Lifestyle

Haaruitval: wat doe je eraan?

Haaruitval, veel meiden hebben er last van. Misschien heb jij er zelf ook wel mee te maken. Je haar wordt steeds dunner of misschien heb je zelfs last van hevig haarverlies. Er zijn verschillende oorzaken van haaruitval en het liefst willen we het voorkomen. Girlscene heeft daarom tips voor jou verzameld wat je moet doen bij haaruitval. 

Een beetje haaruitval is heel normaal. Zo is het heel natuurlijk om vijftig tot honderd hoofdharen per dag te verliezen. Dus schrik niet als er een beetje haar in je haarborstel blijft zitten, of als je een beetje haar verliest tijdens het wassen van je haar. Wanneer je haar echt heel erg dun wordt heb je mogelijk wel last van haaruitval. Lees hier meer over de oorzaken van haaruitval en wat je er tegen doet. 

Oorzaken van haaruitval
Het is belangrijk om de oorzaak van je haaruitval vast te stellen, zodat je weet hoe het probleem ontstaat. Er zijn twee meest voorkomende oorzaken van haaruitval voor vrouwen, namelijk: Alopecia Androgenetica en Telogeen Effluvium. Dit zijn hele moeilijke woorden, daarom leggen we ze hieronder nog even voor je uit.

Alopecia Androgenetica
Als je chronische haaruitval hebt of haar dat steeds dunner wordt, heet dit Alopecia Androgenetica. Je herkent deze vorm van haaruitval als je haar in de loop van een aantal jaar steeds korter en dunner wordt. Op een gegeven moment zie je je hoofdhuid door je haar heen. De precieze oorzaak van deze vorm van haaruitval is nog niet helemaal bekend, maar volgens deskundigen ontstaat het doordat het mannelijk hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Deze omzetting gebeurt met een enzym dat in het talgkliertje van de haarfollikels zit. Dihydrotestosteron laat de haarfollikels verschrompelen, met als gevolg dat er geen haren meer groeien of alleen nog maar dunne haren kunnen groeien. Haarverlies door Alopecia Androgenetica is helaas blijvend en bijna altijd onomkeerbaar.

Deze vorm van haaruitval is erfelijk en je loopt dus meer risico als dit voorkomt in jouw familie. De kans op deze vorm van haaruitval is groter als je ouder bent. Het komt het meest voor bij vrouwen in de overgang (wat een opluchting!). Als je er nu al last van hebt, kun je overwegen om een afspraak te maken met een endocrinoloog of dermatoloog om je te laten behandelen. De anticonceptiepil kan deze vorm van haaruitval vaak stoppen.

haaruitval

Telogeen Effluvium
Als je opeens last hebt van hevige haaruitval heb je waarschijnlijk last van Telogeen Effluvium. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam op een vorm van stress. Door stress verlies je meer dan vijftig tot honderd hoofdharen per dag. Naast stress kan haaruitval ook liggen aan de pil. Als je begint met de pil of stopt met de pil, kun je even last hebben van haarverlies. Als je last blijft houden van haaruitval bij het beginnen aan de pil, moet je erop letten dat je misschien een andere pil moet slikken. Je kunt namelijk het beste een anticonceptiepil gebruiken met een progestageen met weinig androgene eigenschappen.

Andere mogelijke oorzaken van deze vorm van haarverlies:
♥ Medicijnen zoals: bloedverdunners, cholesterolverlagers, antidepressiva
♥ IJzertekort
♥ Te snel gewichtsverlies
♥ Overmatige blootstelling aan de zon
♥ Roken
♥ Hoge koorts  

Wat te doen bij haaruitval?
Naast de eerder genoemde tips tegen haarverlies is het ook belangrijk dat je gezond eet. Als je gezond eet, krijgt je lichaam namelijk precies binnen wat het nodig heeft om gezond en glanzend haar te produceren. De juiste bouwstof voor gezond haar is keratine. Keratine bestaat uit het eiwit cysteïne en dat werkt tegen haaruitval. Cysteïne is een eiwit dat zwavel nodig heeft. Je kunt dus het beste kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel zoals broccoli, kool, paksoi, mosterd, waterkers, asperges, peterselie, knoflook, sperziebonen, boerenkool, zoete aardappel, spinazie, prei, tomaten, erwten en avocado’s. Je kunt ook kiezen voor eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis, noten en eieren aangezien zwavel een bestanddeel is van eiwit. Deze producten werken positief tegen haaruitval. 

Daarnaast schijnt de haarverzorgingslijn van Nioxin ook erg effectief te zijn voor je haar. Het houdt je haar in goede conditie, maar is helaas geen medicijn tegen haaruitval. Er zijn meerdere lijnen en eentje is voor krulhaar. Ook werkt het goed tegen de jeuk en het brandende gevoel waar veel mensen met haaruitval last van hebben. Het is helaas niet goedkoop. Toch benieuwd? Check dan hier de website

Niemand zit te wachten op haaruitval, maar toch houd je het soms niet tegen. Wil je er alles aandoen om je haar in topconditie te houden? Lees hieronder nog een aantal tips om je haar mooi te houden. 

Tips voor mooier haar:
♥ Was je haar niet elke dag.
♥ Slik vitamine B8, meer informatie over welke vitamines je kunt slikken voor haaruitval? Klik dan hier.
♥ Draag je haar vast, zo beschadigt het minder snel. Je kunt het bijvoorbeeld buiten in een staart doen, zodat het niet snel in de war waait.
♥ Drink dagelijks voldoende water.
♥ Kam je haar niet te vaak. Als je haren nat zijn, is de hoofdhuid week, waardoor je je haar veel gemakkelijker uit de hoofdhuid kamt. Bovendien is nat haar veel kwetsbaarder en dus makkelijk te beschadigen.
♥ Was je haar niet te heet.
♥ Verf je haar niet te vaak.
Föhn je haar op een koele stand.

Beeld: iStock | Bron: leeftijdlozeschoonheid.nl, ahealthylife.nl