Lifestyle

Happy Queensday!

Jaaa, vandaag is het feest! De oranjegekte is begonnen en dit jaar is het specialer dan ooit: Koninginnedag wordt omgetoverd tot Koningsdag, want vandaag wordt Willem-Alexander onze koning! 30 april 2013 gaat de geschiedenisboeken in, een dag om nooit te vergeten. Wat gaat er vandaag precies gebeuren?

Koninginnedag is de dag waarop heel Nederland de verjaardag van de koningin (of nou ja, de verjaardag van koningin Juliana) viert. De straten zijn versierd met vlaggetjes en alle outfits zijn oranje. Of je nou gaat feesten, naar de vrijmarkt gaat of gewoon door het feestgedruis slentert: vandaag is een zeer speciale dag. Koningin Beatrix doet afstand van de troon en Willem-Alexander neemt het stokje van haar over.


Bron

Wat gaat er precies gebeuren?
Koning Beatrix zal in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam tussen 10.00 uur en 10.30 uur de officiële Akte van Abdicatie (troonafstand) tekenen. Vanaf dat moment is kroonprins Willem-Alexander onze nieuwe Koning.

Nadat Beatrix afstand heeft gedaan van de troon, zal Koning Willem-Alexander (best gek he?) een toespraak houden op het balkon van het paleis op de Dam. Máxima is dan Koningin en zij zal daar ook bij zijn. Na de toespraak zullen hun dochtertjes ook op het balkon komen.

Na 14.00 uur zal Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk in Amsterdam worden beëdigd en ingehuldigd als Koning. Onze nieuwe Koning zal een toespraak houden en een eed afleggen. Hij zal trouw zweren aan de Grondwet en beloven het koningschap getrouw te vervullen. Bij deze plechtigheid zullen ook andere vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen aanwezig zijn.

De laatste officiële activiteit van de troonwisseling is een receptie voor autoriteiten en Kamerleden in het Koninklijke Paleis tussen 16.30 en 17.30.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zullen na de inhuldiging een vaartocht maken over het IJ. 's Avonds stappen ze uit om 19.45 bij het filminstituut Eye. Voorafgaand aan de vaart zal nog het Koningslied ten gehore worden gebracht. De vaartocht gaat langs het Oeverpark, via de noordkant van het IJ, naar de kop van het Java-eiland en eindigt aan de overkant bij het Muziekgebouw. Verschillende artiesten zullen optreden.


Bye bye Bea!

Volgend jaar zal er geen Koninginnedag meer zijn, maar Koningsdag. De datum van de feestdag zal ook veranderen naar 27 april.

Of je de inhuldiging nou gaat volgen of niet: Girlscene wenst jou een hele fijne Koninginnedag toe!


Bron

Wat ga jij doen op deze laatste Koninginnedag?

Bron: koninginnedagamsterdam
Bron beeld: Reporters

Must reads 👀