Lifestyle

Hoe zoek je een baan na je studie?

Yesss! Je diploma is in de pocket en je hoeft nóóit meer met je neus in de boeken te zitten. Je gaat nu werken waar je al die jaren voor hebt gestudeerd en veel geld verdienen. Ja… Maar hoe zoek je eigenlijk naar een baan nadat je klaar bent je met je studie? Girlscene zet een aantal tips voor je op een rij!

Een goede manier om te solliciteren is om een open sollicitatie te sturen. Dat wil zeggen dat je op eigen initiatief een sollicitatiebrief schrijft naar een bedrijf, zonder dat je reageert op een bepaalde vacature. Je weet natuurlijk niet of het bedrijf op zoek is naar nieuwe mensen, maar mocht dat wel zo zijn dan komt jouw brief op het juiste moment.

solliciteren
Bron: Tumblr

Je kunt ook een gerichte sollicitatiebrief sturen naar een openstaande vacature. Kijk op de website van bedrijven of ze nog op zoek zijn naar nieuwe werknemers. Je weet nu zeker dat ze voor een bepaalde functie opzoek zijn naar mensen en misschien ben jij wel de juiste persoon.

Gebruik je eigen netwerk. Waarschijnlijk heb je tijdens je studie stage moeten lopen. Bel of e-mail het bedrijf en vraag of ze een vacature open hebben staan. Is dat niet het geval? Vraag of zij weten of andere bedrijven nog op zoek zijn naar nieuwe mensen. Verder kun je ook bij vrienden en/of kennissen peilen of zij iets weten. Als je het aan zoveel mogelijk mensen kenbaar maakt, zullen ze snel aan jou denken als ze horen dat een bedrijf opzoek is naar een nieuwe werknemer.

In veel vacatures wordt om werkervaring gevraagd. Heb je weinig ervaring? Dan kan stage lopen een oplossing zijn. Niet alleen doe je op deze manier werkervaring op, misschien hou je er ook een baan aan over.

job
Bron: Pinterest

Ook kun je vrijwilligerswerk overwegen in een sector waarin je graag zou werken. Niet alleen is het fijn voor de werkervaring, het staat ook goed op je cv. Je laat namelijk zien dat je het heel erg graag wil!

Je kunt je ook aanmelden bij een werving- en selectiebureau. Zo'n bureau werft en selecteert potentiële medewerkers voor werkgevers. Je wordt niet zomaar bij een bureau aangenomen, je moet daarvoor eerst solliciteren. Deze bureaus zijn vooral geschikt voor hogeropgeleiden.

Lukt het niet om bij een selectiebureau te komen? Dan kan een uitzendbureau de oplossing zijn. Hierdoor kun je in korte tijd veel ervaring opdoen in verschillende sectoren.

it's time
Bron: boligcious

Wees niet te kritisch. Misschien wordt een saai lijkende vacature wel dé springplank naar de baan van je leven! Sowieso is het belangrijk om eerst veel ervaring op te doen in de arbeidsmarkt. En, ondertussen kun je gewoon verder solliciteren want je bent tenslotte niet getrouwd met je job ;-).

Iets anders waar je op moet letten is dat je je loonverwachtingen niet moet overdrijven. Beschouw je eerste loon als 'leergeld'; alle carrières zijn klein begonnen. Je kunt je natuurlijk wel van tevoren inlezen over het minimumloon.

Heb jij nog een tip om aan een baan te komen na je studie?