Designers onder de loep: Diane von Furstenberg

Fashion door Redactie

In deze rubriek zal elke keer een andere designer onder de loep worden genomen. Hoe begon het allemaal? Hoe zien de collecties eruit? En door wie wordt de kleding gedragen? Deze keer: Diane von Furstenberg.

Designers onder de loep DVF

Diane von Furstenberg

Diane von Furstenberg is al jaren een van ’s werelds succesvolste vrouwelijke modeontwerpsters. Ze begon haar carrière als prinses maar is door het succes van haar wikkeljurken inmiddels self made multimiljonair.

Designers onder de loep DVF

Diane von Furstenberg op jonge leeftijd in een van haar wikkeljurken

De inmiddels 64-jarige Diane is geboren in ons buurland België. Als ze op haar achttiende economie studeert in Zwitserland, ontmoet ze de Oostrijks-Italiaanse prins Egon von Fürstenberg. De twee worden al snel een stel en trouwen in 1969, waardoor Diane een heuse prinses wordt. Samen krijgen ze twee kinderen, prins Alexander en prinses Tatiana. Zodra ze getrouwd is besluit Diane dat ze een eigen carrière wil, zodat ze niet afhankelijk is van haar rijke echtgenoot. Ze besluit kleding te gaan ontwerpen en breekt in 1973 internationaal door als ze de wikkeljurk lanceert. De jurk is een doorslaand succes bij vrouwen die er op hun werk ook graag modern en vrouwelijk bij willen lopen en binnen drie jaar zijn er wereldwijd 5 miljoen exemplaren verkocht. In 1972 besluit het stel al te scheiden, waarna Diane in 2001 pas hertrouwt. Dit keer met de steenrijke mediamagnaat Barry Diller.

Designers onder de loep DVF

Een jonge Diane, met haar toenmalige man prins Egon von Fürstenberg (foto: Getty Images)

Designers onder de loep DVF

Diane en haar huidige man, Barry Diller

Diane boekt in korte tijd enorme successen als modeontwerpster, maar besluit het hier niet bij te laten. Ze richt zich al snel op het ontwerpen van interieurs en begint daarnaast ook haar eigen cosmeticabedrijf. Ook hierin is zij erg succesvol en haar kledinglijn komt op een zijspoor terecht. In 1983 wordt het cosmeticamerk van Diane verkozen tot een van de tien succesvolste bedrijven in Amerika die worden gerund door een vrouw. In 1989 zijn er voor in totaal meer dan een miljard dollar aan Diane von Furstenberg producten verkocht. Daarnaast lanceert ze interieurboeken, heeft ze een eigen home-shopping programma op tv en schrijft ze voor het tijdschrift Vanity Fair.

Designers onder de loep DVF

De Diane von Furstenberg najaarscollectie van 2010-2011

Pas in 1997 besluit Diane terug te keren naar waar ze haar eerste succes mee boekte: het ontwerpen van wikkeljurken. Ze breidt haar kledingmerk uit en ook dit keer groeit haar modehuis in korte tijd enorm. Nog steeds ontwerpt ze erg draagbare maar vooral vrouwelijke kleding. De wikkeljurk komt elk seizoen terug in haar collecties, maar inmiddels is de wikkeljumpsuit ook erg populair. Diane maakt veel gebruik van grafische prints en opvallende kleuren en ze wordt wereldwijd geroemd om haar kenmerkende stijl.

Designers onder de loep DVF

De Diane von Furstenberg cruisecollectie van 2010-2011

In 2005 krijgt Diane van de ‘Council of Fasion Designers of America’(CFDA) de ‘Lifetime achievement Award’ uitgereikt. Het jaar daarop treedt ze aan als president van deze organisatie. Ze maakt zich onder andere sterk voor gezondere werkomstandigheden voor modellen, vrouwenrechten en verschillende goede doelen. Dit jaar heeft ze bijvoorbeeld een ‘Fashion for Haïti’ shirt ontworpen, de verkoop van het shirt bracht een miljoen dollar op en ging naar de wederopbouw van Haïti.

Designers onder de loep DVF

Diane rijkt de cheque voor Haïti uit aan Bill Clinton

Veel celebrities zijn dol op de ontwerpen van Diane. Een van haar grootste fans is Heidi Klum, waarmee ze in 2008 samenwerkte als jurylid in Project Runway. Daarnaast worden ook Leighton Meester, Eva Longoria, Rachel Bilson en Sarah Jessica Parker regelmatig front row gespot tijdens haar shows.

Designers onder de loep DVF

Leighton Meester en Diane von Furstenberg

Designers onder de loep DVF

Heidi Klum in Diane von Furstenberg

Opmerkelijk: Ondanks dat Diana slechts drie jaar met prins Egon von Fürstenberg getrouwd is geweest, draagt ze nog steeds zijn achternaam. Prinses mag ze zich vanwege haar tweede huwelijk niet meer noemen. Daarnaast heeft Diane ook de nodige aanpassingen aan haar achternaam gedaan, zodat deze makkelijker als merknaam gebruikt kan worden. Ze heeft gekozen voor ‘von’ in plaats van het eigenlijke Duitse ‘zu’, en gebruikt de umlaut boven de ‘u’ van Furstenberg niet.

Designers onder de loep DVF

De Diane von Furstenberg voorjaarscollectie van 2011

Door Britte