Lifestyle

Toffe opleiding: Beeldende Vorming

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Andrea met haar tofste opleiding ever: Beeldende Vorming.

Mijn naam is Andrea en ben derdejaarsstudent aan het FHK: Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Dit is een hogeschool in Tilburg met verschillende hbo opleidingen. Zelf studeer ik aan de academie voor Beeldende Vorming met de richting docent Beeldende Vorming. Het fijne aan de opleiding is dat je zelf je vakken kunt kiezen voor het eerste jaar en je kunt natuurlijk een afstudeerrichting kiezen als je minors gaat volgen.  

Beeldene Vorming opleiding

In het eerste jaar ben je voornamelijk bezig met alle vaardigheden aan te leren en het ontdekken en bestuderen van materialen zoals hout, keramiek, metaal, textiel en papier. Maar ook het ontdekken van de digitale wereld zoals het maken van een website, poster, film of animatie. Ook loop je in dit jaar één week stage bij een middelbare school naar keuze, hierdoor krijg je een goed beeld van wat het docentschap inhoud en word je al gauw duidelijk of je de juiste keuze hebt gemaakt.Het vierde jaar draait om het schrijven van een scriptie en je eindstage waarin je pas echt leert hoe het is om zelfstandig docent te zijn.

Je volgt onder andere lessen in kunstgeschiedenis, pedagogie en psychologie. In het tweede jaar gaan de theorielessen verder en laat je enkele praktijkvakken vallen om je beter te kunnen focussen op wat jij nu echt wilt. Ook loop je weer stage op een middelbare school, maar deze keer een periode van twee maanden. Tijdens de theorielessen word je voorbereid op hoe je het beste met bepaalde leerlingen moet omgaan. Dit leer je door middel van rollenspellen en tentamens.

Beeldene Vorming opleiding

Omdat er veel verschillende academies binnen de school zijn is er elk jaar een activiteitenweek. Iedereen wordt in een groep ingedeeld met van iedere academie twee leerlingen waarna je een week lang werkt aan een zelfbedacht project met een vast thema. In deze week kun je dus jouw kwaliteiten laten zien of juist je oriënteren naar de andere academies en van rollen omruilen.

In het derde jaar ga je jezelf nog verder specialiseren en krijgt de theorie nog meer diepgang. Dit jaar kun je ook een minor gaan volgen en je horizon dus verbreden op een compleet ander vlak of juist iets wat dichtbij je eigen opleiding ligt. Ook is er wederom een stageperiode, maar dit keer is de keuze breder.

Je kunt nu ook buiten het middelbare onderwijs stage lopen. Dus denk aan een gehandicapten afdeling met een creatief programma, een psychiatrische afdeling met patiënten die een kunst ambitie hebben of een cultureel centrum met workshops voor jong en oud. Het vierde jaar draait om het schrijven van een scriptie en je eindstage waarin je pas echt leert hoe het is om zelfstandig docent te zijn.  

Beeldene Vorming opleiding
Dit is één van mijn werken die ik tijdens mijn opleiding heb gemaakt.

De sfeer op onze school is erg gezellig omdat waar je ook loopt er kunst hangt of muziek te horen is. Mensen die zingen, acteren, schilderen of even pauze nemen in onze grote tuin. Ook hebben we dansstudio’s met grote ramen zodat je naar hen kunt kijken wanneer ze les hebben of zich voorbereiden voor een tentamen. En je kunt gewoon door de atelierruimtes lopen en zien waar andere kunst leerlingen mee bezig zijn.

Ik vind het een enorm leuke opleiding omdat iedereen erg gemotiveerd is en we graag ervaringen en werk uitdelen. Kunst is erg belangrijk voor het weergeven van de cultuur, het uiten van emoties, politieke problemen, het losmaken van emoties en het verblijden van het oog. Kunst heeft zoveel doeleinden en die moeten juist gestimuleerd worden. Hierdoor wil ik dus juist docent worden, om mijn leerlingen dit ook in te laten zien en ze te kunnen begeleiden in hun proces en de weg naar hun creatieve vermogen.

Wat vind jij van Beeldende Vorming, de toffe opleiding van Andrea?

Wil jij net als Andrea dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Andrea
Door: Andrea