Health

Spierpijn, what to do?

Heb je net een heerlijke work-out gehad, of heb je net een fijn rondje hardgelopen, ben je helemaal in de mood om te sporten.. Word je de volgende dag wakker met enorme spierpijn, die direct de komende drie dagen aan blijft houden. Je hebt nog steeds veel zin om te sporten, maar de spierpijn steekt daar een stokje voor. What to do?


Bron beeld

Spierpijn is een gevoel van pijn aan een spier. Het kan worden veroorzaakt door een groot aantal verschillende oorzaken. Overbelasting van een spier, wat vaak na een heftige workout het geval is, is één van de meest voorkomende oorzaken van spierpijn.

Er worden twee verschillende soorten spierpijn door sport onderscheiden:
♥ Vroege spierpijn: Dit is een brandend gevoel dat ontstaat tijdens of direct na de training. Deze pijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt.
♥ Verlate spierpijn: Deze variant van spierpijn treedt pas na 24 tot 48 uur na de work-out op. De spieren doen dan pijn en je kunt ze minder goed belasten. De oorzaak van deze vorm van spierpijn zijn microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan.

Spierpijn ontstaat door het ontstaan van melkzuur in de spiervezel en daarna in het bloed door een tekort aan zuurstof. Ook kan een spier zo overbelast zijn, dat er spiervezels gescheurd zijn. Dit klinkt heel ernstig, maar meestal geneest dit gelukkig vrij snel. Als de spiervezels herstellen, worden deze dikker. Je krijgt dus niet meer spieren, maar je spieren worden groter/dikker en daardoor beter zichtbaar. Het is dus niet zo dat je door je buikspieren te trainen, ineens buikspieren krijgt. Die buikspieren zitten er al een tijdje, ze waren voorheen alleen misschien niet getraind. 

Allemaal heel leuk en aardig om te weten wat spierpijn nu precies is en hoe we er aan komen, maar hoe komen we er zo snel mogelijk van af? We willen sporten en we willen zo snel mogelijk van die stomme spierpijn af!

Helaas is er geen wondermiddel tegen spierpijn en is rust en geduld. Spiervezels doen er zo'n 4 tot 7 dagen over om volledig te genezen. Hierna kun je de de spieren weer volledig gebruiken.

Als je vaker dan één à twee dagen intensief wilt trainen in de sportschool, dan is het belangrijk dat je verschillende work-outs doet. Als je veel traint in de sportschool, kun je bijvoorbeeld de ene dag je buikspieren trainen, een andere dag je armen en een volgende je benen, zo geef je je spieren genoeg rust en hoef je niet een paar dagen te wachten totdat de spierpijn verdwenen is.


Bron beeld

Er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om het genezingsproces van je spieren te versnellen:

♥ Eet gezond en gevarieerd en drink genoeg water, als je gedehydrateerd bent zal de spierpijn nog erger worden.
♥ Ice Ice Baby! Icepacks op de zere plekken zorgen ervoor dat de ontsteking sneller afneemt.
♥ Blijf bewegen.. Het is niet de bedoeling dat je de dag na een heftige work-out, direct weer een super heftige work-out doet, dit is zelfs gevaarlijk.. Maar het is wel belangrijk dat je in beweging blijft. Als je stopt met bewegen, veel zit en ligt, zul je verkrampen en dit zorgt ervoor dat het nog langer duurt voordat de pijn weg is. Als je een work-out voor je bovenlichaam gedaan hebt met gewichten, kun je bijvoorbeeld een paar push ups doen om je spieren wat losser te maken. Heb je juist veel spierpijn in je benen? Wandel of jog dan een half uurtje.
♥ Sportmassages zijn helaas niet de goedkoopste optie, maar deze helpen wel de spieren te ontspannen.
♥ Hitte, zoals in een sauna of stoombad helpt ook spierpijn te verminderen. Het zorgt dat stijfheid verdwijnt en helpt je spieren te ontspannen.

Heb jij vaak last van spierpijn na een heftige work-out? Wat doe jij als je last hebt van spierpijn?

Bronnen: Nowloss.com / Wikipedia NL

Laat je inspireren in Pinbook