Lifestyle

Girls issues: Ik heb depressieve gevoelens

24

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag een meisje dat het gevoel heeft dat ze depressief is en last heeft van vreetbuien.


Bron beeld

Hoi Girlscene.

Ik ben 13 jaar oud en ik ben echt heel vaak depressief. Hoe het kan.. geen idee.. Ik heb een heleboel nare dingen meegemaakt, maar natuurlijk ook goede dingen! Maar de nare dingen spoken echt altijd door mijn hoofd.. Ik blijf er maar aan denken. Het ene moment voel ik mij zo top! En ineens het andere moment, dan ben ik zoo verdrietig & boos. En ik heb ook heel vaak en snel vreetbuien. Ik heb dan ineens zoveel honger en dan kan ik alle kasten leeg eten. Daarna voel ik mij schuldig dat ik zo veel at. Want ik wil graag een plat buikje.. Ik zou echt heel graag tips willen, of mijn verhaal kwijt kunnen voor opluchting.. Ik weet het echt niet wat ik hier mee aan moet..

Groetjes, S.

Bron beeld

Lieve S.

Wat vervelend dat jij je vaak depressief voelt. Het kan natuurlijk met jouw leeftijd te maken hebben, je bent 13 jaar en waarschijnlijk net in de puberteit. Heel veel meiden van jouw leeftijd hebben hier last van en bij veel van hen gaat het vanzelf weer over. Maar dat betekent zeker niet dat je er niets aan hoeft te doen. Zeker als de gevoelens langer aanhouden en heftiger worden, is het zaak hier iets aan te doen.

Heb je er al eens met je ouders over gepraat? Of is er iemand anders in jouw omgeving waar je mee kunt praten? Een tante, je oma, een buurvrouw? Is er niemand die je vertrouwt? Kun je een afspraak maken met de vertrouwenspersoon op school? Bij de vertrouwenspersoon op school kun je dingen bespreken, zonder dat zij dit direct aan andere mensen doorvertelt. Bij hem of haar kun je je verhaal kwijt. De vertrouwenspersoon kan jou ook doorverwijzen naar de GGD, als zij denkt dat dit nodig is.

Wil je je problemen liever niet op school bespreken? Maak dan een afspraak bij de huisarts. De huisarts heeft geheimhoudingsplicht en mag wat jij hem of haar vertelt, niet met anderen bespreken zonder jouw toestemming. 

Zoals je zelf al aangeeft, er over praten lucht op. Doe dat dan ook, probeer je problemen niet voor jezelf te houden, maar neem iemand in vertrouwen. Of dit nu je ouders zijn, of iemand anders die je vertrouwt. Je staat er niet alleen voor en zijn zat mensen die je hiermee willen helpen.

Ben je er écht nog niet klaar voor om er met andere mensen over te praten, probeer er dan over te schrijven. Pak een notebook en schrijf alles dat je voelt van je af. Probeer dit bijvoorbeeld te doen op momenten dat je een vreetbui voelt opkomen. Probeer je gevoelens onder woorden te brengen. Als je een aantal keer hebt geschreven, kun je kijken of je een patroon kunt ontdekken. Wat zorgt voor jouw vreetbuien?

Maar nogmaals, we denken dat het op dit moment ook erg belangrijk is om er met iemand over te praten. Dat lijkt misschien lastig, maar als je je verhaal eenmaal helemaal kwijt bent lucht het echt op!

Sterkte S!

Liefs,
Girlscene

LOVE dit artikel
7 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

24 reacties

 • 5 jaar geleden PointlessM

  Heyy! Het is denk ik gewoon de puberteit. Maar inderdaad schrijf het van je af!

  Eet veel pure chocola!! Het is lekker en je buik wordt platter! Win win!

  Oh als je iemand nodig hebt om te noten, kun je me altijd noten!!

  Het komt ALLEMAAL goed!!! xxxxx

 • 5 jaar geleden Gabrielle

  @ mini

  Omdat jij naar jou zeggen al 5 jaar lang depressief bent en eindelijk "de stempel" hebt gekregen dat je werkelijk depressief bent geeft jou niet het recht om te zeggen dat iemand die verteld depressief te zijn en hulp zoekt niet echt depressief is omdat diegene "de stempel" nog niet officieel heeft gehad. Jij bent ook al 5 jaar depressief geweest, maar nog maar 2 maanden vastgesteld. Dan heb jij je ook heel lang depressief gevoeld zonder dat dit echt gediagnoseerd is. Dus het kan heel goed dat dit meisje nu hetzelfde meemaakt als jij de afgelopen 5 jaar. Vervolgens zeg je dat ze het wel serieus moet nemen, maar als mensen nu al roepen dat ze waarschijnlijk niet echt depressief is hoe kan ze het dan serieus nemen? en door deze mensen komt het zover als dat het bij jou is gekomen, dat ze 5 jaar lang depressief zijn maar geen hulp krijgen/zoeken omdat je nog niet officieel depressief bent verklaard.

  Verder wil ik dit nog zeggen, Ik ben jaren geleden ook naar mijn vertrouwenspersoon op school gegaan met een probleem. Dit probleem heeft zij zonder mijn toestemming doorverteld aan mijn ouders en leraren en dit heeft mij nog erger beschadigd. Mensen gingen anders naar me kijken, inclusief mijn ouders, en dat was bepaald niet wat ik wilde. Ook ben ik dankzij deze "vertrouwens"persoon juist mijn vertrouwen in mensen verloren. Kortom, alleen omdat een vertrouwenspersoon geheimhoudingsplicht heeft, wil niet zeggen dat deze dat altijd doet. Dus wees heel duidelijk hierin, dat je het echt geheim wilt houden.

 • 5 jaar geleden Mirthe

  Mensen zeg ik zo snel ''Ik ben depressief'' als ze zich even rot voelen, dit snap ik echt niet. Je bent niet even depressief, depressie duurt maanden, soms jaren.

  Als ik dit lees denk ik niet dat je depressief bent, ik denk dat het er mee te maken heeft dat je in de pubertijd zit en misschien voel je je gewoon een tijdje wat slechter. Maar neem je klachten zelf wel serieus, praat erover en zorg dat anderen je serieus nemen! Zelf ben ik nu al ongeveer vijf jaar lang depressief, maar ik heb twee maanden geleden pas de diagnose depressie gekregen. Dit komt omdat ik nooit met iemand heb gepraat en altijd maar dacht 'stel je niet zo aan er zijn ergere dingen'. Dus dit is een bericht naar iedereen: neem je eigen klachten en die van anderen serieus. Maar zeg alsjeblieft niet bij elk traantje dat je depressief bent, je weet niet hoe het is en geloof me je wilt het ook niet weten!

 • 5 jaar geleden ♥ Sara ♥

  herkenbaar

 • 5 jaar geleden sassqueen1997

  ik ben ook depressief geweest en ben er ook voor opgenomen. Omdat ik dikker ben werd ik gepest en begon ik mezelf te verminken

 • 5 jaar geleden twolifant

  Echt bedankt voor de tips, & ik ben blij dat het op de site staat (: Hopelijk gaat het met de tips weer wat beter. Zitten heel veel goede tips bij ;D

 • 5 jaar geleden love_music

  Ik zit ook in zn stadium... veel me gemaakt de afgelopen paar jaren.

  Ik wil mensen nooit belasten met mijn problemen.. door alles vertrouw ik amper mensen. En ik doe het al jaren alleen dus blijft ook zo gaan denk ik

 • 5 jaar geleden laura

  Ik loop nu stage in de psychiatrie.

  Depressief wordt snel als benaming gebruikt als je verdrietig en somber bent..

  Maar probeer het van je af te schrijven en er vooral over te praten! Ook moet je naar de positieve dingen van jezelf kijken en eens in de zoveel tijd lekker een middag aan jezelf denken en jezelf verwennen met maskertjes etc.

  Ook is het belangrijk om niet teveel alleen te zijn en je af te sluiten van anderen! maar ga leuke dingen doen of ga sporten! zo ontmoet je mensen, wordt je blij en je krijgt een platte buik die je graag wilt.

  En dat eten.. probeer het in een bakje te doen en niet uit de zak. zo heb je eerder het gevoel dat je vol zit en heb je in de gaten hoeveel je eet!

  Succes! Liefs

 • 5 jaar geleden Ayoungwomanslife

  Hoe weet je nou eingelijk wanneer je echt depressief bent? Iedereen is wel een keer ongelukkig, wilt dat dingen anders gaan in hun leven of een dierbare verloren en ga zo maar door. Ik heb die momenten ook gehad.

 • 5 jaar geleden dreamxo

  Je bent niet gelijk depressief als je je ongelukkig voelt of als je somber bent. Ik denk dat iedereen wel last heeft van vreetbuien na een vervelende gebeurtenis. Depressie is je maanden soms wel jaren ellendig voelen. Dan kan door nare gebeurtenissen in het verleden wat hier dus aangegeven wordt. Dan is praten en/of schrijven inderdaad verstandig.

  Het belangrijkste is het iemand laten weten. Door het verstoppen/verbergen van je gevoelens maak je het alleen moeilijker voor jezelf.

  Ik heb zelf mn mentor in vertrouwen genomen. Succes!

 • 5 jaar geleden Hipsterduck

  Ik ben ook vanaf mijn 13e een paar jaar depressief geweest. Vooral je hormonen spelen een grote rol. Maar eigenlijk het beste advies is PRATEN. Ik kon het niet kwijt, kropte het op en vervolgens heb ik dingen gedaan waar ik spijt van had.

  Behalve het praten kon ik het ook wegschrijven in gedichten of blog achtige teksten. Dat heeft mij ook heel erg geholpen.

 • 5 jaar geleden ♡ Teen Idle ♡

  tja, Ik doe het voortaan gewoon alleen, want ik kan tegenwoordig niemand vertrouwen. ;s

 • 5 jaar geleden RiRi _chick

  HEEL ERG HERENBAAR!

  vooral nu mijn moeder gaat trouwn

 • 5 jaar geleden Crystalised

  echt heel erg herkenbaar ! Maar heb me eroverheen gezet, en gewoon de gedachtes geblockt. Nu gaat het veel beter met mij!

 • 5 jaar geleden Bo

  Heel herkenbaar!!!

 • 5 jaar geleden Sandra

  Klinkt heel bekend.

  Ik ben wel eens depressief uit het niets maar het gaat uiteindelijk over

 • 5 jaar geleden MayaCupcake

  Hmm... Zo exact voelde ik me iets dan een maand geleden, maar... Er was iets of iemand dat m'n hele humeur op z'n kop zette.. Ben daar op zich wel dankbaar voor! ;P

 • 5 jaar geleden bluelion

  maar waarscijnlijk ligt het bij jou aan je hormonen dus je komt er wel weer bovenop als je de tips opvolgt!

 • 5 jaar geleden bluelion

  heb er vanaf mijn dertiende ook last van. das nog zacht uitgedrukt dan. Alleen praten met mensen erover en erover schrijven helpt niet. Ga dingen doen die je leuk vindt, verban negatieve gedachten (ja, dat kan iedereen. herhaal vaak genoeg een compliment en je begint het te geloven ) en breng tijd door met de mensen waar je van houdt.

  Om eerlijk te zijn is het stomste wat ik ooit heb gedaan, het vertellen van mijn mentale problemen aan mijn vrienden geweest.

 • 5 jaar geleden Ilja

  Ik weet hier echt alles van... Helaas ben ik geen prater en kan ik gevoelens moeilijk onder woorden brengen, maar voor de meeste mensen zijn dit goede tips.

  Heel veel sterkte aan iedereen die ook hiermee moet omgaan!

 • 5 jaar geleden UGLSMA

  volgens mij heb ik daar de laatste tijd ook last van..

 • 5 jaar geleden Soepstengel

  Heb ik ook gehad, zo vervelend.. Sterkte!

 • 5 jaar geleden #Mijneigenblog

  bah heb ik ook last van! maar goede tips

 1. 1