Lifestyle

Toffe opleiding: Mondzorgkunde

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Merel met haar tofste opleiding ever: Mondzorgkunde.

Hallo meiden! Ik ben Merel en ben 17 jaar. Ik zit nu in mijn eerste jaar van de studie Mondzorgkunde (HBO) in Nijmegen, en ben dolblij met mijn keuze! Ik heb altijd al interesse gehad in de medische wereld en vond verpleegkundige heel algemeen, ik wilde meer zelfstandig en onafhankelijk aan de slag gaan. Toen ben ik naar de opendag van Mondzorgkunde in Nijmegen geweest en was meteen overtuigd. Ik had gelukkig het juiste vakkenpakket, HAVO N&G of N&T is de toelatingseis.

Toen ik er eenmaal achter was dat ik deze opleiding wilde gaan doen, kwam ik er ook meteen achter dat de opleiding sinds afgelopen jaar 100% decentraal selecteert, afgezien van de mensen met een 8 gemiddeld of hoger, die worden meteen aangenomen. Die 8 gemiddeld had ik (bij lange na) niet, dus ik ging met een hoop zenuwen naar de selectiedag…

Mondzorgkunde

Op die dag had ik een motivatiegesprek, een college en een toets, en een kliniek opdracht, tanden poetsen bij elkaar. Na die dag was ik eigenlijk wel overtuigd dat ik zou worden aangenomen, de mensen van het motivatiegesprek waren erg enthousiast en ik had er vertrouwen in. Het nadeel van decentrale selecties is dat je pas erg laat te horen krijgt dat je bent aangenomen. Ik kreeg de verlossende brief van DUO half juli, dus als je op kamers wilt kun je dan pas op zoek gaan (een aanrader! Het studentenleven van Nijmegen is geweldig!).  

Maar goed, nu over de studie zelf! Je maakt lange dagen, soms van half negen tot half zes, maar iedereen op het gebouw heeft lange dagen en je hebt dus veel aan elkaar. Verder vind ik het erg leuk dat praktijk met theorie wordt afgewisseld. We hebben veel colleges, maar in de eerste week hadden we ook al onze eerste praktijkles! Dat was een extra oraal onderzoek (onderzoek buiten de mond) en je ging oefenen op je medestudenten, je werkt veel samen en dat maakt de opleiding ook erg leuk. Ik vind het geen makkelijke opleiding, het is veel stof, maar als je het bijhoudt denk ik dat het zeker te doen is!

Toffe opleiding Merel

Met deze opleiding word je mondhygiëniste en kun je zelf een praktijk oprichten, in een algemene praktijk met tandartsen en assistenten gaan werken, in het ziekenhuis bij de kaakchirurg gaan werken, poetsvoorlichting geven op basisscholen en nog veel meer! Daarnaast kun je ook doorstuderen aan Tandheelkunde en tandarts worden.  

Mondzorgkunde zit op het gebouw samen met Tandheelkunde (universitair) waardoor je samen werkt en elke donderdag van vijf tot acht samen borrelt in de sociëteit ‘Dappenglaasje’. Als je lid wordt van de studievereniging TFV, onderneem je samen veel activiteiten, zo ben ik afgelopen weekend wezen zeilen in Friesland, komt er in de carnavalsvakantie nog een wintersportweekend aan en worden er veel gave feesten en gala’s georganiseerd!  

Kortom, ben je sociaal, geïnteresseerd in mensen en heb je interesse in de medische wereld? Dan moet je zeker eens een kijkje komen nemen op een open dag! De volgende open dag in Nijmegen is zaterdag 17 november. 

Wat vind jij van Mondzorgkunde, de toffe opleiding van Merel?

Wil jij net als Noraly dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Merel

Beeld: Merel