Designers onder de loep: Elie Saab

Fashion door Redactie

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Elie Saab.

elie saab

Elie Saab

Elie Saab wordt in 1964 geboren in Beiroet. Hij weet al op jonge leeftijd dat hij later modeontwerper wil worden en besteedt dan ook een groot deel van zijn jeugd aan het ontwerpen en maken van jurken. Op zijn zeventiende vertrekt hij naar Parijs om daar het vak te leren, maar na een jaar keert hij alweer terug om in Beiroet zijn eigen atelier te openen. Zijn supervrouwelijke, chique jurken zijn vanaf het begin een doorslaand succes in het Midden-Oosten. De combinatie van Arabische en Europese elementen zorgt ervoor dat prinsessen van over de hele wereld naar hem toe komen voor hun avond- en bruidsjurken. Zijn modeshows in Beiroet trekken dan al veel Arabische pers en allemaal zijn ze laaiend enthousiast over de jonge ontwerper.

elie saab

Bruidsjurken uit de couturecollecties van Elie Saab

De populariteit van Elie neemt ook in het buitenland steeds meer toe, waardoor hij in 1990 naar een groter atelier verhuist. Daarnaast geeft hij exclusieve modeshows in Europa. In 1997 wordt Elie als enige niet-Italiaanse ontwerper uitgenodigd door het Camera Nazionale della Moda, een organisatie die normaal gesproken alleen Italiaanse ontwerpers ondersteunt. Dit zorgt ervoor dat hij vanaf dan zijn couturecollecties showt in Rome tijdens Alta Moda Fashion Week.

elie saab

Jurken uit de ready-to-wear collecties van Elie Saab

Een jaar later showt Elie ook zijn eerste ready-to-wear collectie in Milaan, een meer draagbare lijn waar nog steeds de couture-invloeden duidelijk in zijn terug te vinden. Ook deze show krijgt zeer positieve reacties en de bestellingen van over de hele wereld stromen al snel binnen. Door al dat succes kan hij in 2000 zijn eigen winkel openen in Parijs. Drie jaar later wordt hij uitgenodigd door het prestigieuze Chambre Syndicale, wat betekent dat hij vanaf dan bij het kleine gezelschap ontwerpers hoort die échte couturecollecties ontwerpen. Vanaf dan showt hij al zijn collecties alleen nog maar in Parijs en wordt dit, naast Beiroet, zijn vaste woonplaats. Hier woont hij met zijn vrouw Claudine en hun drie zoontjes.

elie saab

Elie Saab en zijn vrouw Claudine

Bij het grote publiek breekt Elie door als Halle Berry in 2002 een jurk van hem draagt naar de Oscaruitreiking, waar ze een Oscar wint voor beste actrice. Vanaf dan verschijnt de ene na de andere actrice in een van Elie’s creaties, waaronder Angelina Jolie, Beyoncé, Christina Aguilera en Diane Kruger. In 2005 trouwt Sylvie van der Vaart in een jurk van Elie Saab. Ook kleedt hij verschillende royalties, zoals de om haar kledingstijl geroemde koningin Rania van Jordanië.

elie saab

Halle Berry tijdens de Oscars in 2002, in een Elie Saab jurk

elie saab

Diane Kruger, Mischa Barton en Beyoncé in een Elie Saab jurk

elie saab

Koningin Rania in Elie Saab

Door Britte