Lifestyle

Wat een houding allemaal kan zeggen

Sta jij ook graag met de handen in de zij of heb je ze liever over elkaar? En de benen? Staan ze recht onder de heupen of liever gekruist? Al deze posities, jouw houding, zenden signalen uit naar de buitenwereld. Ben jij benieuwd welke signalen? Lees dan snel verder.

Territorium
Ieder persoon heeft behoefte aan een eigen ruimte. Honden bakenen de gewilde plek af met een plasje en mensen proberen het non verbaal aan te duiden. Wist je bijvoorbeeld dat er ooit een onderzoek is gedaan naar de minimaal gewenste afstand tussen personen die elkaar niet kennen? Dat is tussen de twintig en dertig centimeter. Een halve arm dus. Ga jij over die lijn? Dan kan het zijn dat de andere persoon zich ongemakkelijk voelt en andersom!


Bron

Kun jij je ook zo ergeren aan mensen die de tas op een andere stoel leggen in een volle trein of bus? Een sterker signaal kun je niet krijgen; deze persoon wil zijn of haar eigen ruimte en anderen mogen niet te dichtbij komen. Let wel; die stoelen zijn er niet voor niets, jij mag er gerust zitten.

Je kunt aan groepen, bijvoorbeeld op een feestje, makkelijk zien of zij open of gesloten zijn. Als anderen zich er makkelijk tussen wurmen, is het een open, vriendelijke groep. Staan er mensen buiten de kring? Dan is de groep een ‘eigen’ kliek.

Eigen houding
In series, films en shows ontdek je makkelijk de verdrietige persoon. Deze is vaak wat kleiner dan de rest en laat de schouders hangen. In het echt is dat vaak ook zo. Treurige of onzekere mensen laten vaak de schouders hangen, lopen met een gebogen rug en kijken vaak naar de grond. Dit doen zij bewust of onbewust om minder op te vallen en geen contact met de buitenwereld te zoeken. Je zendt dus signalen uit waarmee je wilt zeggen dat je liever op de achtergrond blijft. Zelfverzekerde mensen hebben vaker een recht rug, schouders naar achter en houden het hoofd omhoog. Zij lijken op die manier de wereld aan te kunnen. Of het waar is? Geen idee, maar dat is het signaal! Nu je dit weet, kun je eens om je heen kijken. Zie je iemand die inderdaad duidelijk op de achtergrond wil blijven? Peil eens of er geen problemen zijn. Het is ook makkelijk om diegene een gevoel te geven dat hij of zij jou kan vertrouwen. Spiegel de houding. Het is een duidelijk signaal waarmee je laat zien dat je op hetzelfde level zit, of diegene probeert te begrijpen.


Bron

Ogen zeggen soms meer dan taal of de mond. Je kunt iemand de grond in kijken of je kunt door een indringende blik aangeven dat je iets echt meent. Ik – Janet – probeer soms niet te laten merken dat ik iets niet leuk vind en probeer mijn gezicht dan strak te houden. Niet slim, want geen emotie geeft juist vaak een negatief signaal af. Het lijkt dan alsof het geheel je koud laat en dat is ook niet te best. Wil je de suggestie wekken dat je iets leuk vindt? Lach dan letterlijk met je mond en probeer je ogen mee te laten doen, blijven de ogen hetzelfde? Dan prikt iedereen er doorheen. Wil je ook duidelijk aangeven dat je iets niet oké vindt? Juist dan kun je de ogen weer gebruiken. Tyra zei het al, and she’s right!

Wil je de volle aandacht in een gesprek? Zoek dan oogcontact; op die manier dwing je iemand onbewust om goed naar jou te luisteren. Merk je dat iemand oogcontact vermijdt? Dan kan het zijn dat diegene jou ontwijkt en iets verbergt. Oogcontact geeft dus aan dat je interesse hebt. Maar overdrijf niet, op het moment dat je iemand blijft aankijken, kan dat opdringerig overkomen! Hoe zou jij het vinden als iemand jouw blik niet wil loslaten? Trouwens, oogcontact is erg goed bij kleine kinderen. Het kan voor een klein kind moeilijk zijn om zich te concentreren op een gesprek, door allerlei andere prikkels in de ruimte. Door jezelf op ooghoogte van het kind te plaatsen en oogcontact te maken komt de boodschap beter aan en is het makkelijker voor het kind om zich op jou te concentreren.

Cold as eyes
Kun jij je ook doodergeren aan jongens die in de club naar je toelopen en vervolgens iets zeggen als: ‘Wat kijk je chagrijnig!’ of ‘Wel lachen, meisje’? Dat komt dus inderdaad door het gezicht. Niet iedereen is gezegend met een Valium-gezicht waardoor de lippen de gehele dag negentig graden omhoog staan. Wij weten uit ervaring dat jongens dit echt heel vaak zeggen, ongeacht je blik. Het is een dingetje. Maar je kunt het wel voor een groot deel voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat je benen niet gekruist staan en dat je de armen niet over elkaar houdt, maar naast het lichaam. Dat zijn namelijk tekenen van een open houding en niet die van een houding waar nog een heel verhaal achter zit. Denk ook weer aan het gezicht ladies. Een vrolijk gezicht nodigt uit tot een gezellig gesprek!


Bron

Aan het einde van de dag…
Gaan we naar bed. En wist je dat de slaaphouding dus ook nog iets over de persoonlijkheid zegt? Althans, er is onderzoek naar gedaan door Chris Idzikowski uit Engeland. Hij bestudeerde de slaaphouding van duizend mensen in een hotel. Hij kwam uit op zes belangrijke houdingen (sommigen weken af) en deze zijn verbonden aan een persoonlijkheid. Wist je dat 95 procent van de mensen trouw is aan de houding? Zij slapen dus altijd op dezelfde manier. Het grootste deel, 40 procent, sliep in de foetushouding en zij zijn verlegen en gevoelig, al komen ze over als sterk en stoer. Twee keer zo veel vrouwen als mannen nemen deze houding aan.


Bron

Dan heb je ook nog mensen die op de zij liggen met de armen en benen naar beneden. Zij zijn sociaal en horen graag bij de groep. Helaas zijn ze ook wat naïef en ze vertrouwen vreemden al snel.

Een andere groep ligt in dezelfde houding maar houdt de armen en benen naar vormen gestrekt. Zij worden ook wel verlangers (13 procent) genoemd. Ze zijn open, maar kunnen ook achterdochtig en cynisch zijn. Ook zijn het echte twijfelaars; een beslissing kan veel tijd kosten.

Lig jij op de rug met de armen en benen recht naar beneden? Dan heb je een soldaathouding. Je bent stil en gereserveerd, maar stelt hoge eisen aan jezelf en aan anderen.

De gezellig mensen liggen op de buik met benen recht naar beneden en de armen op het kussen. Dit wordt ook wel de vrije val genoemd, en laat ik – Janet – nu onder die zeven procent vallen. Helaas zijn we wel gevoelig voor kritiek en extreme situaties. Daardoor komen we nerveus over en zijn we snel op de teentjes getrapt.

Tenslotte zijn er ook nog mensen die op de rug slapen met de benen recht naar beneden en de armen op het kussen. Dat zijn de luisteraars en zij staan altijd klaar voor iedereen. Ze staan niet graag in het middelpunt van de belangstelling.

Tsja, of dit allemaal klopt, weten we niet. Maar laten we eerlijk zijn; het is altijd leuk om bewust te zijn van tekens en signalen.


Bron

Ben jij jezelf bewust van lichaamstaal?

Door: Janet