Food

Zelfgemaakte loempia’s by Door!

Zijn jullie ook zo gek op die lekkere, knapperige loempia's die je op de markt kunt kopen? Je kunt ze prima zelf maken, en het is ook helemaal niet zo moeilijk. Als je er een groot aantal tegelijk maakt, kun je de rest gewoon invriezen, zodat je als je de volgende keer trek hebt in een loempia, er gewoon een uit je vriezer kunt halen! 

Loempia's zijn, net als bijvoorbeeld pizza's, een handige manier om restjes op te maken. Je kunt ze vullen met wat je maar lekker vindt, en wat je nog in huis hebt. Gebruik bijvoorbeeld eens doperwtjes, spinazie of prei, en vervang de champignons eens door een restje kip of een omelet.

Loempiavellen zijn gewoon te koop bij grote supermarkten, in het vriesvak. Het deeg is heel erg dun, maar ook iets elastisch, dus als je voorzichtig bent kun je de velletjes vrij makkelijk van elkaar trekken.

Loempia's voor 10 stuks:
loempiavellen
1 kleine ui
350 gr gemende groenten, bv;
1/2 paprika
50 gr spitskool
2 wortels
120 gr champignons
1 eetl soyasaus
2 tl vissaus
1 cm verse gemberwortel
1 tl sesamolie of 1 tl geroosterde sesamzaadjes
Een diepe pan om te frituren
500 ml zonnebloemolie
een korstje brood
schuimspaan
keukenrol

Haal de loempiavellen uit de diepvries, en leg ze, in de verpakking, in de koelkast om te ontdooien terwijl je de vulling maakt.

Hak voor de vulling de groenten in fijne snippers, ongeveer ter grote van een lucifertje.  Zet een grote koekenpan op het vuur, doe er wat olie in en bak als eerste de ui een beetje zacht. Doe dan de rest van de groente, behalve de champignons erbij en bak op matig vuur voor ongeveer 10 minuten tot ze zacht en gaar zijn. Doe de groenten in een kom en doe weer wat olie in de pan. Bak nu de champignons tot ze zacht en bruin zijn geworden, en doe deze bij de groenten in de kom.

Meng de soyasaus, vissaus en sesam(olie) in een kommetje door elkaar. Schil de gember, snijdt deze in hele kleine stukjes, of rasp hem, en doe bij de soyasaus. Giet de saus over de groenten en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur, ongeveer 30 minuten.

Haal de loempiavellen uit de koelkast. Maak een schone theedoek een beetje nat onder de kraan en knijp hem uit. Haal de loempiavelletjes uit de verpakking en dek ze af met de theedoek. Dit zorgt er voor dat ze niet uitdrogen.

Meng je groenten nog even goed door elkaar, en zet een kommetje water klaar.

Pak een vel loempiadeeg en schep een volle eetlepel groenten onderaan op je deeg, zoals op de foto. Vouw het puntje over de vulling en rol strak op tot je op ongeveer 3/4 bent. Maak de puntjes aan de zijkant nat met je vingers en vouw ze naar binnen. Maak de driehoek deeg die nog over is ook nat, en rol je loempia verder tot hij helemaal opgerold is. Het water zorgt ervoor dat het deeg aan elkaar plakt. Maak alle loempia's op deze manier en leg ze even aan de kant. 

Als je je loempia's wilt invriezen kun je dat nu doen. Verpak ze goed in aluminiumfolie of een diepvrieszakje.

Zet een diepe pan op het vuur en doe hier de zonnebloemolie in, of zet je frituurpan aan. Laat de olie langzaam heet worden, tot een stukje brood in 10 seconden goudbruin kleurt. Als je olie niet heet genoeg is zuigt het deeg te veel vet op en dat is niet lekker, dus even geduld hebben tot de olie echt goed op temperatuur is.

Zet een bord klaar en leg er een velletje keukenpapier op. Leg met behulp van de schuimspaan een loempia in de olie en frituur tot hij goudbruin is, dit duurt ongeveer 45 seconden. Draai hem halverwege het bakken even om, zodat alle kanten gaar worden.

Haal de loempia met behulp van de schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op het keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de loempia's.

Wees bij het frituren van eten altijd voorzichtig, want de olie is loeiheet. Zolang je goed oplet en niet wegloopt stelt het niet zo veel voor hoor, maar blijf geconcentreerd.

Eet de loempia's nu ze nog lekker warm zijn, met wat chilisaus. Of maak zelf heel makkelijk een sausje door wat soyasaus, sambal en honing door elkaar te roeren.

Eet smakelijk!

Bedankt voor het heerlijke recept, Door van Dooreten.com!

Must reads 👀