News

We hebben een koning!

Koninginnedag is altijd een feest, maar gister was de feestdag wel heel bijzonder! Koningin Beatrix deed afstand van de troon en gaf het stokje over aan Willem-Alexander. Het was een dag die de geschiedenisboeken in gaat en wij hebben het gewoon meegemaakt! Girlscene blikt terug op de dag dat Willem-Alexander onze koning werd. Kijk je mee?

09.00
De dag begon knallend met 101 saluutschoten vanaf het IJ in Amsterdam om de koningin welkom te heten. Waarom 101 schoten? Omdat 100 staat voor 'heel veel' en ze doen er nog een schot bij om het onbegrensde van het eerbetoon aan te tonen. 

10.07
Koningin Beatrix trad af en is vanaf nu weer prinses Beatrix. Ze tekende de Akte van Abdicatie in de Mozeszaal van het Paleis op de Dam, waardoor Willemm-Alexander automatisch koning van Nederland werd. 

Ook Willem-Alexander zette zijn handtekening onder de Akte van Abdicatie. Daarna moest zijn vrouw Máxima ook een krabbeltje zetten. Daarna ging de akte de tafel rond en tekenden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en dertien ministers.

Daarna was het tijd voor de beroemde balkonscene! Die vond plaats op de bomvolle Dam in Amsterdam. Prinses Beatrix stelde de nieuwe koning aan ons voor. Na luid gejuich bedankte Willem-Alexander zijn moeder voor 33 mooie jaren. Na even wuiven ging prinses Beatrix naar binnen en verschenen de drie prinsesjes op het balkon. 

14.00
Koning Willem-Alexander liep vanuit het Paleis op de Dam naar De Nieuwe kerk. Hij droeg de omstreden hermelijnen koningsmantel. Máxima schitterde in blauw en had een prachtige tiara op. 

14.20
De koning legde zijn eed af. Daarna moesten ook de leden van de Eerste en Tweede Kamer hun eed of belofte afleggen. In de wet staat dat de Kamerleden dat moeten doen, om als volksvertegenwoordiger te laten zien dat je je verbonden voelt met de monarchie en het koningschap. Mensen die niet gelovig zijn zeggen: 'Dat beloof ik' en gelovigen leg de eed af en zeggen: 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig'. 


Een fotomomentje met gasten van over de hele wereld

19.35
Het Koningslied werd dan toch gezongen! Koning Willem-Alexander en koningin Máxima luisterden mee. 

19.50
De koninklijke familie kreeg vanaf een boot allerlei optredens te zien. En er gebeurde iets onverwachts! Tijdens het optreden van DJ Armin van Buuren stapte de familie opeens van de boot af en feestte mee met de DJ. Daarna stapten ze weer netjes op de boot. Als afscheid vlogen er tien F16's, werd er vuurwerk afgestoken en waren er toeterende boten op het IJ. 

Heb jij meegemaakt hoe Willem-Alexander koning werd? Of heb je wat anders gedaan?

Bron: nrc, nos
Bron beeld: reporters

Must reads 👀