Lifestyle

Toffe opleiding: Verpleegkunde

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Martine met haar tofste opleiding ever: Verpleegkunde.

Mijn naam is Martine en ik zit in het eerste jaar van de opleiding HBO-Verpleegkunde. Ik doe de opleiding op Windesheim Flevoland. Dit is een Hogeschool in Almere. Het is nog een erg kleine school en het is dan ook leuk en knus dat iedereen van de opleiding elkaar kent. Ik heb altijd al interesse gehad in de zorg. Ik vind het leuk om voor andere mensen te zorgen en heb het menselijk lichaam altijd al interessant gevonden. De opleiding HBO-V past dan ook helemaal bij mij. Verpleegkundige is ook gewoon een mooi en dankbaar beroep.

Windesheim Flevoland

Met een HBO-V diploma kun je alle kanten op in de zorg. Ook zijn er altijd banen in de zorg te vinden en kan je overal op de wereld je vak uitoefenen. Bij verpleegkundige denk je vaak aan werken in een ziekenhuis, maar je kunt ook de psychiatrie in of de ouderenzorg, thuiszorg, huisartsenpraktijken, GGD of in de gehandicaptenzorg. In het ziekenhuis kun je je ook nog overal in specialiseren. Bijvoorbeeld cardiologie of intensive care. Zelf wil ik later graag in het ziekenhuis werken en dan op de kinderafdeling, neonatologie of op verloskunde. Ik vind het erg leuk om met kinderen te werken. Iedereen vindt het naar en vervelend om in het ziekenhuis te liggen. Zo hoop ik dat ik later als verpleegkundige het verblijf van de patiënt in het ziekenhuis wat leuker en aangenamer kan maken.  

Je krijgt vakken als: geneeskunde, sociale en communicatieve vaardigheden, technische vaardigheden (praktijklessen), verpleegkunde theorie, gezondheidsrecht (1 periode), ontwikkelingspsychologie en verpleegkundig rekenen. Zelf vind ik de praktijklessen en geneeskunde het leukst. Windesheim Flevoland staat tegenover het Flevoziekenhuis, de praktijklessen wordt dan ook in het ziekenhuis gegeven. In de praktijklessen oefen je op poppen, maar ook op elkaar. Op elkaar oefenen kan behoorlijke lachbuien opleveren! 

verband

In het eerste jaar heb je eerst drie periodes school en op het einde 10 weken stage. In het eerste jaar leer je van alles. Je leert ontzettend veel over het menselijk lichaam en over ziektebeelden. Maar ook veel technische vaardigheden. Zoals patiënten wassen, po geven, hechtingen verwijderen of wondverzorging. Het eerste jaar is pittig. Het is enorm veel leerstof. Maar als je gemotiveerd bent, dan komt het allemaal goed. Zelf loop ik nu stage in de ouderenzorg. Heel veel dingen die ik heb geleerd in de theorie, zie ik nu allemaal terug komen in de praktijk. In de praktijk zie en leer je ontzettend veel. De meeste ouderen zijn zo dankbaar dat je ze helpt, dat ik elke keer met een goed gevoel naar huis ga.  

Het tweede jaar is eerst één periode school, dan 10 weken stage en dan nog twee periodes school. In het derde jaar begin je met 20 weken stage en dan twee periodes school. Deze stage kan je ook in het buitenland lopen. Zelf wil ik dat heel graag gaan doen. In het vierde jaar begin je met twee periodes school en eindig je met 20 weken stage. Je kiest ook een minor. 

Martine

Voor deze opleiding heb je geen speciaal vakkenpakket nodig. Wat wel handig is, is als je het vak biologie in je vakkenpakket hebt. Hierdoor heb je toch al wat meer voorkennis. Voordat de opleiding begint, word je uitgenodigd voor een startgesprek. In het startgesprek maak je kennis en kijken ze of je gemotiveerd bent of niet.  

Ik vind het een enorm leuke opleiding, omdat iedereen gemotiveerd is. De sfeer is ontzettend leuk. Je leert veel nieuwe dingen en oefent dat meteen in de praktijk. Deze opleiding is iets voor jou als je geïnteresseerd bent in je medemens, het leuk vindt om voor andere mensen te zorgen en om dingen te leren over het menselijk lichaam. 

quote

Wat vind jij van Verpleegkunde, de toffe opleiding van Martine?

Wil jij net als Martine dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Martine
Bron beeld: Martine