Lifestyle

Toffe opleiding: International Communications

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Maaike met haar tofste opleiding ever: International Communications.

International Communications is een studie van Arnhem Business School, deel van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het is een volledige Engelstalige studie, en één van de 5 studies van Arnhem Business School (International Business & Management Studies, Finance & control, Logistics, Human Resource Management en Communications). Het is de ‘perfecte’ studie voor de internationaal georiënteerde creatieveling.

Wat Communications nou precies inhoudt blijft lastig te verwoorden, vooral omdat het zo breed is. Zo leer je hoe je de reputatie van een bedrijf opbouwt met Public Relations (mijn favoriet), hoe je een merk goed op de markt zet bij Branding, maar ook hoe je een marktonderzoek moet doen. En dit allemaal in het Engels! Ongeveer 30% van de studenten op Arnhem Business School is Nederlands, de rest komt vanuit de hele wereld. Er zitten studenten uit Duitsland, China, Honduras, Mexico, Spanje, Letland, Rusland, Australië en ga zo maar door.  

Communicatie

Eerste jaar
Het eerste jaar is een gezamenlijk jaar, met alle studies bij elkaar. In het begin vond ik dit maar vervelend, waarom zou ik hetzelfde moeten leren als de studenten van Finance? Nu ik het eerste jaar gehad hebt, valt dit heel erg mee. Op deze manier kom je veel meer andere mensen tegen (connecties voor later, erg belangrijk!) en leer je meteen met andere disciplines omgaan. Daarnaast is het ook altijd goed om een basis te hebben en zijn er wel een aantal vakken meer gericht op Communications.  

In het diepe
Communications is een echte projecten studie. In het eerste jaar word je direct in het diepe gegooid met een groot project. Dit is ook meteen het heftigste project van de studie (behalve je afstudeeropdracht, maar daar kan ik nog niks over zeggen gezien ik pas een tweedejaarsstudent ben). Zoals echte studenten betaamt, zal je het project uitstellen tot een paar weken voor de deadline, waarna je 800 uur werk in 2 weken moet proppen. Omdat het in groepsverband is kan het emotioneel vrij hoog oplopen en het stresslevel is geen grapje. Vaak zijn er ook prijzen verbonden aan de grote projecten, zo heb ik in totaal al zeker 300 euro aan prijzengeld binnengehaald in 2 jaar! Het tweede jaar bevat de meeste projecten. Al deze projecten hebben helaas ook een nadeel: alle deadlines zijn rond hetzelfde moment, dus stress is gegarandeerd. Maar ze hebben ook een voordeel: de tentamenperiode is net vakantie!  

Communicatie

Strikt
Er zijn geen zware toelatingseisen verbonden aan deze opleiding. Je hebt een havo-diploma nodig en je moet wiskunde A of B hebben gehad in je vakkenpakket. Het eerste jaar halen is een ander verhaal. Ongeveer 40% van de eerstejaars haalt het niet, dit ligt vooral aan de manier van studiepunten halen. We hebben blokken, en als je één vak onder de 4.0 in het blok hebt, of je staat gemiddeld lager dan een 5.5 in het blok haal je de studiepunten van het hele blok niet. Zelf vind ik dit een positief aspect van de studie. Het forceert je om toch je best te doen op vakken die minder leuk zijn (maar wel nodig). Dit klinkt gemeen, maar het is ook handig voor het tweede jaar. Door de vele groepsprojecten, is het heel vervelend om het ongemotiveerde mensen te zitten. In het eerste jaar zijn deze mensen vaak al van de opleiding af.  

Student Association
Omdat zo’n groot deel van de studenten uit het buitenland komt, woont bijna iedereen op zichzelf en kennen ze niemand hier. Zelf ben ik ook in Arnhem op kamers gegaan, dus kende ik ook nog niemand. Dit maakt het zoveel makkelijker om contact te maken. Arnhem Business School is vrij klein, en bijna iedereen kent elkaar. Er zijn veel feesten in de gebouwen waar alleen studenten van onze school zitten, en je komt echt in een community terecht. Daarnaast organiseert de International Student Association (ISA) ook veel feesten en activiteiten. Zo is er aan het einde van het tweede semester een ‘boatgala’. Tijdens dit gala vaar je op de Rijn en het is eigenlijk een soort ‘Hello, Goodbye’. Veel mensen komen vlak voor dit gala net terug van hun ‘year abroad’, of gaan bijna weg. 

PR

Year Abroad
De opleiding heeft wel een vereiste: Je moet aan het einde van de opleiding tenminste 3 culturen hebben ervaart (als dit financieel mogelijk is, anders valt er altijd te overleggen). Hier hoort je eigen cultuur bij (Nederlands), maar ook 2 andere. Ben je al een jaar in het buitenland geweest? Dan hoef je maar naar 1 ander land. Het wordt wel aangeraden om zo veel en zo ver weg mogelijk te gaan. De opleiding is als volgt ingedeeld: A en B cluster zijn het eerste jaar, dus het jaar met de andere opleidingen. Daarna krijg je C en D cluster, dit is het tweede jaar. Hier ga je dieper op de Communications stof in, en doe je een project voor een echte klant. Dan kom het derde jaar: E en F cluster.

E cluster is je minor, maar wordt meestal benoemt als Study Abroad. Arnhem Business School heeft partneruniversiteiten over de hele wereld, en hier kan je dus een half jaar studeren. Pas wel op: er zijn maar een aantal plekken per universiteit. Als er meer aanmeldingen dan plekken zijn wordt er gekeken naar de cijfers van het eerste jaar en je motivatie. F cluster is je stage. Deze kan je ook over de hele wereld doen en je wordt aangemoedigd om dit ook in het buitenland te proberen. E en F cluster kan je omdraaien. Dus eerste je stage en daarna je Study Abroad is geen probleem.  

Study abroad

Let’s study&party!
Zelf vind ik het echt een goede studie. Niet alleen is de studie heel leuk, de mensen eromheen zijn nog veel leuker! Dus ben jij stressbestendig? Wil je graag naar het buitenland en in een multiculturele omgeving studeren en leven? Neem dan zeker een kijkje!  

Wat vind jij van International Communications, de toffe opleiding van Maaike?

Wil jij net als Maaike dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Maaike
Bron beeld: Maaike