Lifestyle

DIY: decoratieve plank als wanddecoratie

Een plank als wanddecoratie is niet alleen functioneel, maar ook nog eens ontzettend stylish! Je kunt natuurlijk kant en klare planken kopen om aan je muur te bevestigen, maar hoe leuk is het om je eigen, unieke wanddecoratie te maken?! Hier lees je hoe het moet.

Zit je met het probleem dat je geen boeken meer kwijt kunt, omdat al je lades en boekenkasten al bomvol zijn? Ga dan de hoogte in! Je kunt hele leuke planken aan je muur bevestigen, wat niet alleen erg functioneel, maar ook heel leuk is! Lees hier hoe je zelf een decoratieve plank maakt en bevestigt aan de muur. 

Plank
Bron: homedepot.ca

Wat heb je nodig?

♥ Een plank
♥ Potlood
♥ Hout om de decoratie uit te zagen
♥ Schuurmachine/schuurpapier
♥ Draadtangen en schroeven
♥ Boormachine
♥ Verf
♥ Kwasten
♥ Zaag
♥ Lijmklem  
♥ Houtlijm

De plank is ook leuk om boven je deur te hangen. Meet dan wel eerst de breedte van de deur en de kozijnen, zodat de plank precies mooi boven de deur uit komt. Zaag vervolgens de plank op maat. Dit kun je eventueel ook bij een bouwmarkt op maat laten zagen.  

Teken vervolgens met potlood op het hout een motief voor de beugels (zijkanten van de plank). Belangrijk is dat je de afstand opmeet tussen de plank en de muur, zodat het perfect past. Zaag vervolgens het figuur uit. Nu kun je aan de slag met het schuren van het hout. Je kunt dit met een schuurmachine doen, of met schuurpapier. 

Planken
Bron: Pinterest

Als al het de plank en de beugels hout goed zijn geschuurd kun je beginnen met verven. Zorg dat je eerst een grondlaag aanbrengt voordat je het hout in de kleur verft die je wilt hebben. Laat alles vervolgens goed drogen voordat je gaat beginnen met het vastzetten van de onderdelen.  

Lijm, als de verf opgedroogd is, de beugels aan de plank vast en zet het vast met een lijmklem. Voor extra stevigheid kun je de beugels ook nog vastschroeven aan de plank. Als de beugels goed vastzitten aan de plank, is het tijd om de plank aan de muur te bevestigen. Teken op de wand een horizontale lijn, op de plaats waar de plank moet komen. Boor vervolgens gaten van ongeveer 9 cm diep. Bij het boren is het belangrijk dat je niet volkomen horizontaal boort, maar dat je het gat boort met flauwe hoek naar beneden. Zorg vervolgens dat je de gaten goed schoonmaakt met behulp van een stofzuiger en lijm, of draai, vervolgens de draadstangen erin.  

Voorbeeld
Bron: klus-info.nl

Leg vervolgens de plank op de draadstangen en teken een lijn aan de onderkant op de plaats van de draadstangen. Haal de plank er vervolgens weer vanaf en teken de lijntjes door naar de achterkant zodat je weet waar de gaten moeten komen. De diameter van de gaten in de plank moet groter zijn dan die van de draadstangen. Schuif de plank op de draadstangen en jouw wanddecoratie is af! Je kunt voor de zekerheid de plank met wat lijm op de draadstangen bevestigen. Nu kun je er leuke spulletjes op zetten!

Planken
Bron: Pinterest

Wat vind jij van deze wanddecoratie?  

Bronnen: homedepot.ca, klus-info.nl

Must reads 👀