Health

Spierpijn, what to do?

15

Heb je net een heerlijke work-out gehad, of heb je net een fijn rondje hardgelopen, ben je helemaal in de mood om te sporten.. Word je de volgende dag wakker met enorme spierpijn, die direct de komende drie dagen aan blijft houden. Je hebt nog steeds veel zin om te sporten, maar de spierpijn steekt daar een stokje voor. What to do?


Bron beeld

Spierpijn is een gevoel van pijn aan een spier. Het kan worden veroorzaakt door een groot aantal verschillende oorzaken. Overbelasting van een spier, wat vaak na een heftige workout het geval is, is één van de meest voorkomende oorzaken van spierpijn.

Er worden twee verschillende soorten spierpijn door sport onderscheiden:
♥ Vroege spierpijn: Dit is een brandend gevoel dat ontstaat tijdens of direct na de training. Deze pijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt.
♥ Verlate spierpijn: Deze variant van spierpijn treedt pas na 24 tot 48 uur na de work-out op. De spieren doen dan pijn en je kunt ze minder goed belasten. De oorzaak van deze vorm van spierpijn zijn microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan.

Spierpijn ontstaat door het ontstaan van melkzuur in de spiervezel en daarna in het bloed door een tekort aan zuurstof. Ook kan een spier zo overbelast zijn, dat er spiervezels gescheurd zijn. Dit klinkt heel ernstig, maar meestal geneest dit gelukkig vrij snel. Als de spiervezels herstellen, worden deze dikker. Je krijgt dus niet meer spieren, maar je spieren worden groter/dikker en daardoor beter zichtbaar. Het is dus niet zo dat je door je buikspieren te trainen, ineens buikspieren krijgt. Die buikspieren zitten er al een tijdje, ze waren voorheen alleen misschien niet getraind. 

Allemaal heel leuk en aardig om te weten wat spierpijn nu precies is en hoe we er aan komen, maar hoe komen we er zo snel mogelijk van af? We willen sporten en we willen zo snel mogelijk van die stomme spierpijn af!

Helaas is er geen wondermiddel tegen spierpijn en is rust en geduld. Spiervezels doen er zo'n 4 tot 7 dagen over om volledig te genezen. Hierna kun je de de spieren weer volledig gebruiken.

Als je vaker dan één à twee dagen intensief wilt trainen in de sportschool, dan is het belangrijk dat je verschillende work-outs doet. Als je veel traint in de sportschool, kun je bijvoorbeeld de ene dag je buikspieren trainen, een andere dag je armen en een volgende je benen, zo geef je je spieren genoeg rust en hoef je niet een paar dagen te wachten totdat de spierpijn verdwenen is.


Bron beeld

Er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om het genezingsproces van je spieren te versnellen:

♥ Eet gezond en gevarieerd en drink genoeg water, als je gedehydrateerd bent zal de spierpijn nog erger worden.
♥ Ice Ice Baby! Icepacks op de zere plekken zorgen ervoor dat de ontsteking sneller afneemt.
♥ Blijf bewegen.. Het is niet de bedoeling dat je de dag na een heftige work-out, direct weer een super heftige work-out doet, dit is zelfs gevaarlijk.. Maar het is wel belangrijk dat je in beweging blijft. Als je stopt met bewegen, veel zit en ligt, zul je verkrampen en dit zorgt ervoor dat het nog langer duurt voordat de pijn weg is. Als je een work-out voor je bovenlichaam gedaan hebt met gewichten, kun je bijvoorbeeld een paar push ups doen om je spieren wat losser te maken. Heb je juist veel spierpijn in je benen? Wandel of jog dan een half uurtje.
♥ Sportmassages zijn helaas niet de goedkoopste optie, maar deze helpen wel de spieren te ontspannen.
♥ Hitte, zoals in een sauna of stoombad helpt ook spierpijn te verminderen. Het zorgt dat stijfheid verdwijnt en helpt je spieren te ontspannen.

Heb jij vaak last van spierpijn na een heftige work-out? Wat doe jij als je last hebt van spierpijn?

Bronnen: Nowloss.com / Wikipedia NL

Laat je inspireren in Pinbook

LOVE dit artikel
23 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

15 reacties

 • 4 jaar geleden XKrullenbolletjeX

  @Lottz ik heb precies hetzelfde kan niet normaal traplopen

 • 5 jaar geleden Scar

  @ Lottz, blijven doorgaan. Ik heh die challenge ook gedaan en ben maar in de helft geraakt omdat ik het zo druk heb. Maar na 2 weken zie je echt al een verschil.

 • 5 jaar geleden Lottz

  Ik ben bezig met de squat challenge.. ik zit nu op dag 2 en ik loop alsof ik minstens 80 ben.. iemand tips, aangezien je bij deze challenge 6 x per week traint squats doet en het worden er steeds meer!

 • 5 jaar geleden eef_ven

  Ik mis een SUPER belangrijke TIP: ROLL it out!! Nederland loopt echt achter.

  In de US en Duitsland doen ze niet meer zonder. Je kan naast een 'profi' sportmassage ook een zelfmassageroll gebruiken om je spierpijn te verminderen en je spieren/bindweefsel sneller te laten herstellen. BLACKROLL (.com) , uit Duitsland is de beste. Kwaliteits-/prijs verhouding is goed en werkt als een tierelier. Gebruik de roll voor en na (langer na) het sporten. No pain no gain gaat zeker op.. roll die knopen er gewoon uit. De producten zijn ook prima te gebruiken voor co-ordinatie oefeningen en andere work-outs. Fysio's raden 't aan!!

 • 5 jaar geleden ANONIEM

  mijn fysio zegt altijd: Als je geen spierpijn hebt, heb je niet goed getraint. Sinsdsdien vind ik spierpijn mindet erg, ook omdat ik weet dat het weg gaat.

 • 5 jaar geleden Little_lipglxss

  Spierpijn is inderdaad facking irritant maar er is ook hele goeie spiergel. Dit smeer je op de spieren waar je last van hebt en daarna is het bijna meteen al rustiger. Wat ook helpt is tegen-workouts. Dat klinkt echt nutteloos maar het helpt echt. Als je last hebt van je biceps, doe dan dezelfde workout voor je bovenarmen maar dan op zo'n manier dat je je triceps ermee traint.

  Succes x

 • 5 jaar geleden Loesss X

  warm bad

 • 5 jaar geleden sacha

  Had ik net nodig

 • 5 jaar geleden Eiau

  Spierpijn is nooit niet leuk, maar het geeft wel zo'n gevoel van: Ik heb toch weer lekker goed gesport! Het geeft je een goed gevoel.

 • 5 jaar geleden CL

  Super makkelijk en snel geld verdienen?

  https://www.cash4girls.nl/aanmelden.php?ref=66979

  ik heb al meer dan 20 euro verdient en je hoeft alleen maar mails te lezen!

 • 5 jaar geleden Sandra

  als ik spierpijn heb dan neem ik een lange douche en ga de hele dag lekker onder een deken op de bank liggen en films kijken xD

  Volgende dag heb ik er geen last meer van

 • 5 jaar geleden Nina

  No pain no gain! Ik houd van spierpijn. Vind het een verzadigend gevoel

 • 5 jaar geleden Nina

  @InLoveWithHim

  I agree...

 • 5 jaar geleden InLoveWithHim

  Niet het beste artikel dit. Het eerste herkende ik inderdaad direct van wiki, en andere punten stonden al in andere artikelen. Maar de tips op zichzelf zijn wel goed lijkt me.

 • 5 jaar geleden Landslide

  Een goede cooling-down kan ook een heel stuk schelen

 1. 1