Lifestyle

Interview: studiekeuze (part II)

Nu de examens voor de deur staan, is het handig om goed in het achterhoofd te houden waar je het nou eigenlijk voor doet: die fantastische, interessante en boeiende opleiding of studie die je na je middelbare school wil gaan doen. Voor sommigen is het al jaren duidelijk welke vervolgopleiding bij hen past, anderen zijn er pas sinds vorige maand achter – of nog helemaal niet. Hoe denken de examenkandidaten op Girlscene erover? 

Welke verwachtingen hebben zij van het “leven na de middelbare”? Hoe zijn zij erachter gekomen welke opleiding bij hen past? In de komende weken een serie interviews met een aantal meiden die dit jaar examen doen. In november/december zullen we hen nogmaals het vuur aan de schenen leggen, om te zien wat er van hun plannen geworden is.


Bron

Naam: Kim
Studiekeuze: Engelse Taal en Cultuur

Welke opleiding wil je volgend schooljaar gaan doen?
Engelse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Waarom heb je daarvoor gekozen?
Mijn keuze veranderde steeds, tot ik begin dit schooljaar dacht 'hee, Engels, dat is misschien wat voor mij!'. Heel raar, want in de 4e klas ging ik al naar een open dag van de UU en heb ik ook zo'n voorlichting bijgewoond en ik vond het wel tof, maar ik had Engels nooit overwogen als serieuze studie. Geen idee waarom, het kwam gewoon nooit in me op. Ik wilde altijd mensen helpen, dus ik keek naar psychologie, maatschappelijk werk, de (academische) pabo etc. Dit jaar bedacht ik me pas 'Ik vind lezen helemaal geweldig, ik vind het Engels leuk, ik zou er wel meer over willen weten!' en toen ik heel veel informatie op had gezocht en meeloopdagen had in Leiden en Utrecht, wist ik het zeker: Dit is wat ik wil! Toen was het nog kiezen voor de stad, maar Utrecht heeft gewoon mijn hart gestolen, dus heb ik mijn hart maar gevolgd. 🙂

Heb je al enig idee wat je na je bachelor wil doen/welk beroep je later wil?
Eigenlijk nog niet. Maar dat vind ik het mooie aan een universitaire studie, dat je wordt opgeleid in een wetenschap. Ik dus in het Engels, en alles wat daarmee te maken heeft. Met keuzevakken, een minor en een master kan ik de kant bepalen die ik op wil. Nu zit ik te denken aan de journalistiek of uitgeverij, maar het onderzoek lijkt me ook interessant! Helaas vinden studenten van ETC niet snel een aansluitende baan op niveau, maar ik neem aan dat ik uiteindelijk wel op mijn plek terechtkom!

Wat vind je van de stad waar je gaat studeren? Heb je dat meegenomen in je keuze? Ga je ook op kamers of nog niet?
Zoals ik al zei, heeft Utrecht mijn hart gestolen! Het is een leuke studentenstad met een fijne sfeer, en ik voel me er gewoon thuis. De andere steden waar ik dit kan studeren waren me te massaal (Amsterdam), te ver weg (Groningen), niet goed aangeschreven (Nijmegen) of toch niet zo mijn ding (Leiden). Ik wil heel graag op kamers, zo snel mogelijk, maar aangezien het heel moeilijk is om in Utrecht een kamer te vinden, neem ik aan dat ik nog eerst een tijdje heen en weer zal moeten reizen, wat ik niet heel erg vind. Als ik vroeg college heb, kan ik altijd logeren bij vriendinnen die al in Utrecht studeren! 

Waar zie jij jezelf over tien jaar?
Dit is altijd zo'n vraag waarbij ik denk "weet ik veel!”. Ik hoop vooral dat Engels echt míjn studie blijkt te zijn, en dat ik afgestudeerd ben en een baan heb die mij gelukkig maakt. Geen idee waar ik woon, misschien in Nederland, misschien in het buitenland, samen ben met de liefde van mijn leven, haha. Het komt erop neer dat ik gelukkig wil zijn, en ik ben de enige die dat waar kan maken. Ik laat je over 10 jaar wel weten waar ik ben!

Welke verwachtingen heb je van je opleiding?
Als mensen horen dat ik Engels wil studeren, zeggen ze vaak "Dan moet je toch heel veel lezen?" met een negatieve toon. Maar ik hoop het! Ik ben dol op lezen, en ik hoop dat ik al die klassiekers mag gaan lezen en analyseren. Verder hoop ik veel te leren over hoe de taal in elkaar zit, en wil ik goede academische vaardigheden ontwikkelen. Ik verwacht vooral dat ik op deze opleiding veel zal leren. 

Wat vind jij het belangrijkste van studeren en je studententijd?
Vooral het studeren dus. Ik wil dingen leren! Het moet natuurlijk ook gezellig zijn, dus ik vind het vooral belangrijk dat ik een goede balans kan vinden tussen het leren en het genieten. Verder wil ik ook veel leuke, interessante mensen ontmoeten, en naar het buitenland!


Bron

Naam: Jasmijn
Studiekeuze: lerarenopleiding Nederlands

Welke opleiding wil je volgend schooljaar gaan doen?
De lerarenopleiding Nederlands! Ik dacht vorig jaar nog heel zeker te zijn van de opleiding Social Work (combinatie van SPH en MWD). Toen heb ik nog een tijdje getwijfeld over de Hogere Juridische opleiding.. Uiteindelijk is het toch de lerarenopleiding geworden. 

Waarom heb je daarvoor gekozen?
Het is mijn droombaan om betaald te krijgen terwijl ik mensen op hun spellingfouten wijs. Verder houd ik ontzettend van lezen (vooral Nederlandse literatuur) en schrijven. Het beroep leraar lijkt me ook heel erg leuk! Voor de klas staan lijkt me erg gezellig en is iedere dag weer anders. 

Heb je al enig idee wat je na je bachelor wil doen/welk beroep je later wil?
Na mijn bachelor zou ik graag mijn master voor eerste graad docente willen halen. Heel misschien dat ik daarna nog een opleiding Engels ga doen, maar dat zie ik dan wel. 

Wat vind je van de stad waar je gaat studeren? Heb je dat meegenomen in je keuze? Ga je ook op kamers of nog niet?
Ik ga naar Sittard (niemand kent dit, uiterst puntje in Zuid-Limburg). Sittard is voor mij een kwartiertje met de bus (ik hoef dus ook niet op kamers, .lekker goedkoop!). Het schoolgebouw ligt naast het theater en op 5 minuten lopen van het centrum en het station. Ideaal dus!

Waar zie jij jezelf over tien jaar?
Ik zie mezelf als lerares Nederlands voor de klas staan. Misschien geef ik wel les in Amsterdam, of in een andere grote stad. Ook kan ik (door het doen van een minor in Engels) les gaan geven op internationale scholen. Dat lijkt me ook ontzettend tof!

Welke verwachtingen heb je van je opleiding?
Ik verwacht dat het erg veel lezen gaat worden. Ik weet al dat de opleiding 50% Nederlands is en 50% 'het zijn van een leraar'. Ik heb zo het idee dat de mensen ook wel leuk zijn. De lerarenopleiding Nederlands wordt in verhouding tot Geschiedenis en Engels helemaal niet vaak gekozen. Vorig jaar zijn er maar 20 leerlingen begonnen aan hun eerste jaar. 

Wat vind jij het belangrijkste van studeren en je studententijd?
Het moet vooral een gezellige tijd zijn. Ik vind het belangrijk dat ik een stukje zelfstandiger ga worden en dat ik het vooral naar mijn zin ga hebben!


Bron

Naam: Nikki
Studiekeuze: Kunstmatige Intelligentie

Welke opleiding wil je volgend jaar gaan doen?
Bachelor kunstmatige intelligentie (WO).

Waarom heb je daarvoor gekozen?
Eerlijk gezegd keek ik gewoon door lijsten van studies heen op de websites van universiteiten om me alvast te oriënteren toen ik in 4VWO zat. Ik heb altijd iets met informatica en dergelijke gehad, maar dat leek me net wat te technisch. De naam van de studie klonk wel interessant, zeker omdat ik eigenlijk helemaal niks zag wat me aansprak, en toen ik het door ging lezen klonk het perfect voor mij. Dat werd bevestigd na een hele reeks open dagen, proefstudeerdagen en meeloopdagen (je kan het nooit zeker genoeg weten!). Je gaat intelligente systemen bedenken, denk bijvoorbeeld aan een kassasysteem of de kaartjesautomaat van NS, waarvoor je dus wel programmeren en wiskunde nodig hebt, maar deze systemen moeten makkelijk te begrijpen zijn voor mensen en met ze kunnen samenwerken (of in het geval van robotica, zelfs lijken op een mens). Hiervoor moet je dus ook de denkwijze van mensen gaan bestuderen, dus krijg je ook een deel psychologie, maar de communicatie tussen je systeem en de mens moet ook goed verlopen, daarvoor krijg je weer linguïstiek. Zelf ben ik niet iemand die zich meteen helemaal op één vak wil vastpinnen en met zo’n breed scala aan vakken en specialisatiemogelijkheden is dit dus de ideale optie voor mij, want dan kan ik binnen deze studie nog flink variëren.

Heb je al enig idee wat je na je bachelor wil doen/welk beroep je later wil?
Na mijn bachelor wil ik sowieso eerst de aansluitende masteropleiding Artificial Intelligence gaan doen, al kan het natuurlijk nog zijn dat ik er later in mijn bachelor achter kom dat ik liever een iets andere master ga doen. Maar tot nu toe is dit mijn plan! Hiervan hoop ik misschien ook een deel in het buitenland te gaan doen, het laatste jaar bestaat namelijk grotendeels uit een stage en een scriptie dus dit is makkelijker ergens anders te doen dan als je opeens een deel van je leerstof toch op een andere manier gaat krijgen. Wat voor beroep ik uiteindelijk hiermee ga uitoefenen weet ik totaal niet. Er zijn enorm veel mogelijkheden om aan de slag te gaan, je kan bij elk bedrijf met een systeem of wat een systeem nodig heeft aan de slag, maar je hoeft je niet eens per se bezig te houden met informatica. Door de psychologische en taalkundige vakken kun je ook prima andere beroepen kiezen.

Wat vind je van de stad waar je gaat studeren? Heb je dat meegenomen in je keuze? Ga je ook kop kamers of nog niet?
Ik ben van plan om deze opleiding te gaan volgen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar kwam ik sowieso al met enige regelmaat dus het is een vertrouwde stad voor me, maar dat heb ik geprobeerd niet al te veel mee te laten wegen. Ik heb meer gekeken naar de verschillende accenten die ze leggen binnen de opleiding, want dit verschilt vaak per locatie. Zo werd er in Utrecht vrij veel aandacht besteed aan filosofie en taalkunde, terwijl er in Nijmegen een sterk psychologische benadering aan de opleiding zit. Maastricht was ook nog een optie geweest als de toelatingseisen anders waren (ik heb geen wiskunde B gehad), en bovendien beviel het systeem van werken me daar totaal niet. Het toeval wil ook nog dat Nijmegen de best bereikbare universiteit voor mij is, waardoor ik vrij makkelijk met de trein op en neer kan. Voorlopig ga ik dus ook nog niet op kamers zolang de afstand nog te bereizen is, al sta ik wel ingeschreven voor als ik het toch nodig ga vinden.

Als je een lotingsstudie of andere studie met speciale eisen doet: hoe groot schat je je kans ingeloot/toegelaten te worden?  Of ben je al toegelaten?
Over toelating en dergelijke hoef ik me niet druk te maken, er is geen numerus fixus en dus ook geen vervelende loting of andere toelatingsprocedure. Wel ga ik me buiten de gewone bachelor nog opgegeven voor het speciale Honoursprogramma in het propedeusejaar. Hieraan mag een select groepje bestaande uit de beste studenten deelnemen. Je leert geen extra moeilijke stof over je opleiding, maar je gaat kritisch kijken naar de ontwikkelingen en berichtgeving in de media en wetenschap. Dit kan een grote aanvulling zijn op je normale opleiding, staat sowieso mooi op je CV, je kunt er al mee gaan netwerken en bovendien ontwikkel je jezelf natuurlijk en leer je kritisch naar de wereld kijken. Voor dit programma krijg ik ergens nadat ik me inschrijf ook een sollicitatiegesprek, dus ik hoop dat ik toegelaten word! Als dat zo is dan kan ik hiermee ook makkelijker naar het ‘echte’ honoursprogramma doorstromen in de rest van de bachelor.

Waar zie jij jezelf over tien jaar?
Over tien jaar hoop ik toch wel al redelijk op gang te zijn in mijn carrière. Natuurlijk is het als starter al moeilijk genoeg om iets te vinden, laat staan ook al te gaan groeien, maar ik geloof dat er met deze opleiding wel genoeg plaats is voor mij op de arbeidsmarkt. Omdat ik nog geen idee heb welk beroep ik precies wil gaan doen heb ik verder nog een vrij vaag beeld, maar het zou wel leuk zijn als iets wat ik straks bedenk opeens de uitvinding van de eeuw blijkt te zijn!

Welke verwachtingen heb je van je opleiding?
Heel specifieke verwachtingen van mijn opleiding heb ik nog niet. Ik denk wel dat de vakken goed gaan aansluiten bij mijn interesses en dat ik ze ook wel redelijk aankan. Mocht het nou toch niet bevallen dan heb ik nog altijd een plan B klaarliggen, maar ik hoop toch dat ik het nooit hoef te gebruiken. Verder denk ik ook dat het vooral heel gezellig gaat worden, in vergelijking met andere opleidingen zijn we maar een klein groepje, en het aantal andere meisjes wordt ook nog een leuke verrassing want dat blijkt nogal uiteen te lopen. Ik ben ook van plan om me aan te sluiten bij de studievereniging, daar zit je met zo’n beetje de hele opleiding in en dan kun je ook met andere jaarlagen nog meedoen aan leuke activiteiten en studiereizen.

Wat vind jij het belangrijkste van studeren en je studententijd?
Ik denk dat ik het, in tegenstelling tot veel andere studenten, vooral belangrijk vind om mezelf te ontwikkelen en te leren kennen en het niet alleen maar lang leve de lol gaat zijn. Dat betekent absoluut niet dat ik de hele dag met mijn neus in de boeken ga zitten, dat kan ik ook helemaal niet. Voor mij houdt het meer in dat ik goed kan worden in een vak waar ik me graag mee bezighoud, dat ik vaardigheden opdoe waar ik nog veel aan ga hebben en dat ik op mijn eigen manier naar de wereld leer kijken. Maar om jezelf te ontwikkelen moet je ook echt wat meekrijgen van het studentenleven. Lol moet er ook zijn, dat hoort gewoon bij je studententijd. Als je jezelf alleen maar opsluit, enkel focust op je studie en je geen ruimte maakt voor leuke dingen dan heb je niks om op terug te kijken, zelfs als je van tevoren denkt dat dat toch niks voor jou is. Ook al ben ik niet zo’n feestbeest, ik ga gewoon naar de maandelijkse borrels. En de wekelijkse. En die daar tussendoor.


Bron

Wat ga jij studeren?

Door Fabienne