Health

Start to run: De wedstrijd

36

Hardlopen kan soms heel fijn zijn (als het zonnetje schijnt, als je barst van de energie), maar op sommige dagen is de motivatie ver te zoeken (als het koud is en regent, na een lange dag school). Hoe je dan toch gemotiveerd blijft? Je inschrijven voor een hardloopwedstrijd. Annemerel vertelt je er vandaag alles over.


De finishfoto van mijn tweede halve marathon in 2012

Mijn eerste hardloopwedstrijd
Mijn eerste hardloopwedstrijd liep ik twee jaar geleden. De CPC (City Pier City) in Den Haag, mijn woonplaats. Ik liep al jaren af en toe hard, maar was er niet heel erg serieus mee bezig. Ik schreef me in november in, maar kwam er op 1 januari achter dat ik eigenlijk nog helemaal niet getraind had.

Dus liep ik op 1 januari met een brak hoofd vijf moeizame kilometers. Ik heb me toen in tien weken voorbereid op 21,1 kilometer. Gekkenwerk! De eerste twee weken liep ik vooral veel 5K's, daarna liep ik 10K's en aan het eind van januari liep ik mijn eerste 15K, twee weken later liep ik 20K en daarna bouwde ik het af en liep ik nog een paar keer 10K's voor de wedstrijd half maart.

Ik liep de halve marathon toen in twee uur en acht minuten, maar eerlijk, ik kan het niemand aanraden, trainen voor een halve marathon in tien weken (waarvan ik er ook nog eens anderhalf op vakantie was). 

Het is beter om te lopen met een schema dat iets rustiger opbouwt in plaats van met het schema dat ik voor mezelf gemaakt had. Dat is vragen om blessures. Gelukkig kwam bij mij de blessure pas NA ik de halve marathon gelopen had, waardoor ik vervolgens maanden niet lekker heb kunnen lopen. Maar die blessure had ik net zo goed een week voor de halve marathon kunnen krijgen en dan had ik die wedstrijd niet eens kunnen lopen.

Goed, nu weten jullie hoe het niet moet, maar hoe moet het dan wel?

Kies je wedstrijd
Kies eerst je afstand die je wilt lopen en wedstrijd uit. Loop bijvoorbeeld de Marikenloop in Nijmegen op 26 mei. Dit is een hardloopwedstrijd speciaal voor vrouwen. Je kunt bij de Marikenloop kiezen tussen de 5K en de 10K. Een paar weken later, op 9 juni, kun je in Rotterdam ook meedoen met een Ladies Run, ook tijdens deze loop kun je kiezen voor de 5K en de 10K. Een ander bijzonder evenement is de Vredesloop op 21 september in Den Haag, een speciaal evenement op de dag van de vrede georganiseerd voor het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis, ook tijdens dit evenement kun je kiezen voor de 5K of de 10K. Eén van de bekendste wedstrijden ieder jaar is de Dam tot Dam in Amsterdam en Zaandam, je kunt hier de 4 mijl (6,4K) en de 10 mijl (16,1K) lopen, dit evenement is een dag na de Vredesloop, op 22 september. Wil jij voor een (halve) marathon, op 20 oktober kun je deze afstanden lopen tijdens de Amsterdam Marathon.


Trainen, ook tijdens een sneeuwstorm

Trainen voor een wedstrijd
Heb je jouw wedstrijd uitgezocht? Dan is het tijd om je schema te maken. Je kunt hierbij de hulp inschakelen van schema's van bijvoorbeeld Runnersweb of van hardloopmerk Asics. Het is belangrijk om je aan je schema te houden, maar een schema is ook geen kwestie van leven of dood, als je je een keertje echt heel rot voelt en niet kunt lopen, loopt je training niet gelijk in de soep.

Het is belangrijk om jezelf een realistisch doel te stellen. Loop je nog maar net hard, dan is een halve marathon binnen twee uur tijd niet erg realistisch. Ga dan liever eerst voor een 5K of een 10K. Als je kiest voor iets dat realistisch is, kan het alleen maar meevallen. En geef toe, het is toch veel leuker om boven verwachting goed te presteren, dan dat je uiteindelijk toch moet opgeven? Een beetje ambitie is niet verkeerd, maar te veel van je lichaam vragen is gevaarlijk. 


Met collega van Vrouwen.nl Claartje voor de marathon van Amsterdam

Voor de wedstrijd
Goed, je hebt je ingeschreven, je bent getraind, het is tijd voor de wedstrijd! Let in de dagen voordat het evenement plaats gaat vinden goed op het weerbericht. Niets is zo vervelend om te warm gekleed aan de start te verschijnen (te koud is nog minder erg). Kies voor kleding die je al eens gedragen hebt, zodat je weet hoe het zit en tijdens de race niet voor verrassingen komt te staan.

Eet de avond van te voren een lekker bord pasta en probeer drie uur voor de wedstrijd je laatste maaltijd te eten. Een uur van te voren kun je nog een lekker banaantje eten en veel water drinken. Het is belangrijk dat je goed gehydrateerd bent, maar te veel water drinken zorgt voor toilet bezoekjes waar je absoluut niet op zit te wachten. Overdrijf dan ook niet met de hoeveelheid water dat je drinkt. Ik ga zelf altijd nog even op het station naar het toilet, want bij de dixie's bij de start kan het wel eens heel erg druk zijn (dat had ik tijdens de hele marathon van Amsterdam, toen waren er zo'n 50 mensen voor me en ben ik uiteindelijk niet geweest, de eerste tien kilometer liep ik dus met een klotsende buik, niet heel erg fijn).

Ik vind het tijdens een wedstrijd fijn om een legging te dragen, dit schuurt het minst tegen m'n benen. Ik draag altijd een sportbeha en verder kleed ik me naar het weer. In mijn haar draag ik het liefst een haarbandje dat mijn haar uit mijn gezicht houdt van Nike en mijn elastiekjes zijn ook van Nike, deze zijn net wat steviger en hierdoor blijft mijn haar net wat langer goed zitten. Ik raak altijd gefrustreerd als mijn haar in mijn gezicht hangt, dus voor mij is dat echt een must. Om mijn pols draag ik vaak een zweetbandje, heel fijn als je onderweg wat zweet van je voorhoofd wilt vegen (en dat gebeurt nog wel eens).

Ben je aangekleed en ready to run? Nu is het tijd om je startvak op te zoeken.


Met vriendinnetje Laura en haar vriend voor de halve marathon in Den Haag

In het startvak
In het startvak is het druk! In welk vak je ook staat, het is er druk. Zet alvast je favoriete playlist op en geniet van het moment. Mensen zijn excited, andere zijn extreem zenuwachtig, maar de energie die in het startvak hangt is ongekend.

Pafffffff
Dat was het startschot, de wedstrijd begint. Waarschijnlijk is hardlopen in het begin niet alleen een uitdaging omdat het hardlopen is, maar ook omdat er zoveel mensen om je heen zijn. Mensen die sneller lopen dan jij, mensen die minder snel lopen.. Aan jou de taak om ze te ontwijken en je eigen tempo te lopen. Blijf rustig, wind je niet op om mensen die je voorbij gaan of die voor je voeten lopen. Die energie heb je later in de wedstrijd misschien nog hard nodig. 

Loop je een afstand langer dan 10 kilometer? Vergeet dan absoluut de waterpunten niet. Dit geeft je later in de wedstrijd heel veel energie. En krijg je het zwaar en denk je aan opgeven? NIET DOEN! Je kunt het. Probeer je gedachten te verzetten, denk aan iets anders. Geloof me, ook ik heb wel eens gedacht "Rot op, ik ga dus NOOIT meer hardlopen en ik stop er NU direct mee!!!!" Maar het gevoel dat je hebt als je over de finish slentert... Priceless!


Na de marathon in Amsterdam

Na de wedstrijd
Drink na de wedstrijd meteen een lekker glas water of neem een energiedrankje (bij veel wedstrijden krijg je dat bij de finish in je handen gedrukt). Is het buiten niet zo warm? Kleed je dan goed aan, je hebt waarschijnlijk flink gezweet, dan wil je niet afkoelen. Loop rustig een stukje, uitlopen zorgt er voor dat je de volgende dag minder spierpijn zult hebben. Thuis kun je nog een aantal rek- en strekoefeningen doen, maar wat je thuis vooral mag doen is genieten. Je hebt het gehaald!

De volgende dag? Zoek je natuurlijk gelijk je volgende hardloopwedstrijd uit. Ga je een wedstrijd lopen om je PR dat je de vorige dag gelopen hebt te verbeteren, of wil je een langere afstand gaan lopen? Keep on running!

Loop jij hard? Heb jij wel eens een wedstrijd gelopen? Zo ja, welke? Of ben jij aan het trainen voor een wedstrijd? Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw wedstrijdervaringen. Stuur een mailtje naar annemerel@girlscene.nl en wie weet kom jij binnenkort met jouw verhaal op Girlscene.nl

LOVE dit artikel
12 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

36 reacties

 • 5 jaar geleden Ichthues

  Wat een goed moment voor dit artikel! Zaterdag doe ik mee aan de Batavierenrace (estafetteloop), m'n eerste hardloopwedstrijd, dus ik ben heel erg benieuwd!

  Heb er ontzettend veel zin in, en deze tips zijn ontzettend handig om te lezen!

  Hoewel ik het vroeger verschrikkelijk vond, ook ik heb het hardloopvirus te pakken gekregen

 • 5 jaar geleden Emma

  Vandaag cascaderun gelopen, en binnenkort ladiesrun (in groningen)

 • 5 jaar geleden Bente

  Aankomende dinsdag Mission Olympic voorronde in Assen!

 • 5 jaar geleden svenjjaax

  ik doe mee met de color run!! zo veel zin in

 • 5 jaar geleden LittleMissParis

  ladies run 9 juni

 • 5 jaar geleden error404namenotfound

  ik loop soms voor 20 min en vorige week opeens 40 min ( 5K ) en dat voelde ik toch nog wel in me benen voor een paar dagen erna, en ik was dan toch nog soms 20 min gaan rennen

 • 5 jaar geleden Rose

  Ik loop zondag de Short Run van de 10 Miles!

 • 5 jaar geleden Willemijn

  Wij gaan op 9 mei de nacht van Groningen lopen, 22 sept de dam tot dam en hopelijk 3 nov de halve marathon op Terschelling! Afgelopen zondag de 10 van Rotterdam gelopen dus nu mooi doortrainen

 • 5 jaar geleden Typfoudt

  ik heb me ingeschreven voor de color run!

 • 5 jaar geleden 7Layers

  Ik ben nu zo'n 4 maand aan het hardlopen, 4 à 5 dagen in de week. Samen met een vriendin. We spreken gewoon steeds af en dan is het ook moeilijker om te zeggen, nahh geen zin vandaag. Als ik in m'n eentje was begonnen had ik het nooit zo lang volgehouden. Het is nu ook echt leuk, want we kunnen natuurlijk steeds meer! Sneeuw? Regen? Kou? Screw that, we're running! haha

 • 5 jaar geleden Koe

  Ik loop volgend weekend mee met de batavierenrace, en ik doe mee aan de colorrun in Amsterdam!

  Ik ben herstellende van mijn blessure, maanden niet kunnen lopen. Dus nu weer kei hard trainen en kijken of er meer wedstrijden volgen.

 • 5 jaar geleden Joyce

  Ik ga meedoen aan de 5km van de Ladiesrun in Rotterdam! Wordt nog even hard trainen voor mij. Maar ik heb er wel heel veel zin in.

  Op Facebook staat trouwens dat de startnummers van de 5km voor de Ladiesrun al zijn uitverkocht.

 • 5 jaar geleden Sarah

  Aankomende zondag de halve marathon van Enschede!!!!!

 • 5 jaar geleden xdemii

  Ik liep hard heb nu een blessure

 • 5 jaar geleden xVlinderr

  Leuk artikel! Ik ben sinds deze week ook aan het trainen voor de colorrun van Vlissingen (: Stelt niet veel voor, maar wil toch graag een beetje getraind aan de start komen. Wie weet als het trainen goed bevalt ga ik wel vaker meedoen met wedstrijden!

 • 5 jaar geleden Danique

  Super leuk! Ik ga de Ladiesrun lopen! 5 km, want ik ben pas een week geleden begonnen met trainen, haha.

 • 5 jaar geleden AMORFATI

  Ik wil dit echt heel graag, maar had na 1 maand al een blessure te pakken

 • 5 jaar geleden Yolande

  Leuk artikel! Ik ben op dit moment aan het trainen voor the Ultimate City Challenge. Een hardloopwedstrijd van 10 kilometer met hindernissen tussendoor. De training is deze week begonnen en ik heb vandaag mijn eerste 5k gelopen, dat ga ik langzaam verhogen naar de 10 kilometer! Ik vind het in ieder geval heel spannend omdat het mijn eerste wedstrijd is!

 • 5 jaar geleden Rianne

  @Bianche; ik oook! de 4 engelse mijl dan . Haha grappig!

 • 5 jaar geleden Bianche

  Ik had me rond september ingeschreven voor een hardloopwedstrijd (5K) in november, als stok achter de deur. ("dan moet je wel gaan trainen" ) Maar binnen no-time was het al november en stond ik daar, ongetraind als een debiel rondjes te rennen.

  Ik heb me nu ingeschreven voor een wedstrijd in Zwolle (8 juni, 6.4km of 21km) en ben nu wel aan het trainen! Het is fijn als je voor jezelf een doel stelt bijv; ik wil 5km rennen onder de 25min o.i.d

 • 5 jaar geleden realitea

  ik wilde heel graag meedoen aan the colorrun, maar die inschrijvingen gingen zo snel dat ze na een dag alweer dicht waren haha, balen .. en nu ben ik net terug van een lekker rondje hardlopen!

 • 5 jaar geleden Miracle

  @FlyingHigh: Dan zeg je dus dat we nu hardlopen moeten skippen, want iedereen is er bang voor? Dat was met 9/11 zo namelijk.. maar niemand is bang voor hardlopen (denk ik).

  Goed artikel Girlscene, like it dat jullie iedereen aansporen! Want ik ben zelf ook begonnen door zoveel posts hier, en ik heb absoluut geen spijt

 • 5 jaar geleden Ashperge

  Ah de color run lijkt me echt supertof om te doen!

 • 5 jaar geleden Femmie

  Wat ook een aanrader is is de Colorrun in Amsterdam!

  Dit is het:

  The Color Run™, staat ook wel bekend als de Happiest 5k on the planet. Het is een uniek kleurrijk hardloopevenement waar het draait om lekker gezond zijn, blijheid en saamhorigheid. Het gaat meer om de tijd van je leven en de te gekke ervaring dan om een snelle tijd neerzetten. The Color Run is een vijf-kilometer run, waarbij duizenden deelnemers bij elke kilometer van top tot teen onder worden gedompeld in verschillende kleuren door middel van kleurenpoeder. Achter de finish gaat het parcours over in een ''Color Festival,'' waarbij nog meer gekleurd poeder gebruikt zal worden om er een kleurrijke memorabele dag van te maken en om miljoenen kleuren combinaties te creëren! Geloof ons, dit is het beste 5km party van de wereld!

  Er zijn twee belangrijke regels:

  1. Draag een wit shirt bij de start

  2. Finish als een kleuren pallet!

 • 5 jaar geleden jesuisSimone

  Leuk artikel en fijne tips! Ik ben aan het trainen voor de Ladies Run in Breda op 16 juni!

 • 5 jaar geleden LIEVESPROET

  Leuk artikel! en @flyingHigh Natuurlijk is het hartstikke erg wat er in Boston is gebeurd, maar dan is dit toch juist een positief en leuk artikel?

 • 5 jaar geleden Niceleanth.

  Nee ik bedoel ook niet dat we het allemaal moeten gaan ontwijken ofzo. Maar het lijkt er nu alleen een beetje op dat ze net zo goed leuke vliegvakanties hadden kunnen organiseren na 9/11. Het gaat idd niet om het feit dat het een hardloopwedstrijd was, maar het ging er bij de Twin Towers toch ook niet om dat het met een vliegtuig gedaan was?

  Het gaat bij mij gewoon een beetje om het principe. Maar zoals ik al zei, het is ook niet lullig of persoonlijk bedoeld ofzo, de timing is alleen niet zo lekker.

 • 5 jaar geleden Schaap

  Leuk artikel! Ik raak echt gemotiveerd hiervan. Ik loop zelf sinds kort hard en wil steeds vaker en meer. Ik ben zeker van plan ooit een wedstrijd te lopen, maar als je het doet vind ik dat je het wel goed moet doen. Dus het liefste zou ik gaan trainen voor een mooie tijd.

  Vind het knap dat je er nog zo goed uit kan zien aan het einde van je wedstrijd, mijn hoofd is na 3 minuten lopen al zo rood als een kreeft.

  Nu eerst maar proberen de 5K te lopen.

 • 5 jaar geleden Floralscents

  zou ik wel graag willen doen, maar alle wedstrijden die hier worden vernoemd zijn in Nederland..

 • 5 jaar geleden Simply Emily

  @FlyingHigh: waarom is het confronterend dan? Het gaat toch om de heftige aanslag zelf, niet om het feit dat het bij een hardloopwedstrijd was? Zo zou je bij veel meer artikelen je vraagtekens kunnen zetten of het wel een geschikt moment is om te plaatsen.

 • 5 jaar geleden LadyHD

  Leuk en goed artikel! Vooral omdat veel niet weten hoe ze dit aan moeten pakken. @ FlyingHigh Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Natuurlijk is het confronterend, maar er is een grote kans dat dit artikel aan een redelijke tijd gepland stond. Daarnaast is het wel een goede timing qua hardlopen op zich, de lente is begonnen en ook de marathons daarmee. En het valt wat lullig samen inderdaad, maar moet je daarom het gaan ontwijken?

 • 5 jaar geleden Niceleanth.

  Ehm niet naar bedoeld hoor Girlscene, maar is dit wel echt een geschikt artikel na al dat nieuws over dat drama in Boston? Ik vind het zelf namelijk een beetje confronterend, maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.

 • 5 jaar geleden bluelion

  ach wat een leuke fotootjes!

 1. 1