Real life

Girls issues: Vriendschap via internet

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag een meisje dat een vriendinnetje via internet ontmoet heeft. Ze heeft haar nog nooit gezien, maar online hebben ze een hele hechte vriendschap. Ze willen elkaar graag eens in het echt ontmoeten, maar ze weet niet hoe ze het haar ouders moet vertellen.


Bron beeld

Hallo,

Ik ben 12 jaar en op 21 augustus 2012 was het een bijzondere dag voor mij…

Maar dat wist ik toen zelf nog niet, ik leerde die dag een meisje kennen via internet… Ze is super en we houden nog altijd contact. Eigenlijk zijn we beste vriendinnen! We willen elkaar ooit ontmoeten, dat is onze droom. Het moet gewoon!

Maar eerst moet er nog iets belangrijks gebeuren. Ik moet het vertellen aan mijn ouders. Ze weten niet dat ik iemand ken via het internet, ze zouden het gevaarlijk vinden en ik ben bang dat ze me verbieden nog met haar te chatten…Maar ik wil haar echt niet verliezen! Ik kan haar alles vertellen!

Kunnen jullie me helpen hoe ik het het best aan mijn ouders vertel? Ik heb al eens een brief geschreven maar die durf ik niet aan hen te geven. Ik weet niet meer wat ik moet doen, wat ik moet zeggen.. Ik ken haar al 8 maanden en we hebben zó een hechte band dat ik haar echt niet kwijt wil..

Groetjes,
Anoniempje


Bron beeld

Lief Anoniempje,

Wat leuk dat je zo’n leuk meisje hebt leren kennen via internet. Vriendinnen tegen wie je alles kunt zeggen zijn zo belangrijk en via internet gaat dat natuurlijk net iets makkelijker dan in het ‘echte leven’.

We kunnen ons voorstellen dat je ouders het een ontzettend enge gedachte vinden dat jij aan het chatten bent met een meisje dat je alleen via internet kent. Op het internet zitten heel veel mensen die niet zulke goede bedoelingen hebben. Gelukkig zijn er ook heel veel meiden zoals jij en kan het heel goed zijn dat het meisje waarmee jij contact hebt helemaal niet zo verkeerd is.

Heb jij wel eens met haar gechat met een webcam? Of Skype? Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je écht met een leuk meisje aan het chatten bent, in plaats van met een vieze oude man.

Dit zou je ook aan je ouders kunnen laten zien. Als zij zien met wie je aan het chatten bent, kunnen zij ook gerustgesteld worden.

Maar voordat je met je ouders achter de webcam kruipt is het belangrijk dat je ze goed gaat voorbereiden. Vertel je ouders tijdens het eten – heel nonchalant – over je nieuwe vriendinnetje. Vertel niet direct dat je haar kent via internet, vragen ze meteen hoe je haar kent? Dan kun je heel voorzichtig zeggen dat je haar kent via internet.

Flippen ze meteen de pan uit? Word dan niet boos, ga niet huilen, niet schreeuwen, maar blijf heel rustig en vertel je ouders precies hoe jullie elkaar precies hebben leren kennen. Je kunt je ouders ook vertellen dat je het meisje al eens via de webcam gezien hebt en dat je haar graag eens voorstelt (via de webcam).


Bron beeld

Willen jullie samen afspreken? Nodig haar dan bij jou thuis uit, zodat je ouders precies weten wie het meisje is. Heeft het meisje precies dezelfde problemen met haar ouders? Vraag dan of je ouders je naar haar willen brengen, of andersom. Op deze manier kunnen jullie ouders elkaar ontmoeten en worden ze waarschijnlijk gerustgesteld.

Als je ouders zien dat jij hier op een hele volwassen manier mee omgaat door geen ruzie te maken of te schreeuwen als ze niet meteen enthousiast reageren en jij haar zelfs aan je ouders voor wil stellen, kunnen wij ons zo voorstellen dat je ouders het wel zullen accepteren.

Succes!

Liefs,
Girlscene