Lifestyle

10 ideeën met planken

In bijna elke slaapkamer is wel een boekenkast te vinden. Je kunt natuurlijk voor een simpele Billie-boekenkast gaan, maar je kunt ook een originele variant maken. Laat jouw boeken (en andere frutsels) shinen in je gecreëerde boekenkast van planken! Hier vind je 10 stylingideeën.


1. Steigerhout

Steigerhout is lekker stoer en bovendien niet duur. Bekleed een wand met dit hout en je hebt meteen veel sfeer in je kamer! Plaats planken steigerhout tegen de muur en schroef een paar planken horizontaal vast. Zo heb jij je eigen steigerhoutwand/boekenkast!


2. Behang

Behang de planken! Koop wat behang bij bijvoorbeeld de Praxis, of vraag wat mensen of zij misschien behang overhebben. Een mix van verschillende behangetjes -zoals op de bovenstaande foto- geeft een heel leuk effect, maar als je het liever rustig houdt kun je het ook bij een behangetje houden.


3. Stof

Je kunt een plank niet alleen behangen, maar ook bekleden! Op de bovenstaande foto is de boekenkast bijvoorbeeld gemaakt van jeansstof. De stof is vastgezet met nietjes. Patronen, effen, knalkleuren, pailletten: je kunt het zo simpel en zo gek mogelijk maken als je zelf wil! 


4. Ladder

Wie zegt dat je alleen een ladder nodig hebt voor het klussen? Je kunt hem ook prima gebruiken als onderdeel van een boekenkast!


5. Scheef

Ga voor scheve planken voor een speels en sfeervol effect! Er kunnen misschien niet zoveel dingen op staan als op een rechte plank, maar je kunt er je dierbaarste of mooiste boeken/bezittingen een mooi plekje mee geven. 


6. Rollend

Voor deze moet je je handen uit de mouwen steken, maar dan heb je ook wat! Met de wieltjes eronder is deze rollende 'boekenkast' ook erg handig! Bekijk hier hoe je het moet maken. 


7. Kastjes

Je kunt planken stapelen op kastjes voor een speels effect. Als je tevreden bent met de stapel, dan kun je de plank vastschroeven aan de kistjes of kastjes. Handig: je kunt ook (minder mooie) spullen in de kastjes kwijt! 


8. Hangend

Ooit een hangende boekenkast gezien? Bij deze! Jouw boeken komen mooi tot hun recht en je hebt een echte eyecatcher voor in je kamer. En jij kunt hem zelf ook maken. Kijk hier voor de uitleg. 


9. A-symmetrisch 

Een boekenkast saai? Nee hoor! Koop planken in verschillende maten en bevestig ze op gevoel, dan ziet het er lekker nonchalant uit. Begin onderaan met bevestigen, dan kom je altijd goed uit. Bedenk wel even wat je kwijt wil; als je bijvoorbeeld van plan bent om een plant of vaas neer te zetten, laat dan de ruimte erboven leeg. 


10. Touw

We hebben je al de hangende boekenkast laten zien. Dit is een leuke, kleine variant. Hij neemt niet veel ruimte in en is dus ideaal voor een kleine (studenten)kamer. Misschien niet voor de dikste boeken, maar tijdschriften of fotolijstjes kunnen er makkelijk op. 

Welk stylingidee met planken vind jij het leukst?

Bron: vtwonen, buzzfeed

Must reads 👀