Lifestyle

Toffe opleiding: Beeldende Vorming

14

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Andrea met haar tofste opleiding ever: Beeldende Vorming.

Mijn naam is Andrea en ben derdejaarsstudent aan het FHK: Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Dit is een hogeschool in Tilburg met verschillende hbo opleidingen. Zelf studeer ik aan de academie voor Beeldende Vorming met de richting docent Beeldende Vorming. Het fijne aan de opleiding is dat je zelf je vakken kunt kiezen voor het eerste jaar en je kunt natuurlijk een afstudeerrichting kiezen als je minors gaat volgen.  

Beeldene Vorming opleiding

In het eerste jaar ben je voornamelijk bezig met alle vaardigheden aan te leren en het ontdekken en bestuderen van materialen zoals hout, keramiek, metaal, textiel en papier. Maar ook het ontdekken van de digitale wereld zoals het maken van een website, poster, film of animatie. Ook loop je in dit jaar één week stage bij een middelbare school naar keuze, hierdoor krijg je een goed beeld van wat het docentschap inhoud en word je al gauw duidelijk of je de juiste keuze hebt gemaakt.Het vierde jaar draait om het schrijven van een scriptie en je eindstage waarin je pas echt leert hoe het is om zelfstandig docent te zijn.

Je volgt onder andere lessen in kunstgeschiedenis, pedagogie en psychologie. In het tweede jaar gaan de theorielessen verder en laat je enkele praktijkvakken vallen om je beter te kunnen focussen op wat jij nu echt wilt. Ook loop je weer stage op een middelbare school, maar deze keer een periode van twee maanden. Tijdens de theorielessen word je voorbereid op hoe je het beste met bepaalde leerlingen moet omgaan. Dit leer je door middel van rollenspellen en tentamens.

Beeldene Vorming opleiding

Omdat er veel verschillende academies binnen de school zijn is er elk jaar een activiteitenweek. Iedereen wordt in een groep ingedeeld met van iedere academie twee leerlingen waarna je een week lang werkt aan een zelfbedacht project met een vast thema. In deze week kun je dus jouw kwaliteiten laten zien of juist je oriënteren naar de andere academies en van rollen omruilen.

In het derde jaar ga je jezelf nog verder specialiseren en krijgt de theorie nog meer diepgang. Dit jaar kun je ook een minor gaan volgen en je horizon dus verbreden op een compleet ander vlak of juist iets wat dichtbij je eigen opleiding ligt. Ook is er wederom een stageperiode, maar dit keer is de keuze breder.

Je kunt nu ook buiten het middelbare onderwijs stage lopen. Dus denk aan een gehandicapten afdeling met een creatief programma, een psychiatrische afdeling met patiënten die een kunst ambitie hebben of een cultureel centrum met workshops voor jong en oud. Het vierde jaar draait om het schrijven van een scriptie en je eindstage waarin je pas echt leert hoe het is om zelfstandig docent te zijn.  

Beeldene Vorming opleiding
Dit is één van mijn werken die ik tijdens mijn opleiding heb gemaakt.

De sfeer op onze school is erg gezellig omdat waar je ook loopt er kunst hangt of muziek te horen is. Mensen die zingen, acteren, schilderen of even pauze nemen in onze grote tuin. Ook hebben we dansstudio’s met grote ramen zodat je naar hen kunt kijken wanneer ze les hebben of zich voorbereiden voor een tentamen. En je kunt gewoon door de atelierruimtes lopen en zien waar andere kunst leerlingen mee bezig zijn.

Ik vind het een enorm leuke opleiding omdat iedereen erg gemotiveerd is en we graag ervaringen en werk uitdelen. Kunst is erg belangrijk voor het weergeven van de cultuur, het uiten van emoties, politieke problemen, het losmaken van emoties en het verblijden van het oog. Kunst heeft zoveel doeleinden en die moeten juist gestimuleerd worden. Hierdoor wil ik dus juist docent worden, om mijn leerlingen dit ook in te laten zien en ze te kunnen begeleiden in hun proces en de weg naar hun creatieve vermogen.

Wat vind jij van Beeldende Vorming, de toffe opleiding van Andrea?

Wil jij net als Andrea dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Andrea
Door: Andrea

LOVE dit artikel
7 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

14 reacties

 • 6 jaar geleden Annabelle

  volgend jaar naar tilburg!!!

 • 6 jaar geleden Carmenneke

  ik doe een soortgelijke opleiding.

  Heel leuk

  enne @Jessica, dit is meer dan alleen schilderen en tekenen. Beelden zijn heel erg belangrijk ik verschillende beroepen. Stel je maar eens een wereld voor zonder posters, reclame blaadjes, tijdschriften, kunst etc.

  Blijkbaar vind je jezelf veel belangrijker -.-

 • 6 jaar geleden Jaycee

  Lijkt me echt een superleuke opleiding alleen ik wil geen docent worden...

 • 6 jaar geleden Teacup

  @ x_brunettee haha sorry dat ik dit zeg maar mooi terug geslagen ben het helemaal met je eens

 • 6 jaar geleden scafffiee

  @jessica wat een belachelijke opmerking. Schilderen kan je ook thuis, deze opleiding gaat wel iets dieper dan schilderen alleen. Het het is toch juist super tof dat je iets wat je leuk vind om te doen ook toe kunt passen in je werk..

 • 6 jaar geleden serenavanderwoodsen

  toffe opleiding ! Ik zou graag iets met kunst willen doen maar ik ben bang dat er vrij weinig vraag naar is op de arbeidsmarkt later...

 • 6 jaar geleden weruledtheworld

  Je kunt er ook een cursus volgen, een portfolio cursus. Door elke week opdrachten te maken op de academie bouw je een portfolio, voor jezelf of als je naar een kunstacademie wilt.

  Zelf volg ik die cursus nu. Erg leuk en heel afwisselend. Ene keer fotografie en de andere keer weer kleien of tekenen.

 • 6 jaar geleden x_Brunettee

  @Jessica

  Ik doe dezelfde opleiding, maar dan in Amsterdam. Voordat je zulke dingen zegt, zou ik als ik jou was eerst meer research gaan doen. Met deze opleiding kun je docent worden, ja. Mensen die wij later les zullen geven, zijn waarschijnlijk leerlingen op een middelbare school. De meeste leerlingen zullen waarschijnlijk géén docent worden. Het is gewoon een vak, net zoals Engels of aardrijkskunde.

  En je opmerking 'maar schilderen enzo kan je thuis toch ook' slaat ook helemaal nergens op. Zoals Andrea al zei, krijgen we vakken als kunstgeschiedenis, pedagogie en psychologie. Maar ook Nieuwe Media (fotografie, film), 3d en Vormgeving en Design. Dus het is niet 'alleen maar schilderen', zoals jij denkt. Ik weet niet wat voor opleiding jij doet, maar aan je taalgebruik te zien doe je zeker geen HBO. En nee hoor, dit was ook niet lullig bedoeld, net als dat van jou

 • 6 jaar geleden Sargasso

  haha Jessica idd.

 • 6 jaar geleden juliette

  leukleukleuk!!! ik wil de mbo opleiding art & design. hopelijk wordt ik toegelaten. want daarna wil ik een opleiding doen voor docent tekenen.

 • 6 jaar geleden ---

  leuk maar docent is niks voor mij

 • 6 jaar geleden Hessie

  Alleen maar docent?.. Ik vind dat een heel nuttig, zinvol en mooi beroep. Zeker als het een vak is waar je zelf veel van houdt.

  En met een HBO rechten beroep kun je toch ook geen tandarts worden?...

  Ik vind het een superleuke opleiding hoor!

 • 6 jaar geleden Ville88

  Allemaal heel leuk alleen ik zie het nut er niet van in (niet lullig bedoeld) maar je kan hier alleen maar docent mee worden en mensen die jij les geeft en hier later mee verder willen worden waarschijnlijk ook weer docent. Nogmaals niet lullig bedoeld maar schilderen enzo kan je thuis toch ook.

 • 6 jaar geleden Wonderwall

  Klinkt echt perfect!!! Jammer genoeg is docent niks voor mij, maar wel super!

 1. 1