Lifestyle

Ik heb een digitale spiegelreflexcamera, maar wat nu?

35

Hoera! Je hebt zojuist je eerste spiegelreflexcamera gekocht, nu kun je zulke mooie foto's gaan maken. Maar nadat je je eerste foto's gemaakt hebt kom je tot de conclusie dat het zo makkelijk nog niet gaat. Een mooie foto maken met een spiegelreflexcamera was toch lastiger dan je aanvankelijk dacht. Herken jij in bovenstaande situatie? Geen paniek! Girlscene geeft tips.

Kijk, een spiegelreflexcamera kun je een beetje vergelijken met een Grafische Rekenmachine. In het begin denk je: 'Pffftttttt laat mij die som maar gewoon oplossen met mijn normale rekenmachine, die snap ik tenminste en dit duurt me allemaal veel te lang'. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt, is het zo fijn. Zo is dat dus ook met een spiegelreflexcamera. Alle mogelijkheden maken het in het begin wat lastig om te fotograferen, maar als je weet wat je met de instellingen kunt doen, kun je makkelijk erg mooie foto's maken.

Allereerst is het belangrijk om te weten waar S, F & ISO voor staan.

S staat voor sluitertijd. Hoe kleiner het S-getal hoe langer je sluitertijd is. Met een korte sluitertijd heb je minder kans op een bewogen foto, maar met een korte sluitertijd heb je ook minder licht. Je kunt dus niet standaard kiezen voor een hele korte sluitertijd, als de ruimte waar je fotografeert donker is zul je het toch echt met een langere sluitertijd moeten proberen. Gebruik hier dan een statief voor!

F staat voor diafragma. Hoe kleiner het F-getal is hoe groter het diafragma. Met een groot diafragma krijg je een lichtere foto (een groot diafragma betekent dat er meer licht door heen kan). Maar ook hier geldt weer, je kunt je foto niet standaard met de laagste F-waarde schieten, want een groot diafragma zorgt ook voor een klein gebied op de foto dat scherp is. Hoe groter het diafragma, hoe groter het verschil in scherpte/diepte op de foto is. Met een groot diafragma kun je dus een bepaald onderwerp uitlichten in de foto en de rest van de foto wat waziger maken (dit noemen ze bokeh).

Naast de sluitertijd en het diafrgama is er nog een andere belangrijke instelling van je camera, de ISO-waarde. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe lichter je foto. Maar tegelijkertijd zorgt een hogere ISO-waarde ook voor meer ruis op de foto (korreltjes), het is dus niet aan te raden je camera standaard op een hoge ISO-waarde te zetten.

Goed, nu je een beetje weet over de basisinstellingen van je camera, is het tijd voor iets concretere tips!

Wil je een foto maken van een item en wil je dat het item echt uit de foto springt? Dan is het belangrijk om scherp te stellen op het item dat je er uit wilt laten springen. Tegelijkertijd zorg je er voor dat je een groot diafragma hebt (een klein F-getal), hierdoor wordt het gebied waar je niet op scherp stelt waziger dan het item dat je er uit wilt laten springen. Fotografeer je in een lichte ruimte? Dan gebruik je een korte sluitertijd (hoog S-getal), fotografeer je in een donkere ruimte? Kies dan voor een lange sluitertijd (laag S-getal).

Wil je net zulke foto's maken als modebloggers? Fotografeer je onderwerp eens van onderaf. Nee, je hoeft niet op je rug te gaan liggen, maar zak eens door je knieën en fotografeer vanaf deze hoogte, zie je het verschil?

Speel met composities. Zet je onderwerp dat je wilt fotograferen niet standaard in het midden van de foto. Maak het spannend door het onderwerp bijvoorbeeld aan de zijkant van de foto te plaatsen.

Zorg altijd dat de horizon recht is! Dit is vooral belangrijk als je landschappen fotografeert. Op de foto hier boven zie je dat de horizon scheef is, niet zo mooi he?

Ben je een (nieuwe) stad aan het ontdekken? Je hoeft niet altijd handmatig te fotograferen. Als je voor iedere foto je sluitertijd, diafragma en ISO-waarde opnieuw moet instellen kan het wel eens heel erg lang gaan duren. Je kunt dan natuurlijk ook altijd de automatische stand gebruiken. Het gezelschap waarmee je bent zal het je in dank afnemen ;-)

Heb jij goede fotografie tips? Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw tips! Zet jouw tips in de comments of mail ze naar annemerel@girlscene.nl, misschien kom jij binnenkort op Girlscene met jouw tip!

Bedankt voor de tip Nine!

Bron Beeld: Annemerel

LOVE dit artikel
52 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

35 reacties

 • 5 jaar geleden Xgirlllyxx

  mn camera komt morgen binnen als het goed is ga ik meteen wat uitproberen

 • 5 jaar geleden Sanne Jorna

  Heel erg duidelijk geschreven, dankje wel

 • 6 jaar geleden stefanie

  Mijn moeder heeft der 1, en die gebruik ik wel eens. Ik zal deze tips zeker mee nemen.

 • 6 jaar geleden Lily

  Hey! Neem eens een kijkje op mijn profiel! Ik ben vandaag begonnen

  Er staat een leuke DIY op De moeite waard! xxxxx #Loveyou

 • 6 jaar geleden Untitled

  Ik wil er graag ook een, jammer van de hoge kosten

 • 6 jaar geleden JWOWW

  superhandig! Nu weet ik eindelijk hoe ik 1 voorwerp eruit kan laten springen

  Bedankt!

 • 6 jaar geleden Peej

  Handig!

  Ik heb ook een heeeelee mooie canon, maar waar al die knopjes en dergelijke voor zijn... *-)

 • 6 jaar geleden 7Layers

  Handige tips!

 • 6 jaar geleden Caar

  Gaaf artikel!

  Neem ook eens een kijkje op deze leuke blogs:

  Sifra: http://52weeks-in2013.blogspot.nl/

  Caroline (ik): http://52weekswithcaroline.blogspot.nl/

 • 6 jaar geleden TALKISCHEAP

  de mensen die zeggen dat een camera dezelfde foto's maakt als een spiegelreflex, no way in hell

 • 6 jaar geleden justagirl

  @laura ik heb een canon eos 1100d. Echt een hele goede camera om mee te beginnen, en het is in tegenstelling tot andere cameras ook niet verschrikkelijk duur

 • 6 jaar geleden Laura

  Ik wil graag een spiegelreflexcamera kopen, maar weet niet welke ik moet doen en waar ik een beetje op moet letten. Kan iemand mij helpen?

 • 6 jaar geleden Fleur

  Goed artikel! Volgende misschien over verschillende lenzen? Daar begrijp ik namelijk niet zoveel van =(

 • 6 jaar geleden Nis

  Handig artikel! Ik heb zelf een spiegelreflexcamera, en ik weet wel hoe het werkt, maar ik heb genoeg vrienden die er ook 1 hebben en er niet mee om kunnen gaan en dus op automatisch foto's maken! Erg handig

 • 6 jaar geleden Liset

  haha inderdaad.. of je kunt gewoon je foto in istragam gooien met 10 lagen eroverheen..

 • 6 jaar geleden Silke

  Beste tip die ik kan geven: als ge een spiegelreflex gaat kopen en ze toch maar op automatisch zet, koop het dan gewoon niet. Tegenwoordig zyn de compact camera's al van zo'n goede kwaliteit... Ikben studente fotografie en het enerveert my echt als mensen nog niet eens weten wat een diafragma is en dan een spiegelreflex kopen... maar leuk artikel voor mensen die er echtnmee bezig zyn

 • 6 jaar geleden Lil' Monster

  Waarom zou je veel geld gaan neerleggen voor een spiegereflexcamera als je deze begrippen nog niet eens kent...

 • 6 jaar geleden AMORFATI

  Omg, die foto met die croissantjes. Instant-hunger-feeling.

 • 6 jaar geleden fajerios

  echt handig!

 • 6 jaar geleden LouderLove

  Ik vind die scheve horizon zo lelijk nog niet haha.

 • 6 jaar geleden Kel097

  Tip voor sluitertijd: Het laagste sluitertijdgetal waarmee je uit de hand kan schieten ligt eraan wat voor lens je hebt. Heb je bijvoorbeeld een 18-200 mm? Dan is 1/200e het laagste wat je kunt gaan. Heb je een 50 mm? Dan kan je tot 1/50e.

  En een statief is niet de enige oplossing voor een scherpe foto krijgen met weinig licht! Heb je weinig licht, kun je ook gewoon flitsen. Als je mooie foto's wilt, gebruik dan nooit de ingebouwde flits maar investeer in een losse flitser. En natuurlijk kun je de ISO wel omhoog gooien, maar denk dan wel goed na of de ruis niet erg is. Als je foto's groot wilt uitprinten is een hoge ISO af te raden bijvoorbeeld.

  Je hoeft niet per sé in de M-stand fotograferen, dat doet ook niet elke fotograaf. De A-stand (bij Canon Av) of de S-stand (bij Canon Tv) werken ook gewoon goed. Zo kun je toch bepalen wat jij wilt met je foto, hoef je niet alles zelf in te stellen en ben je niet veel tijd kwijt aan je instellingen steeds veranderen als je bijvoorbeeld op vakantie foto's maakt en niet altijd hetzelfde licht hebt dus.

 • 6 jaar geleden Devira

  Wat leuk om eens te zien dat girlscene wat extra aandacht aan fotografie heeft besteed! Nou alleen nog wat meer promotie voor het gedeelte op het fotografieforum en zorgen dat er daar wat meer gebeurt op een dag. (:

 • 6 jaar geleden Liessx

  Ik neem aan dat als je een spiegelreflex camera koopt, je deze basisdingen al wel weet.. Maar verder leuke tips voor mensen die net beginnen!

 • 6 jaar geleden Sandra

  Met de regel van derde hou je de aandacht goed vast. Zo kun je ook een anatal mooie maar ook interessante kiekjes maken

 • 6 jaar geleden Marit

  Ik heb zat tips! Ik heb jullie een aantal maanden geleden een mail gestuurd over dit onderwerp. Ik heb de foto academie afgerond en heb een tussenjaar, waardoor ik alle tijd heb om te fotograferen. Ik heb jullie toen gevraagd of ik misschien wat gast-artikeltjes mocht schrijven omdat ik heel graag wil delen wat ik allemaal geleerd heb! Heel jammer dat ik nooit een reactie heb ontvangen van jullie..

  Mochten jullie nog geïnteresseerd zijn, ik vind het altijd leuk om wat te schrijven. Basistechnieken, maar ook tips voor de semi-pro.

  Voor meer info; www.mhilariusfotografie.nl

  @Liviaxxz; Als je pas begonnen bent met uitzoeken van de standen, raad ik aan om te beginnen op de A(v) stand! Daarbij stel je zelf alleen het diafragma en de ISO-waarde in. Dat is leuk om mee te beginnen! Maak gewoon wat foto's van hetzelfde onderwerp terwijl je steeds wat instellingen veranderd. Schrijf bijvoorbeeld op een briefje wat je ziet gebeuren bij welke instellingen, en ga ermee spelen! Zo leer je het vanzelf

 • 6 jaar geleden Sshony

  Oh en het is helemaal niet meer nodig tegenwoordig zo'n dure camera te kopen wil je alleen leuke kiekjes maken. Met de kleine compact cameratjes maak je prima foto's! Koop je een dure camera en werk je alleen maar op de automaat, dan had je dus net zo goed een compact kunnen kopen

 • 6 jaar geleden Sshony

  Ik vind sommige stukjes wel minder goede tips. Als je een langere sluitertijd nodig hebt, is het niet altijd de oplossing om hem op het statief te zetten. Namelijk wanneer je onderwerp wel beweegt. Je kan hem zo goed vastzetten op je statief als je maar wilt, maar zolang je onderwerp beweegt en jij een lange sluitertijd nodig hebt, blijft die foto onscherp. Kijk eerst of het diafragma dan wat groter kan. (lagere f-waarde) Kan dat niet (doordat je bijv. niet alles er scherp op krijgt) ga DAN PAS aan de ISO-waarde zitten. Aangezien je geen ruis op je foto wilt. Kan soms wel mooi zijn, maar dan zou ik het eerder later toevoegen. Dan kan je zelf nog bepalen hoeveel ruis je in de foto wilt. Verder word er over het compositioneren buiten het midden plaatsen genoemd. Een voorbeeld van een compositie heet de regel van derden. Hierbij plaats je het onderwerp niet in het midden maar op 1/3e of 2/3e van de foto. Zet dus eens wanneer je met je familie in Paris bent de eiffeltoren rechts of links van de familie. Dan staat die er ook eens mooi op. (niet dat deze regel alleen geld wanneer je iets ernaast ziet.)

  Een andere tip: Probeer nooit lijnen, takken, palen etc. door het hoofd te laten lopen. Wij hoeven geen geweien

 • 6 jaar geleden Lieke

  ahhh leuk, ik zit te twijfelen om er eentje te kopen, maar ze zijn zo duur

 • 6 jaar geleden Eline

  Precies wat Liviaxxz zegt! Haha.

 • 6 jaar geleden Desirée

  goed artikel! alleen een beetje jammer dat mensen met een spiegelreflex meteen denken dat ze kunnen fotograferen.. die knop automatisch zou afgeschaft moeten worden..

 • 6 jaar geleden MermaidInTheSky

  Leuk artikel! Graag meer van zulke fotografietips

 • 6 jaar geleden always

  ik weet nog niet zeker of ik een camera wil kopen, ben bang dat ik er na een tijdje niks meer mee doe..

 • 6 jaar geleden MORIARTY

  Thanks! Vorige week een camera gekocht, ben nu alles aan het uitzoeken. Deze uitleg was heel helder en nu begrijp ik alle andere websites die praten over diafragma's en sluitertijd ook wat beter!

 1. 1