Lifestyle

Over schaamlippen, say what?

Iedereen is af en toe onzeker over het eigen lichaam. Zodra je ergens minder zeker van bent, is het moeilijk om de kwestie aan iemand anders voor te leggen. Je kunt niet iedere keer met vragen aankomen als ‘ Mijn vriendin heeft last van…’ en ‘Ik ken iemand die…’ Daarom probeert Girlscene allerlei taboes en gekke vrouwendingen op een luchtige manier uit te leggen en toe te lichten. De vorige keer hadden we het over afscheiding en deze keer gaan we verder met lippen. Nou, schaamlippen. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Vrijwel iedere vrouw is gezegend met zes lippen, twee in het gezicht en vier ‘daaronder’; in de schaamstreek. De twee in het gezicht spreken voor zich en daarom focussen we ons deze keer enkel op de schaamlippen. De schaamlippen bestaan uit twee dikke en twee dunne ‘flappen’. Ze zitten bij elkaar in de buurt, maar beiden hebben een andere functie. De grote lippen kun je zelf makkelijk zien, anders kun je een spiegeltje gebruiken. Ze zitten aan de buitenkant van de vagina. Deze zijn gemaakt van wat sterkere, harder huid en zijn er om jouw vulva (en daarmee de vagina) de beschermen. Dat kan zijn tijdens het lopen. Je wil niet dat de hele handel de gehele dag langs elkaar afschuurt. Dat gaat wrijven en branden. Tevens dient het als een soort van stootkussen op het moment dat je seks hebt. Op de grote schaamlippen groeit haar.


Bron: Flickr

Dan heb je aan de binnenkant nog twee kleinere schaamlippen. Deze dienen specifiek om de buis richting de vagina te beschermen tegen stoffen van buiten en daar glijdt alles juist wat lekkerder. De huid is erg teer en gevoelig en is dat gerimpelde gedeelte. Zit je nog voor de pubertijd of ben je er doorheen? De binnenste lippen groeien gedurende die periode namelijk en dan worden ze groter, vaak groter dan de buitenste lippen, zodat ze vaker makkelijk te zien zijn.

De grootte van lippen maakte vroeger niet heel veel uit, maar door onder andere de komst van porno en tijdschriften als de Playboy, is die gedachte voor veel vrouwen veranderd. Actrices en modellen hebben vaak hele kleine lippen en zodoende denken vrouwen dat deze afmetingen normaal of populair zijn. Vandaar dat sinds enkele jaren steeds vaker de lippen kleiner worden gemaakt door middel van plastische chirurgie. Wanneer ze te groot zijn, is voor iedereen anders. Het kan een schoonheidsideaal zijn, maar het kan ook echt voor kwaaltjes zorgen. Je slipje kan bijvoorbeeld ertussen komen, of je hebt last op de momenten dat je fietst. Anderen vinden kleinere lippen gewoon mooier. De ingrepen worden in klinieken gedaan of door de gynaecoloog. Is het omdat je last hebt? Dan wordt de operatie vaak geheel of voor een deel vergoed. Wil je de ingreep omdat kleine lippen mooier zouden zijn? Dan moet je zelf de kosten betalen.


Bron: Tumblr

Even belangrijk: het is heel normaal dat de lippen niet precies even groot zijn. In de natuur is maar zelden iets van gelijke afmetingen.

Bij een correctie wordt een deel van de huid weggesneden. Deze ingreep is redelijk heftig, want het genezingsproces is niet makkelijk. De wond moet goed helen en dat is op een plek waar je onder andere ongesteld wordt en afscheiding produceert, niet makkelijk. Vandaar dat er regelmatig infecties bij komen kijken.


Bron: Facebook

Het feit dat grote schaamlippen bij ons niet altijd even mooi worden gevonden, spreekt niet overal voor zich. In Oeganda zijn grote lippen juist een ideaal. Daar worden de lippen speciaal uitgerekt voordat een meisje het huwelijk instapt. Zo heeft de man nog meer plezier en het ziet er zo mooi uit. Tsja. In andere landen in Afrika worden meisjes soms besneden als onderdeel van een ritueel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het geen onderdeel van een religie als de Islam. Nee, het zou de meisjes vrouwen maken en de pijn dient als een soort van voorbereiding op seks en een bevalling. Vanuit het ritueel, zijn medicijnen niet altijd gepast. EN DAT DOET PIJN. Vandaar dat er wereldwijd van alles aan wordt gedaan om besnijdenissen te voorkomen, dan wel goed voor te lichten en het op steriele wijze in een ziekenhuis te laten gebeuren.

Watch on YouTube

Dan nog even lekker terug naar Nederland. Ten eerste willen we benadrukken dat je je nooit hoeft te schamen voor je lichaam en al helemaal niet voor lichaamsdelen die ervoor zorgen dat jij gezond en zonder zorgen door het leven kan. Maar toch hoeft niet iedereen te zien dat jij schaamlippen hebt. Juist ja, de Camel Toe. Weet jij wat dat is? Nou, als we het beschrijven vast wel. Je hebt vast wel eens een dame gezien in een iets te strakke broek waardoor je als het ware een lijn ziet in het schaamgebied. Dat is dus een camel toe en het wordt vaak gebruikt voor grapjes en dergelijke. Als meisje kun je deze situaties heel makkelijk voorkomen. Een inlegkruisje doet wonderen en zorgt ervoor dat het gebied tussen de benen voor een buitenstaander gelijk oogt.

Hopelijk hebben we wat vragen en zorgen weg kunnen nemen. Mocht je toch nog het een en ander willen weten? Mail ons dan en wij wijden er graag een nieuw artikel aan. Wil je er graag met anderen over praten, ga dan eens naar ons forum.


Bron: Tumblr

Ben jij onzeker over bepaalde vrouwendingen en zo ja, welke dan?

Door Janet

Must reads 👀