Lifestyle

Girlscene interviewt Matt Simons!

Matt Simons is een singer/songwriter uit Amerika. Zijn nummer ‘With You’ ken je vast wel? Nadat het nummer in GTST ter gehoren werd gebracht, is het een grote hit geworden in Nederland. Matt heeft zelfs al een gouden plaat in ontvangst mogen nemen voor zijn single. Girlscene’s Petra en Emma spraken hem in Amsterdam.

De muziekcarrière van Matt Simons is in een stroomversnelling gegaan. Het begon natuurlijk toen zijn single ‘With You’ in GTST te horen was. Zijn nummer werd voor de scene gebruikt waarin Bing in het ziekenhuis lag. Even later werd zijn single ook opgepakt door de Nederlandse radio en stond hij zelfs wekenlang in de hitlijsten. ‘With You’ werd uiteindelijk zelfs goud. Matt was in Nederland om in verschillende steden op te treden en zijn album te promoten. Wij hadden de eer om hem te ontmoeten in Amsterdam!

Matt Simons

Had je ooit verwacht de single ‘With You’ zo’n groot succes zou worden?
“Ik had nooit verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan. Zelfs toen mijn nummer echt een hit werd, had ik nooit verwacht dat het 15 weken in de hitlijsten zou staan! Het is echt te gek om je eigen nummer op de radio te horen. Ik zat in de auto en hoorde mijn single wel 4 keer in één uur. Dat is echt bizar om mee te maken.”

Je hebt al in een aantal landen opgetreden, in welk land heb je jouw leukste optreden gehad?
“Het is lastig om te vergelijken, want de optredens waren best verschillend overal. In Nederland sta ik voor volle zalen met honderden mensen, terwijl ik in Zwitserland een intiem optreden geef met zo’n 50 mensen in de zaal. Ik vond het wel erg speciaal toen ik een optreden had in Zwitserland waar het publiek muisstil was. Toen ik klaar was met mijn laatste nummer, vroegen ze 3 keer voor een toegift. Maar niks kan tegen Nederland op natuurlijk!”

Zie je ook veel van de landen waar je optreedt?
“Ik ben nu al zo’n 6 weken in Nederland voor promotiewerk en optredens, dus ik heb wel veel kunnen zien van Nederland. Ook heb ik meegedaan aan de Oranjegekte op 30 april, inclusief oranje outfit! Dat was heel bijzonder om mee te maken. Maar in Zwitserland was ik bijvoorbeeld maar vier dagen, dus heb ik wat minder van het land zelf kunnen zien.”

Wat was het meest speciale moment tijdens een optreden?
“Dat was tijdens mijn eerste optreden in Den Haag, ik zong het nummer ‘Pieces’ en iedereen zong mee. Iedereen uit het publiek kende wel een paar nummers van mijn album, dus als ik stopte met zingen hoorde ik het publiek nog mijn nummer zingen. Dat was heel gaaf om voor het eerst mee te maken.”

Matt Simons

Op welke leeftijd besloot je dat je iets met muziek wou doen?
“Ik was erg jong al met muziek bezig. Toen ik 11 jaar was begon ik met het schrijven van eigen nummers. Ik ben dus al heel lang bezig met het schrijven van nummers, maar ik vond ze pas goed genoeg toen ik ongeveer 21 jaar was. Ik heb ook op het conservatorium gezeten, waar ik meer de richting van jazz op ging. Uiteindelijk heb ik muziek maken weten te combineren met het schrijven van songteksten.”

Wie zijn jouw helden, naar wie kijk je op?
“Ik kijk op naar artiesten die het hebben gemaakt met hun muziek, en die al zo lang succesvol zijn in wat ze doen. Mensen zoals Paul Simon, Bob Dylan, Paul McCartney en Stevie Wonder. Zij zijn op jonge leeftijd begonnen met muziek maken en doen dit nog steeds. Ze blijven zichzelf ontwikkelen.”

Waar haal je jouw inspiratie vandaan voor het schrijven van nummers?
“Ik haal de inspiratie voor het schrijven uit mijn eigen leven, maar ook wat ik om mij heen zie gebeuren. Soms vraag ik me af wat er in iemand omgaat en dan haal ik daar mijn inspiratie vandaan en schrijf ik daar een nummer over.”

Waar gaat het nummer ‘With You’ over?
“Dit nummer is niet op mij van toepassing, maar ik heb het meer voor een vriend van mij geschreven. Hij is zijn vader verloren en ik ben uit het oogpunt van zijn vader gaan schrijven. Zo vroeg ik mij af of hij misschien denkt dat hij er meer had moeten zijn voor zijn zoon, ondanks dat hij alles heeft gedaan wat hij kon. Het zijn toch menselijke gevoelens die je kunt hebben.”

Matt Simons

Wat is voor jou het mooiste nummer dat je ooit hebt geschreven?
“Er zijn een paar balleds die veel voor mij betekenen om verschillende redenen, maar als ik één nummer moet kiezen is het ‘Sunlight in the rain’. Ik speel het nummer niet meer zo vaak, maar het betekent nog een hoop voor mij. Het lied is er om iemand te troosten die echt iets verschrikkelijks meemaakt.”

Hoe is jouw muziekcarrière begonnen?
“Toen ik studeerde aan het conservatorium heb ik besloten dat ik echt iets wilde gaan doen met mijn muziek. Ik kende in het begin niet veel mensen in de muziekwereld en trad nog niet zo vaak op. Maar in de jaren die volgden ben ik steeds meer gegroeid en leerde ik ook andere songwriters kennen. Ik begon met touren en leerde meer muzikanten kennen en zo ook de producer van mijn nieuwe album. Ik begon dus klein, maar als je weet dat je iets echt graag wilt moet je nooit opgeven.”

Met welke artiesten zou je graag willen samenwerken?
“Als ik met iemand een nummer zou mogen opnemen, dan zou ik denk John Mayer kiezen. Ik heb altijd wel naar hem opgekeken als artiest. Hij is ook een singer/songwriter en het zou een beetje een mix worden tussen jazz- en popmuziek. Ik weet niet hoe we samen klinken, maar dat zou wel een droomartiest zijn om mee samen te werken.”

Heb je nog een bepaald ritueel voordat je het podium opgaat?
“Ik zit vaak met mijn telefoon in mijn handen, maar 10 minuten voordat ik het podium op moet zet ik alles even uit en neem ik even de tijd om tot mezelf te komen. Even 10 minuten stilte. Als mijn vrienden ook backstage zijn, praat ik nog wat met ze om even tot rust te komen en te relaxen.”

Heb je naast muziek maken nog andere passies?
Muziek is een groot deel van mijn leven en dit zal altijd wel zo blijven. Ik geef af en toe les aan jongeren, als je ziet hoe energiek ze nog in het leven staan, krijg ik daar ook weer energie van. Als ik geen muzikant zou zijn, zou ik waarschijnlijk leraar zijn geworden.”

Matt Simons

Waar kunnen we je in de toekomst nog tegenkomen?
“Ik zal binnenkort te zien zijn in X Factor als gastjurylid met Angela Groothuizen! En eind juni zal ik mijn nieuwe single ‘Emotionally involved’ gaan promoten die rond deze tijd ook wordt uitgebracht. Ik treed ook op bij het North Sea Jazz Festival en in november kom ik terug naar Nederland voor een aantal optredens. Maar ik zal waarschijnlijk mijn leven lang wel terug blijven komen naar Nederland!”

Houd het laatste nieuws rondom Matt in de gaten via zijn website of via zijn Facebook– en Twitter account. Benieuwd naar de muziek van Matt Simons? Beluister zijn nummers op zijn YouTube kanaal.

Kenden jullie Matt Simons al?