Lifestyle

Behangen doe je zo!

Eindelijk is het zover, je gaat op kamers of misschien ga je al samenwonen! Ontzettend leuk, want je kunt je nieuwe kamer/huis helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Dat wordt klussen! Het juiste behang doet al een hoop voor een ruimte, maar hoe behang je eigenlijk? Girlscene heeft voor jou wat handige tips op een rijtje gezet zodat jij goed kunt behangen. We don't need a man!

Allereerst zoek je natuurlijk een leuk behang uit waar je de kamer mee wilt behangen. Let wel op: kleuren en patronen zijn leuk, maar je kunt dit wel snel zat zijn. Voordat je gaat behangen zijn er een aantal stappen die je moet volgen:  

♥ Controleer of de behangrollen een gelijk aanmaaknummer hebben, verschillende aanmaaknummers kunnen namelijk een kleurverschil tot gevolg hebben.
♥ Rollen controleren op fouten. Doe dit meteen nadat je het behang hebt gekocht, zodat je er nog op tijd mee terug kunt gaan.
♥ Maak minimaal een uur van tevoren het behanglijm klaar.

Wat heb je nodig?
♥ Behangtafel
♥ Behanglijm
♥ Emmer
♥ Een loodlijn
♥ Borstel om het behang met behanglijm in te smeren
♥ Borstel om het behang mee aan te drukken
♥ Aandrukspaan
♥ Potlood
♥ Roerspaan/garde  

Voordat je begint met behangen is het handig om te weten dat er verschillende behangsoorten zijn die je dus ook op een andere manier moet behangen. Zo is er behang met een vliesrug of behang met een papieren rug. Hieronder vind je voor allebei de soorten een uitleg. 

Behang
Bron: Pinterest

Behang met een vliesrug
Voor behang met een vliesrug is het belangrijk dat je de muren in lijmt met speciale behanglijm. Knip de banen vooraf op maat en breng het behang direct aan op de muur. Druk het behang aan met een borstel en eventueel (aandruk-)roller.  

Behang met een papieren rug
Knip de banen op de juiste lengte en neem een extra marge van 5 tot 10 cm. Als je behang hebt met patronen, moet je de banen tegen elkaar leggen en baan voor baan afsnijden. Zo lopen de patronen mooi in elkaar over. Lijm vervolgens het behang in met behanglijm. Smeer de banen vanuit het midden in en vergeet de zijkant niet mee te nemen! Als je de hele baan hebt ingesmeerd met lijm, vouw je de baan vanuit het midden om en rol je de dichtgeslagen baan vervolgens op. Zo kan de behanglijm inweken. Hoelang de lijm moet inweken ligt aan het type behang. Meestal is dit tussen de 3 en 15 minuten, volg gewoon de richtlijnen op het etiket van de rol.  

Tijdens het inweken worden de banen breder, maar aan de muur heeft het behang juist de neiging om te krimpen. Je voorkomt het krimpen door goede behanglijm te gebruiken die sterk genoeg is aangemaakt. Een te korte inweektijd zorgt voor bubbeltjes in het behang, maar een te lange inweek tijd veroorzaakt juist opkrullende kanten. Let er dus goed op dat je de aanbevolen inweektijd gebruikt en laat ook alle banen even lang inweken. 

Behang
Bron: Tumblr

Behangen
Voor het behangen is het handig als je een loodlijn aanbrengt bij elke eerste baan en elke hoek. Dit is vooral handig als je met patronen werkt, omdat je de patronen zo het mooist in elkaar kunt laten overlopen en uiteindelijk een strakke muur krijgt. Laat het onderste deel van de baan dichtgevouwen en bevestig het bovenste deel met twee handen aan de muur, met een klein beetje overlap tegen het plafond. Wrijf het behang met een behangborstel licht in. Als je het te hard inwrijft wordt het papier uitgerekt en heb je kans op open naden.  

Gebruik voor het verwijderen van lijmresten op de voorkant van het behang een vochtige spons. Wacht hier niet te lang mee, maar haal het er direct af. Als je dit niet doet heb je kans dat het er niet meer af gaat. Gebruik voor de kanten van het behang alleen bij gladde papieren- of vinyl behang een aandrukroller. Tot slot snijd je het behang aan de onderkant af door een behangspatel tegen de plint te houden, waardoor je vervolgens gemakkelijk met een afbreekmesje daarlangs kunt snijden. Het mesje moet je na maximaal 4x snijden afbreken. 

Behang
Bron: Facebook

Overige tips:
♥ Een te hoge temperatuur bij het laten drogen van het behang veroorzaakt spanning op de bovenlaag, waardoor deze krimpt en open naden geeft.
♥ Bij een te lage temperatuur heb je kans op plooitjes en verkleuring in het behang.
♥ Om krimpen te voorkomen kun je beter geen deuren of ramen openzetten tijdens het behangen.  

Wat voor behang heb jij op jouw kamer? En misschien heb je zelf nog tips die je wil delen?

Bronnen: homedepot.ca, kleurjewoning.nl, debehangsite.nl