Lifestyle

Toffe opleiding: Sociaal Pedagogische Hulpverlener

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Joëlle met haar tofste opleiding ever: Sociaal Pedagogische Hulpverlener.

Hoi! Ik ben Joëlle, negentien jaar en tweedejaars studente Sociaal Pedagogische Hulpverlening (kortweg: SPH) in Ede. Ben jij een creatief persoon, hou je van praten en hou jij van werken met mensen? Dan is dit de opleiding voor jou!

Op een normale schooldag zit je een paar uur in college met vakken als psychologie, beeldende vorming, drama, sport en spel en methodiek. Een groot deel van de tijd ben je dus creatief aan het denken en vooral aan het doen! Ik vind het zelf heerlijk om soms saaie, langdradige hoorcolleges af te kunnen wisselen met sporten of knutselen. Zo blijf je goed wakker op school. Daarnaast ben je al veel bezig met mensen, ik loop in de vier jaar van de opleiding elk jaar stage en in grote opdrachten werk je samen met acteurs om te oefenen voor de praktijk. Op deze manier kan je fouten maken om van te leren en krijg je veel tips.

Vogels
Bron: Tumblr

Ik heb er nu één stage op zitten. Deze stage was één dag in de week, een half jaar lang. Op deze manier begin je ‘makkelijk’. Ik liep stage op een sociale werkplaats, waarbij ik licht verstandelijk gehandicapten en mensen met psychische problemen hielp om iets te doen te hebben overdag. Ik vond het heel erg spannend om deze stage te doen, vooral omdat gehandicapten mij best wel eng leken. Ik ben erachter gekomen dat het erg dankbaar werk is, de mensen zijn heel erg lief en je gaat met een goed gevoel de deur weer uit. Persoonlijk vind ik een stage in jaar één erg leuk om de mensen te leren kennen.  

Binnen SPH kan je erg veel kanten op! Een deel van de doelgroepen zijn onder andere ouderen, gehandicapten (zowel lichamelijk als geestelijk), kinderen, maatschappelijke opvang, jeugdzorg, kinderen en verslavingszorg. Er zijn er nog meer, bijna te veel om op te noemen. Binnen mijn opleiding ga ik mij dit jaar specialiseren in één doelgroep, waarin ik in mijn derde jaar ook een jaar stage ga lopen. Je wordt goed begeleid in het maken van jouw keuze. Ook wordt het vanuit de opleiding gestimuleerd om je te richten op het buitenland. In het derde jaar kan je een stage lopen in het buitenland, in het vierde jaar kan je ook afstuderen in het buitenland. Vooral voor dit laatste wordt op mijn school heel veel gekozen. 

Mensen
Bron: Tumblr


Als je afgestudeerd bent kan je heel erg veel kanten op. Met het diploma ben je een SPH’er. Als SPH’er doe je veel groepswerk. Dit betekent dat jij bij een instelling werkt, waar jij op de groep staat. Dit kan een dagopvang zijn voor kinderen, ouderen of gehandicapten waar zij ’s avonds weer naar huis gaan. Maar dit kan ook op een plek zijn waar jouw cliënten 24 uur per dag wonen. De diensten die jij gaat draaien kunnen dus erg variabel zijn, maar alles hangt af van de doelgroep en instelling waar jij wilt werken. Je kunt natuurlijk ook doorleren. De meeste mensen denken aan psychologie op de universiteit, maar de opleiding SPH is zo breed dat opleidingen als sociologie, pedagogiek en sociale wetenschappen ook kunnen.  

Zelf zit ik op de Christelijke Hogeschool Ede. Deze school staat erg goed aangeschreven voor deze opleiding, en dit merk ik ook. De leraren kennen je bij naam en bij vragen word je erg goed begeleid. De sfeer is erg ontspannen en leuk. Je begint je eerste jaar met een introductiekamp. Deze is niet hetzelfde als een ontgroening. Het is heel erg leuk om jouw klas te leren kennen. Ook zijn wij de eerste hogeschool in Nederland met een Starbucks! Ook niet verkeerd natuurlijk ;-).  

Voor de opleiding SPH is een havo of vwo diploma nodig. Instromers vanaf het MBO kunnen in jaar twee starten. Er zijn geen bepaalde vakken nodig, alhoewel ik gemerkt heb dat vakken als geschiedenis en biologie mij wel helpen in de studie. Deze opleiding past perfect bij jou als je graag met mensen werkt en mensen wilt helpen.  

Wat vind jij van Sociaal Pedagogische Hulpverlener, de toffe opleiding van Joëlle?

Wil jij net als Joëlle dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Joëlle