel van de vlek met absorberend papier en reinig daarna met een beetje bleek opgelost in water.  

Hoe maak je de spiegel schoon?
Je kunt een spiegel schoonmaken met een door midden gesneden aardappel (wrijf over de spiegel, daarna boenen met een doekje) of een doekje met Glassex. Wrijf de spiegel droog met een oude krant. 

Hoe maak je de douche schoon?
Maak een sopje van water en schoonmaakazijn. Spray of wrijf de douchecabine in met het sopje, laat het even inwerken. Maak de douchecabine weer droog met een droge doek. De laatste stap is belangrijk, want dit voorkomt schimmel en kalkaanslag. 

Wil je weten hoe je specifieke vlekken schoon krijgt? Kijk dan even hier


Bron

Heb jij nog een onmisbare schoonmaaktip?

Bedankt voor de tip, Nine!

Bron: goedeschoonmaaktips, plazilla