Food

Nieuwe dieet/lifestyle guru: Amber Albarda

Amber Albarda omschrijft zichzelf als een chocoladeliefhebster. En toch is ze de nieuwe lifestyle en dieet guru. Waarom? Amber geeft je geen restricties, maar laat je inzien wat je fout doet qua eten en geeft gezonde alternatieven. Ze heeft al vier succesvolle boeken geschreven. Meer weten? Lees dan snel verder.

Amber gelooft dat je bent wat je eet. Gezonde voeding laat je energieker en vitaler voelen en je valt er bovendien van af. 

Het viel Amber op dat iedereen tegenwoordig op zoek is naar geluk, schoonheid en een maatje minder. 'Afvallen en slank zijn is iets wat veel mensen – mij ook – in de ban had. Toch weten de meeste mensen niet hoe ze dit op een simpele en gezonde manier kunnen bereiken. Op school leren we rekenen en schrijven, maar helaas niet wat gezond eten is. Zonde, want het menselijk lichaam heeft wel degelijk spelregels. Houd je aan die spelregels want je krijgt er (uiteindelijk) last van.' 

Dat is ook wat er bij Amber gebeurde. Ze leefde te lang op suiker, stress en verkeerd eten. Toen werd ze ziek. In Argentinië kreeg zij een heel nieuwe kijk op voeding, energie en vitaliteit. Vol energie keerde ze terug -met een maatje minder- en vond dat meer mensen het moesten weten. 

Ze schreef vier boeken en is inmiddels een echte guru. 

De consumentenbond heeft haar boek 'Eet jezelf mooi, slank en gelukkig' gereviewd. Dit belooft het boek: 'Het vertelt je de waarheid over eten en laat zien welke voedingsmiddelen het verouderingsproces tegengaan, je eetlust onder controle houden, je geheugen verbeteren, je energie doen toenemen en het geluksgevoel vergroten. En dit alles zonder ooit nog één calorie te hoeven tellen'. Een paar plus- en minpunten volgens de consumentenbond:

+ Bij de Food-IQ methode van Amber Albarda horen geen strakke regels. Met je eigen kennis kun je zelf bepalen wat je eet. Dit is gelijk ook wel weer een nadeel van het boek. Er staat erg veel informatie in.
+ De Food-IQ methode sluit in grote lijnen aan bij de richtlijnen goede voeding. De voeding zoals omschreven in de voorbeelddagmenu's bevatten genoeg van bijna alle vitaminen en mineralen. Uitzondering hierop is de hoeveelheid calcium.
+ Amber heeft een 80-20 regel. Dit wil zegen dat als je 80% van de tijd eet volgens de Food-IQ methode, er 20% van de tijd van afgeweken kan worden. Het boek bevat heel veel tips over allerlei verschillende onderwerpen. Naast voeding komt onder andere ook genoeg bewegen en goed slapen aan de orde.
+ Zoals Amber Albarda zelf aangeeft aan het einde van het boek is niet iedereen hetzelfde. Het is dan ook aan jezelf hoeveel je van de Food-IQ integreert in je dagelijks leven.

– Sommige informatie is tegenstrijdig. In de 10 geboden voor verstandige voeding staat bijvoorbeeld dat je geen melk of melkproducten mag gebruiken. Maar van de 5 voorbeelddagmenu's bevatten er 3 een bakje yoghurt. Het zuivelverbod past niet in onze opvattingen over gezonde voeding.
– Volgens Amber is het drinken van flessenwater beter dan het drinken van kraanwater. Uit onderzoek van de Duitse Consumentenbond Stiftung Warentest blijkt dat flessenwater evenveel en soms zelfs minder mineralen bevat dan kraanwater. Daarnaast moet kraanwater aan strengere regels voldoen en is het daarmee veiliger dan flessenwater.
– De recepten bevatten niet-gangbare producten. Hierdoor zijn ze soms moeilijk te verkrijgen en ook duurder.


Bron

Wat vind jij van Amber en haar methode?

Bron: consumentenbond, amberalbarda

Bedankt voor de tip, Tanya!